- Nu de spaarrentes extreem laag zijn, ogen winstuitkeringen op aandelen – de dividenden – extra aantrekkelijk.
- Internationaal kampioen dividend uitkeren is Shell, dat als percentage van de beurskoers veel teruggeeft aan aandeelhouders.
- Grote techbedrijven als Apple en Microsoft keren relatief weinig dividend uit. Zij kiezen ervoor te investeren in verdere groei.
Dividenduitkeringen van beursgenoteerde bedrijven bereikten afgelopen jaar een recordhoogte. Praktische vraag voor beleggers: welke beursbedrijven keren het meeste dividend uit en wat zegt dat?
Sinds de financiële crisis van 2008 en 2009 maken beursgenoteerde ondernemingen bedrijven weer flinke winsten. Ze keren ook steeds hogere bedragen uit aan hun aandeelhouders. In de afgelopen tien jaar is het totale dividendbedrag bijna verdubbeld.
De uitkeringen aan aandeelhouders kwamen afgelopen jaar bij elkaar uit op zo’n 1.300 miljard euro, zo blijkt uit een deze week verschenen studie van vermogensbeheerder Janus Henderson.
Rente op spaargeld versus dividenduitkering
De dividenduitkering van aandelen ligt in veel gevallen boven het niveau van spaarrentes. Neem energiereus Shell. Financiële analisten denken dat de verwachte dividenduitkering van Shell over 2020 afgezet tegen de huidige aandelenkoers, goed is voor een rendement van ongeveer 7,5 procent.
Nu de spaarrentes extreem laag zijn, ogen winstuitkeringen op aandelen – de dividenden – extra aantrekkelijk. Niet alleen spaarrentes staan op een all-time low, ook obligatiebeleggingen leveren inmiddels nog maar weinig rendement op.
Vergeleken met spaar- of obligatierentes zijn dividendpercentages erg hoog. Het gaat dan om de verhouding tussen de winstuitkeringen en de aandelenkoersen. Terwijl spaarrentes bij banken al vrijwel nul zijn, krijgen aandeelhouders flinke dividenden. Percentages van meer dan vier procent op jaarbasis zijn geen uitzondering.
Staar je niet blind op dividenden
Toch zegt het dividendrendement van aandelen niet alles. De ontwikkeling van aandelenkoersen heeft ook invloed op je rendement. Koersen kunnen flink fluctueren. Als een aandeel een mooi dividend biedt, maar een stevige koersdaling laat zien, dan ga je per saldo achteruit.
Er zijn wel wat manieren om de risico's bij dividendbeleggen te beperken. Spreid je bezit over aandelen van verschillende ondernemingen en beleg niet alles in één regio of in één of enkele sectoren. Realiseer je ook dat dividenden uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Verder geldt dat een extreem hoog dividendrendement ook een waarschuwingsteken kan zijn. Mogelijk is een aandeel onderuit gegaan door tegenslag bij de onderneming. Het dividendrendement is dan niet meer dan een momentopname. Mogelijk kan de onderneming in de toekomst nauwelijks winstuitkeringen meer doen als de tegenslag verder doorzet.
Wat wel fijn is aan hoge dividenden is dat ze door de jaren een buffer vormen. Je hebt sowieso wat rendement, ook als de aandelenkoersen een tijdje kwakkelen.
Wie zijn de dividendkampioenen?
In het rapport van vermogensbeheerder Janus Henderson staat een top 20 van grootste uitkeerders van dividend in de wereld. Samen keerden zij afgelopen jaar bijna 200 miljard euro (214 miljard dollar) uit aan dividend.
Het gaat hier dus om het totaalbedrag. De top 20 betreft niet per se de bedrijven met de hoogste dividendrendement.
Internationaal kampioen dividend uitkeren is Shell, ook bekend als Royal Dutch Shell. De volledige top 20 ziet er als volgt uit:
- Royal Dutch Shell
- AT&T
- Exxon Mobil
- Microsoft
- Apple
- BHP
- Rio Tinto
- China Construction Corp.
- JPMorgan Chase
- HSBC
- Verizon
- Johnson & Johnson
- Chevron
- Wells Fargo,
- Taiwan Semiconductor
- BP
- Pfizer
- Total
- China Mobile
- Commonwealth Bank of Australia.
Het dividendrendement van grote uitkeerders
In absolute bedragen keren Shell en consorten fors uit. Maar op welk dividendpercentage per aandeel mag je rekenen bij de twintig grootste uitdelers?
Hieronder zie je het verwachte dividendrendement voor 2020, op basis van de gemiddelde verwachting van analisten voor het dividend en de huidige beurskoers. De data komen van bureau Factset en zijn te vinden op beleggingssite finanzen.net.
Wat opvalt is dat de dividendpercentages uiteen lopen van 1 procent tot bijna 8 procent, op basis van de taxaties van financiële analisten. Dat heeft veel te maken met het verschil in beurswaarde. Een bedrijf zoals Apple keert in absolute zin miljarden dollars aan dividend uit. Maar gelet op de hoge beurskoers van Apple, is het dividend per aandeel niet extreem hoog.
Duidelijk is ook dat de grote techbedrijven zoals Apple en Microsoft relatief weinig dividend uitkeren als je kijkt naar het dividendrendement. Dat is niet ongebruikelijk. Succesvolle techbedrijven zien vaak goede mogelijkheden om geld dat binnenkomt te laten renderen door te investeren in verdere groei. In andere branches zien ondernemingen soms beperkte groeimogelijkheden, en kiezen ze ervoor om meer geld terug te sluizen naar aandeelhouders.
Energieondernemingen zijn ruim vertegenwoordigd in de top 20 van Janus Henderson. Met Shell, Exxon Mobil, Chevron, BP en Total in de top 6. Ook telecommunicatiebedrijven en financiële instellingen blijken cash cows.