• Veel bedrijven hebben afgelopen jaar vanwege de coronacrisis het dividend gekort of opgeschort.
  • Toch zijn er nog steeds aantrekkelijke dividendaandelen te vinden. Een lange dividendhistorie is een pre.
  • Maar er zijn ook red flags, zoals een koersdaling of een dreigende ratingverlaging.
  • Voor een gestage vermogensopbouw is het slim om dividenden te herbeleggen.

Als je in aandelen belegt, bestaat je rendement niet alleen uit een eventuele koerswinst, maar ook uit dividend. Dat is een deel van de winst dat een onderneming uitkeert aan de aandeelhouders.

Aandelen van bedrijven die dividend uitkeren, kunnen een mooi alternatief vormen voor spaargeld. Wie zijn geld op een spaarrekening zet, ziet de waarde langzaam weg smelten, vanwege de lage (en voor grotere bedragen zelfs negatieve) rente, de inflatie en de vermogensbelasting.

Natuurlijk brengt beleggen in aandelen risico’s met zich mee: je inleg kan fors dalen en in theorie zelfs volledig verdampen. Maar kies je voor aandelen die periodiek dividend uitkeren, dan ben je wel zeker van een stabiele inkomstenstroom, waardoor de risico’s wat worden gedempt.

Dividendbetalingen schommelen vaak minder hard dan beurskoersen

De geschiedenis wijst uit dat dividendbetalingen over de hele linie minder bewegelijk zijn dan beurskoersen. Bovendien zijn bedrijven die relatief veel dividend uitkeren vaak relatief stabielere bedrijven.

Immers wie zijn aandeelhouders een percentage van de winst in het vooruitzicht stelt, zal minder makkelijk in de verleiding komen om roekeloze beslissingen te nemen, zoals een veel te dure overname.

Want als dit toch gebeurt en hierdoor de dividenduitkering noodgedwongen moet worden verlaagd of zelfs opgeschort, dan is de kans groot dat de koers een enorme duikeling maakt. Dividendbeleid kan bedrijven dus manen tot enige discipline.

12 AEX-fondsen hebben een hoger dividendrendement dan de inflatie

Hoewel door de coronacrisis veel bedrijven noodgedwongen op de rem hebben moeten trappen met hun dividend, telt de AEX-index nog twaalf bedrijven met een dividendrendement dat het huidige inflatieniveau van 1,9 procent overtreft.

Vijf daarvan hebben zelfs een dividendrendement van meer dan 4 procent: NN Group, Unibail-Rodamco-Westfield, ASR Nederland, KPN en Ahold. Er valt dus nog steeds wat te cashen. In dit artikel vind je een handig overzicht van de dividenduitkeringen van alle AEX-bedrijven over coronajaar 2020.

Maar hoe stel je nu een evenwichtige dividendportefeuille samen? Business Insider heeft tien tips voor je op een rij gezet.


1. Lange dividendhistorie is een pluspunt

De Verenigde Staten telt er meer dan Nederland: zogeheten dividendaristocraten. Dit zijn bedrijven die minimaal 25 jaar achter elkaar hun dividend hebben verhoogd.

Zo’n lange dividendhistorie wekt natuurlijk vertrouwen bij beleggers. Daarom zullen bedrijven uit dit selecte gezelschap hun uiterste best doen om deze eretitel te behouden.

Dat een bedrijf het dividend jaar op jaar verhoogt is echter geen garantie dat dit in de toekomst wordt voortgezet. Een berucht voorbeeld is Shell, dat tot vorig jaar een smetteloze reputatie had als dividendaandeel. Zelfs in tijden van tegenwind konden aandeelhouders rekenen op een mooie uitkering.

Voor vele generatie beleggers vormden ‘Olies’ dan ook decennialang de hoeksteen van hun portefeuille. Dat de energiereus vorig jaar onverwacht het mes in het dividend zette – voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog – sloeg bij beleggers dan ook in als een bom.


2. Een hoog dividendrendement is niet altijd een gunstig teken

Een handig hulpmiddel om goede dividendaandelen op te sporen is het dividendrendement. Dat is de verhouding tussen de waarde van het dividend en de beurskoers. Als een bedrijf bijvoorbeeld per aandeel 60 cent dividend uitkeert bij een beurskoers van 10 euro, bedraagt het dividendrendement 6 procent. Dat is relatief hoog.

Zo’n hoog dividendrendement lijkt gunstig, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Het kan namelijk ook het gevolg zijn van een dalende beurskoers.

Als de koers is mee gedaald met de rest van de markt, hoeft er niets aan de hand te zijn. Zo hebben vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, ook veel chipfondsen een forse dreun gekregen, maar zijn deze later uit hun as herrezen.

Maar als de koers keldert omdat het niet goed gaat met het bedrijf – zoals een dure schikking met Justitie, een mislukte overname of een winstval – dan moet je wél op je hoede zijn.

Neem daarom altijd even een kijkje onder de motorkap van het bedrijf om te achterhalen wat de werkelijke reden is voor het gestegen dividendrendement.

Bedenk ook dat dividend nooit de enige reden mag zijn om een aandeel in portefeuille te nemen: het moet ook een kwalitatief goed bedrijf zijn. Vooral bedrijven met een stabiele winstgroei hebben een streepje voor op de dividendbelegger.


3. Wees ook alert op een te hoge uitbetalingsratio

Ook de zogeheten pay-out ratio (uitbetalingsratio: het percentage van de winst per aandeel of de vrije kasstroom dat het bedrijf uitkeert aan dividend) kan een vertekend beeld geven.

Het lijkt gunstig als een bedrijf een groot bedrag reserveert voor zijn aandeelhouders. Maar als dit cijfer langere tijd sky high is, dan is het de vraag of het bedrijf dit nog lang kan volhouden.

Er zijn namelijk ook bedrijven die hardnekkig door blijven gaan met dividend uitkeren terwijl het schip al zinkende is; vergelijkbaar met het orkest op de Titanic.

Denk bijvoorbeeld aan de Britse bank Northern Rock, die werd geveld door de bankencrisis van 2007 en tot vlak voor de nationalisatie nog dividend uitkeerde. Dit is nog een extra reden om kritisch te kijken naar de fundamentals van een bedrijf.


4. … en op een afnemende vrije kasstroom

Als een bedrijf veel geld uitgeeft of veel schulden maakt, zal de vrije kasstroom dalen. Hierdoor blijft er minder geld over om uit te keren aan de aandeelhouder. Dat is natuurlijk een veeg teken. Blijkt dat de vrije kasstroom van een bedrijf daalt, dan moeten bij jou dus de alarmbellen gaan rinkelen.


5. Aandeleninkoopprogramma opgeschort? Oppassen

Veel bedrijven proberen hun overtollige kasgeld een nuttige bestemming te geven door eigen aandelen in te kopen. Dat is gunstig voor de aandeelhouders, omdat de winst en het dividend over minder aandelen verdeeld hoeven te worden.

Meldt een bedrijf dat het zijn aandeleninkoopprogramma afbouwt of opschort, wees dan op je hoede. Dit kan (maar hoeft niet!) erop duiden dat het bedrijf in zwaar weer zit. Dat vervolgens het mes in het dividend gaat, is dan een kwestie van tijd.


6. Nóg een rode vlag: dreigende ratingverlaging

Bedrijven als Standard & Poor's, Moody's en Fitch beoordelen de kredietwaardigheid van bedrijven. Zij geven een risico-score (kredietrating) af, die is geformuleerd in letters, variërend van AAA (de hoogste score) tot C of D (laagste rating).

Hoe lager de rating uitpakt, hoe groter het risico is dat het bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Als een bedrijf wordt getrakteerd op een ratingverlaging, wordt het een stuk duurder om een lening af te sluiten. Om dit te voorkomen zullen veel bedrijven de neiging hebben om aan het dividend te tornen, zodat de kasstroom op peil blijft.

Zo’n ratingverlaging komt niet altijd zomaar uit de lucht vallen. Ratingbureaus doen vaak een waarschuwing vooraf (ze geven bijvoorbeeld aan dat er sprake is van een ‘negatieve outlook’).


7. Superdividend kan positief of negatief teken zijn

Er bestaan twee vormen van dividend: regulier dividend, dat periodiek (bijvoorbeeld elk kwartaal of jaarlijks) wordt uitgekeerd en speciaal dividend, dat in bijzondere situaties wordt uitgekeerd; bijvoorbeeld als een bedrijf een gigantische winst heeft behaald of een flink bedrag heeft opgestreken vanwege de verkoop van een dochteronderneming.

Zo’n speciaal dividend (ook wel superdividend genoemd) kan een goed teken zijn. Het bedrijf laat zien dat het de winst of de opbrengst liever uitkeert aan de aandeelhouders dan het er riskante dingen mee doet.

Maar je kunt het ook zien als een zwaktebod, omdat er blijkbaar te weinig mogelijkheden zijn om het geld aan het werk te zetten, door bijvoorbeeld een mooie overname of slimme investering.


8. Herbeleg altijd je dividend

Wordt het dividend niet in aandelen uitgekeerd (stockdividend), maar in cash, dan is het slim om de opbrengst direct te steken in nieuwe aandelen. Op die manier bouw je gestaag een vermogen op.

Lees ook: Zo presteert de AEX-index met én zonder dividend – check of je zelf beter of slechter scoort dan de index


9. Houd de spreiding van je portefeuille in de gaten

Sommige sectoren hebben een reputatie dat ze gul zijn met het dividend. Hierdoor kun je in de verleiding komen om veel aandelen uit die sector in je portefeuille op te nemen. Dat kan leiden tot een eenzijdig samengestelde beleggingsportefeuille, met alle risico’s van dien. Houd daarom de spreiding binnen je portefeuille goed in de gaten.

Bedenk bovendien dat de situatie in een sector abrupt kan verslechteren, zoals we vorig jaar zagen in de oliemarkt.


10. Kies voor een beleggingsfonds of ETF

Behalve zelf individuele aandelen selecteren kun je ook beleggen in een beleggingsfonds of indexfonds dat is gespecialiseerd in aandelen met een hoog dividendrendement.

Dat levert extra spreiding op, omdat het fonds in tientallen verschillende aandelen belegt. Daarnaast neemt de fondsbeheerder het werk voor jou uit handen. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar de beste aandelen en je portefeuille te onderhouden.

[activecampaign form=24]

Lees meer over (dividend)beleggen: