,,De urgentie om stappen te zetten wordt onvoldoende gevoeld en de kennis ten aanzien van de benodigde acties blijkt laag”, aldus DNB. Vanaf februari 2014 kan alleen nog gebruik worden gemaakt van IBAN als rekeningnummer en zijn alleen de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso’s geldig. Met het nieuwe betalingssysteem moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald.
Volgens DNB heeft ruim een derde van het midden- en kleinbedrijf nog geen idee welke acties nodig zijn. Ruim 60 procent heeft nog geen concrete actie ondernomen. De overgang naar de nieuwe rekeningnummers gaat het bedrijfsleven naar verwachting geld kosten, onder meer omdat briefpapier en software moeten worden aangepast.
Onwetendheid
Een woordvoerster van MKB Nederland onderschrijft de onwetendheid van veel ondernemers. ,,We lopen nog een beetje achter ten opzichte van andere landen. Er is in Nederland ook maar weinig over IBAN in de media verschenen.” Volgens haar is het zaak dat bedrijfseigenaren niet tot het laatste moment wachten om hun zaakjes te regelen. ,,Anders staan ondernemers straks met zijn allen in de file, en gaat de overgang veel meer geld kosten dan wanneer tijdig actie wordt ondernomen.”
Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen. IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number.
DNB lanceerde dinsdag ook een app waar gebruikers hun IBAN mee kunnen vinden. Dat kunnen ze nu al vinden op het rekeningafschrift, via internetbankieren en op nieuwe bankpasjes.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl