De Nederlandse banken hebben hun balansen goed op orde. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) zondag naar aanleiding van het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,Wat er aan afboekingen is gevonden is beperkt en is goed te dragen”, zei DNB- toezichtsdirecteur Jan Sijbrand over de resultaten van de Nederlandse financiële instellingen. De ECB vond bij de Nederlandse banken voor 3,8 miljard euro aan posten die moeten worden afgeschreven.

Dat is het op vier na hoogste bedrag in de eurozone. Nederland heeft ook de op vier na grootste bankensector van de eurolanden. ,,Dit is geen slechte positie”, zei Sijbrand. ,,Als je zo diep graaft als de ECB, vindt je altijd wel wat.”

Strenger

De ECB is strenger dan accountants zijn, benadrukte Sijbrand. Hij verwacht dat de banken uiteindelijk ongeveer 20 procent van het bedrag van 3,8 miljard euro in hun boeken moeten afschrijven. De rest betreft te voorziene toekomstige verliezen, die volgens de boekhoudregels niet direct moeten worden afgeschreven.

Veruit de grootste verschillen tussen de waardes die banken in hun boeken hadden staan en de inschattingen van de ECB ontstonden bij bedrijfsleningen van Rabobank en ING. Bij die banken ziet de centrale bank ook grotere risico's bij het commercieel vastgoed. Sijbrand zei dat de hypotheekleningen relatief ongeschonden door het onderzoek kwamen.

Bij Rabobank zorgde het boekenonderzoek binnen de Nederlandse groep onderzochte banken voor de grootste afwaardering van de kapitaalbuffers. Volgens Sijbrand kunnen daar echter geen conclusies aan worden verbonden. ,,Hun buffer gaat van heel veel naar veel'', zei hij. ,,Rabo is nu eenmaal een grote bank, die vooral groot is in Nederlandse segmenten van de markt.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl