Waarom is de huidige hypotheekrenteaftrek een probleem?

De Nederlandse schuldenlast is met 128 procent van het bruto binnenlands product een van de hoogste ter wereld. Dat komt vooral doordat het aantrekkelijk is de hypotheekschuld zo hoog mogelijk te houden, waarmee de renteaftrek wordt gemaximaliseerd. Volgens DNB vormt die hoge schuldenlast een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Huishoudens kunnen bij dalende huizenprijzen met een grote restschuld blijven zitten, terwijl de hoge schuldenlast het voor banken steeds moeilijker kan maken om aan financiering te komen.

Wat stelt DNB voor?

De centrale bank zou graag zien dat de aflossingsvrije hypotheek helemaal verdwijnt. Daarnaast zou er een fictief aflossingsschema moeten worden gekoppeld aan nieuwe hypotheken. Huizenbezitters worden daarmee niet gedwongen om af te lossen, maar zien het belastingvoordeel elk jaar wel slinken. Zo worden mensen minder gestimuleerd om een hoge schuld in stand te houden.

Is DNB niet bang dat de huizenprijzen dan verder dalen?

Volgens Knot valt dat gevaar mee, omdat zijn plan de leenruimte van mensen niet beperkt. Aan de andere kant zullen banken er wel rekening mee houden dat huizenbezitters elk jaar minder belastingvoordeel hebben. Dat kan ertoe leiden dat zij minder hoge hypotheken willen verstrekken.

Politici en belangenverenigingen beschuldigen Knot ervan dat hij de onrust op de huizenmarkt aanwakkert. Hoe kijk hij daar tegenaan?

Volgens Knot maken deze hervormingen de huizenmarkt toekomstbestendiger, waardoor de onrust juist zal afnemen. ,,Dat soort maatregelen kun je altijd doorvoeren'', stelde hij. Juist door de huidige twijfels over de houdbaarheid van de huizenmarkt te laten bestaan, wordt de onrust volgens hem aangewakkerd.

De hoge hypotheekschuld van Nederland is er al jaren. Waarom is dit probleem nu zo urgent?

Volgens Knot heeft de schuldencrisis laten zien hoe hard het met dit soort problemen kan gaan. ,,Problemen die al 30 jaar bestaan, kunnen ineens in het vizier van de markten komen'', waarschuwde hij. Dat betekent volgens hem echter niet dat je de onevenwichtigheden in één keer moet aanpakken. ,,Je moet accepteren dat er een lange tijd nodig is om ze te reduceren.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl