De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangifte gedaan tegen een aantal trustkantoren die belastingontduiking faciliteren. Deze kantoren doken op in de Panama Papers, waarin de administratie van het Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca op straat kwam te liggen.
Dat melden het Financieele Dagblad en Trouw. “We hebben op basis van de openbaar gemaakte gegevens dataonderzoek gedaan en acties ondernomen bij individuele instellingen”, stelt Willemieke van Gorkum, directeur integriteit van DNB. “Niet alleen bij banken en trustkantoren, maar ook bij pensioenfondsen en verzekeraars. Daarvan loopt nog een aantal onderzoeken, mede in samenwerking met andere toezichthouders zoals de AFM.” Van Gorkum wil geen namen of aantallen noemen.
DNB stelde vorig jaar al in de Tweede Kamer dat trustkantoren hun werk niet goed doen. Ze kennen hun klanten niet goed of houden de geldstromen niet goed in de gaten. Daardoor is het risico groot dat terrorisme wordt gefinancierd, of belastingontduiking niet wordt opgemerkt.
Strengere regels
Een meerderheid van de Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, schaarde zich dinsdag achter de oproep van Rik Grashoff (GroenLinks) aan het kabinet in de strijd tegen belastingontduiking. Aan zogenoemde brievenbusfirma’s moeten strengere eisen worden gesteld, aldus Grashoff. Deze ondernemingen, die zich in Nederland vestigen om zo hogere belastingen elders te vermijden, moeten bijvoorbeeld een minimaal aantal medewerkers hebben. Ook is het nodig meer eisen te stellen aan het vermogen van deze firma’s.
Grashoff wijst erop dat brievenbusfirma’s Nederland een slechte naam geven. De strengere regels kunnen bijdragen aan het terugdringen van dergelijke ondernemingen. Het net rond de brievenbus-BV’s sluit zich, aldus de politicus. Hij spreekt over een ‘bizarre situatie, waarbij er 4.000 miljard euro door Nederland wordt gesluisd, via lege brievenbusfirma’s die niets toevoegen’.
Volgend jaar wordt de Wet toezicht trustkantoren aangescherpt. DNB kan op die manier makkelijker vergunningen intrekken, en als er te hoge risico's zijn kunnen bepaalde diensten verboden worden. Maar volgens Van Gorkum van DNB is dat maar een deel van de oplossing. "Wij zijn toezichthouder maar de sector heeft een eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij een schoon klantenbestand heeft", zegt Van Gorkum. "Onze rol is toezicht houden en daarbij hoort handhaving, maar uiteindelijk moet de sector het wel zelf doen."