De belangrijkste Nederlandse levensverzekeraars hebben een plan van aanpak moeten presenteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) hoe ze het hoofd boven water denken te houden in een snel krimpende markt.
Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag.
De markt voor levensverzekeraars staat al enkele jaren onder druk. Het aandeel individuele levenspolissen in de branche was ooit goed voor de helft van de premieomzet, maar dreigt nu op te drogen, stelt DNB in een woensdag verschenen rapport.
De verzekeringsmarkt, exclusief de zorg, laat sinds 2008 al een krimp zien in premievolume. Die is volgens DNB vrijwel volledig toe te schrijven aan de individuele levensverzekeringen. De andere deelmarkten zijn qua omvang relatief stabiel gebleven.
De Nederlandsche Bank verwacht dat deze trend de komende jaren doorzet. "Het gevoel van urgentie van deze ontwikkeling is echter nog niet overal doorgedrongen", aldus de toezichthouder. DNB is nu met de sector in gesprek over het thema.
In de levensverzekeringenmarkt bedroeg het premievolume vorig jaar nog ongeveer 9,5 miljard euro. In de komende tien jaar moet rekening worden gehouden met een halvering van dit volume, constateert DNB. Dit is vooral het gevolg van de toenemende populariteit van het fiscaal vriendelijke banksparen en het negatieve imago van de woekerpolissen. Vermogensopbouw vindt dan ook vrijwel niet meer plaats via levensverzekeringsproducten.
Ontslagen liggen op de loer
De grootste Nederlandse levensverzekeraars hebben bij DNB een plan van aanpak moeten inleveren waarin ze aangeven hoe ze denken toekomstbestendig te blijven. De plannen van verzekeraars zijn binnen en DNB studeert erop. Mogelijk komt de toezichthouder nog voor de kerst met zijn bevindingen.
Hoewel de centrale bank volgens niet in zoveel woorden eist dat er meer mensen moeten worden ontslagen in de sector waar nu nog 52.000 mensen werken, komt het daar volgens het FD voor veel bedrijven in de praktijk wel op neer.
"Je moet laten zien dat je de krimp bij kunt houden. Ik zeg niet hoe bedrijven dat moeten doen'', zo citeert de krant Thijs van Woerden, bij DNB directeur Toezicht verzekeraars.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl