DNB stelt voor om bij nieuwe hypotheken het belastingvoordeel te koppelen aan een fictief aflossingsschema. Huizenbezitters worden dan niet gedwongen om af te lossen, maar zien het voordeel van de renteaftrek wel elk jaar slinken. ,,Dat verkleint de prikkel om een hoge schuld aan te houden”, stelde Knot. ,,Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter.”
Het voorstel van DNB gaat verder dan het verbod op de volledig aflossingsvrije hypotheek, dat in augustus werd doorgevoerd. In de constructie die de centrale bank voor ogen staat, neemt ook de aftrek bij bijvoorbeeld spaarhypotheken jaarlijks af. Die hypotheekvormen stimuleren huizenbezitters ook om een groot del van de schuld open te laten staan. ,,Wij willen de schulden juist terugdringen tot meer normale proporties”, zei Knot daarover.
Bedreiging
De schulden van Nederlandse huishoudens zijn ruim een kwart groter dan de omvang van de totale Nederlandse economie. Die schuldenberg, een van de grootste ter wereld, is een bedreiging voor zowel huishoudens als voor de banken, waarschuwt DNB. Huishoudens dreigen door de slechte huizenmarkt met hoge schulden te blijven zitten. Voor banken wordt het bij problemen op de woningmarkt nog moeilijker om financiering aan te trekken.
Knot benadrukte dat DNB de regels uiteindelijk niet maakt. ,,Het is een politieke beslissing. Wij zijn er om op de risico’s te wijzen en om aan te geven hoe je die risico’s kan aanpakken.”
Volgens Knot is het ondanks de dalende huizenprijzen geen slecht moment om in te grijpen in de huizenmarkt. ,,Rust op de markt is niet iets wat je verordonneert. Zolang er twijfel bestaat over de houdbaarheid van de markt, en die twijfel is er, houdt de onrust aan. Hervormingen die de markt toekomstbestendig maken, die brengen rust. Dat soort maatregelen kun je dus altijd doorvoeren.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl