De overheid gaan zich sterker bemoeien met bedrijven die diensten rond cryptomunten aanbieden. Dergelijke ondernemingen moeten haast maken met hun registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB).
Deze partijen vallen binnenkort formeel onder toezicht van DNB, maar de centrale bank wil nu alvast grip krijgen op het aantal partijen en de eerste gesprekken met hen gaan voeren.
Het gaat om ondernemingen die bijvoorbeeld diensten aanbieden voor het wisselen van cryptomunten en gewoon geld of ondernemingen die cryptobewaarportemonnees aanbieden. Vanaf 10 januari 2020 moeten ze geregistreerd zijn bij DNB om zaken te blijven mogen doen.
Daarvoor moeten ze kunnen aantonen dat de processen goed zijn ingericht tegen witwassen en terrorismefinanciering en dat het bestuur deze processen goed beheerst. Cryptomuntbedrijven kunnen zich aanmelden via de website van de toezichthouder.
De registratie van cryptomuntbedrijven volgt uit een Europese richtlijn, de zogeheten AMLD5. Het Nederlandse wetsvoorstel daarvan is eind vorig jaar gepresenteerd door het ministerie van Financiën en ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer.
Cryptomunten veilig bewaren?
Heb jij zo jouw twijfels bij de partij die momenteel jouw cryptovaluta in beheer heeft? Midden in de cryptohype van eind 2017 schreef Business Insider al eens over de do's en don'ts van cryptomunten kopen en bewaren.
De belangrijkste don'ts: raak jouw privésleutels niet kwijt en breng ze ook niet herkenbaar in beeld zodat je meteen bestolen wordt. Sla je alles offline op, zoals met een Trezor-hardwarewallet (‘portemonnee’), pas dan op. Journalist Mark Frauenfelder vergat zijn pincode en raakte zijn herstelsleutel kwijt. Het beveiligingslek waar hij gebruik van maakte om toch zijn cryptomunten terug te krijgen, is twee jaar geleden al gedicht.
Hoe het wel moet, ligt aan de methode die je kiest. Zolang je jouw herstelsleutel níét kwijtraakt, is de hardware wallet vermoedelijk het veiligst. Die komt namelijk nooit met het internet in verbinding en kan dus niet op afstand gehackt worden. Datzelfde voordeel heb je als je voor een aparte desktop kiest die offline blijft zolang je aan het 'hodlen' bent geen transacties hoeft te voltooien.
Ga je wel voor een onlinedienst, Maak dan gebruik van álle beveiligingsopties die worden aangeboden. Stel tweestapsverificatie in en gebruik veilige e-mailadressen om je transacties mee te verifiëren. Laat de munten die je niet direct nodig hebt voor transacties zo mogelijk offline opslaan, zoals in de Coinbase Vault.
Vergeet vervolgens niet om netjes melding te doen van jouw vermogen in cryptomunten, zodat je niet alsnog met de overheid te maken krijgt.
Lees meer over cryptomunten:
- Ja, je moet belasting betalen over jouw bitcoins – 7 vragen over cryptomunten en de aangifte 2017
- De markt voor cryptomunten groeit weer, maar dat is vooral aan de bitcoin te danken – van een ‘alt season’ is nog geen sprake
- Topeconoom Nouriel Roubini alias Dr. Doom wantrouwt cryptomunten – en krijgt knetterende ruzie met de baas van een cryptobeurs