- De dogecoin heeft een ‘inflatiedynamiek’ en deze cryptomunt is niet goed voor de bredere cryptomarkt, zegt CEO Brad Garlinghouse van Ripple.
- De topman van Ripple, dat zelf tot de top 10 van meest waardevolle cryptoplatforms behoort, zou zelf niet snel in de dogecoin beleggen.
- Garlinghouse zegt dat de cryptomarkt recent profiteert van de hoge inflatie in de wereld, die de koopkracht van dollars en euro’s aantast.
- Lees ook: ‘Op het moment dat er de komende 2 jaar een mondiale financiële crisis komt, lijdt ook de cryptomarkt pijn’
De dogecoin is niet goed voor de bredere cryptomarkt, omdat deze digitale munt geen limiet heeft op het aantal munten dat in omloop kan komen. Dit beweert Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple Labs, het bedrijf achter cryptoplatform Ripple, zo meldt tv-zender CNBC.
“Het is misschien controversieel, maar ik ben er eigenlijk niet van overtuigd dat de dogecoin goed is voor de cryptomarkt”, zei Garlinghouse deze week tijdens een paneldiscussie op de Fintech Abu Dhabi conferentie.
“De dogecoin heeft een inflatiedynamiek die mij terughoudend zouden maken om erin te beleggen”, zei hij.
Garlinghouse gaf ook aan dat de cryptomarkt profiteert van de hogere inflatie in de wereld, waarbij stijgende prijzen van goederen en diensten de koopkracht van euro’s en dollars aantasten.
De bitcoin wordt door sommige beleggers als een bescherming tegen inflatie gezien, omdat de belangrijkse cryptomunt een technische limiet heeft waarbij uiteindelijk ongeveer 21 miljoen munten in omloop moeten komen. XRP, de digitale munt die wordt gebruikt in het betaalnetwerk van Ripple, heeft ook een vaste voorraad tokens.
Overigens wijzen critici erop dat de recente koersdaling van de bitcoin in november juist niet spoort met het idee dat de bitcoin bescherming biedt tegen inflatie.
In tegenstelling tot de bitcoin, heeft de dogecoin geen harde limiet voor het totale aantal munten dat in omloop kan worden gebracht. Op dit moment zijn er meer dan 132 miljard dogecoins in circulatie. Daar komen er elk jaar ongeveer 5 miljard nieuwe munten bij.
Van de bitcoin zijn ongeveer 18,9 miljoen munten in omloop en de grootste cryptovaluta komt steeds dichter bij zijn aanbodlimiet.
De dogecoin is dit jaar wel extreem hard in waarde gestegen en heeft een totale marktwaarde van 29 miljard dollar, goed voor de tiende plaats van meest waardevolle cryptomunten.