• Het ziet ernaar uit dat de hoge inflatie in de VS en Europa hardnekkiger is dan veel beleggers hadden gehoopt.
  • Dit betekent dat bedrijven die hogere kosten kunnen doorberekenen en stabiele inkomstenstromen hebben, een streepje voor hebben.
  • Fondsmanager Mike Morey van vermogensbeheerder Viking Integrity Fonds noemt 16 dividendaandelen die interessant zijn voor beleggers in tijden van hoge inflatie.
  • Lees ook: Dit zijn belangrijke piketpaaltjes voor de S&P 500 waar beleggers op moeten letten

De inflatie in Europa en de VS is wat teruggezakt vanaf de piekniveaus van 2022, maar nog steeds stijgen prijzen van goederen en diensten behoorlijk hard. In januari ging het in de VS om een gemiddelde prijsstijging van 6,4 procent en in de eurozone om 8,5 procent inflatie.

Voor hoofd beleggingen Mike Morey van de Amerikaanse vermogensbeheerders Integrity Viking Funds zijn de recente cijfers een bevestiging van zijn overtuiging dat hoge inflatie in 2023 een belangrijk thema blijft.

“Zolang de arbeidsmarkt sterk blijft, raakt dat de inflatie”, vertelt Morey aan Insider in een verwijzing naar de situatie in de VS. Volgens Morey maakt de Amerikaanse centrale bank de juiste keuze door prioriteit te geven aan het omlaag krijgen van de inflatie, zelfs als verdere renteverhogingen de economie in een recessie duwen.

“Als hoge inflatie verankerd raakt in de economie, kan dat uitmonden in een economische depressie. Dat is een veel ernstiger scenario dan een recessie waarmee je de inflatie onder controle krijgt”, zegt Morey.

16 sterke dividendaandelen

Het perspectief van hogere rentes en een recessie schrikt Morey niet af. Afgelopen jaar heeft hij met het Integrity Dividend Harvest Fund (IDIVX) een totaalrendement behaald van bijna 3 procent, in een jaar waarin de aandelenmarkt fors daalde. Dat lukte met een focus op grote beursgenoteerde bedrijven die een relatief hoog dividend uitkeren.

"Als je de nadruk legt op beleggen in kwaliteitsbedrijven met een sterke kasstroom, hoef je je geen zorgen te maken over de economische cyclus", geeft Morey aan.

Bij de selectie van dividendaandelen staat het vermogen van een onderneming om consistent een hoge kasstroom te genereren centraal. Dit bepaalt immers of een bedrijf in staat is elk kwartaal een stabiel en hoog dividend uit te keren.

"Zeker in het huidige economische klimaat zijn kasstromen van levensbelang voor bedrijven. Zonder een positieve kasstroom, moet je als bedrijf andere bronnen van financiering aanboren, zoals leningen. En dat is een stuk duurder geworden", legt Morey uit.

Bedrijven die opereren in sectoren voor dagelijkse consumentenproducten, gezondheid en nutsbedrijven hebben vaak een sterke kasstroom. volgens Morey. Hij wijst erop dat producenten van basale consumptiegoederen en farmabedrijven zich verzekerd weten van een robuuste vraag.

Bij nutsbedrijven is vaak sprake van een financiering die sterker leunt op leningen, dus daarbij is het wel van belang hoe bedrijven dat opvangen in een klimaat van stijgende rentes, aldus Morey.

Zestien aandelen vallen nu op door hun sterke dividenden en vrije kasstromen, aldus Morey, en acht ervan bevinden zich in een van die sectoren die hij heeft genoemd.

Zowel Coca-Cola als Pepsi zijn bedrijven die consumptiegoederen verkopen en die interessant voor beleggers, aldus More. De twee frisdrankgiganten hebben wereldwijde naambekendheid, maar de fondsbeheerder zegt dat Pepsi zijn voorkeur heeft vanwege zijn snackdivisie.

Andere belangrijke namen onder producenten van consumptiegoederen zijn onder meer een trio tabaksbedrijven: Altria, British American Tobacco en Philip Morris. Alle drie zijn ze controversieel en impopulair bij beleggingsfondsen die screenen voor sociale en milieufactoren. Morey zegt echter dat ze goedkoop zijn, dat hun producten nu minder problematisch zijn en dat hun vrije kasstroom "absoluut onbetwistbaar" is, wat hun sterke dividenden ondersteunt.

Drie farmaceutische bedrijven staan ook op Morey's lijst. Hoewel hij Pfizer in zijn fonds heeft, is hij meer gecharmeerd van AbbVie, Bristol-Myers Squibb en Merck.

AbbVie's verlies van exclusiviteit voor medicijn Humira doet pijn, maar Morey geeft aan dat de farmagigant zijn pijplijn heeft gediversifieerd om zich daarop voor te bereiden. Bristol-Myers Squibb en Merck hebben daarnaast indrukwekkende kasstromen, voegde hij eraan toe.

Buiten zijn favoriete sectoren licht Morey vijf energiebedrijven uit: BP, Diamondback Energy, Exxon, Pioneer Natural Resources en Shell.

Exxon is momenteel duur - en terecht, volgens Morey - terwijl BP en Shell goedkoop handelen ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Zowel Diamondback als Pioneer zijn exploratiebedrijven in de olie- en gasindusdtrie die volgens Morey een "sterke positie" hebben.

Technologiebedrijven die dividend uitkeren kunnen moeilijk te vinden zijn, maar Morey zei dat Broadcom en Qualcomm goed passen in zijn fonds. Deze bedrijven zijn winstgevend en groeien hard. Ze beschikken bovendien over een balans en een vrije kasstroom die sterk genoeg zijn om een uitdagende economische situatie te overleven.

Tot slot geeft Morey aan dat hij voorzichtig optimistisch is over financiële bedrijven, gelet op hun sterke correlatie met de economische cyclus. Hij geeft aan dat banken doorgaans winstgevender worden wanneer de rente stijgt. Binnen deze categorie heeft hij de voorkeur voor zakenbank JPMorgan.

Lees meer over aandelen: