In aanwezigheid van de Franse president François Hollande heeft zaterdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het ontwerp voor een internationaal klimaatakkoord voorgelegd. Fabius is voorzitter van de klimaattop en hij noemde de tekst ,,ambitieus en gebalanceerd”.
De onderhandelaars hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag hun werk afgerond. De delegaties van de deelnemende landen moeten er nu mee instemmen. Als dat mogelijk zaterdag nog gebeurt, is er volgens Fabius sprake van ,,een historisch keerpunt”.
Het internationaal klimaatverdrag is het eerste dat de landen uitdrukkelijk verplicht actie te ondernemen om de opwarming van de aarde terug te dringen. Fabius zei dat in de ontwerptekst van het verdrag wordt uitgegaan van een beperking van de opwarming tot fors beneden de 2 graden, misschien zelfs 1,5 graden.
De klimaattop is op 30 november in de Franse hoofdstad begonnen. De top zou eigenlijk vrijdag zijn afgerond, maar het overleg is met een dag verlengd omdat er nog onenigheid was. Volgens Fabius geeft de slottekst de standpunten en verantwoordelijkheden van alle deelnemers weer. Het verdrag is bindend en de naleving moet om de vijf jaar worden nagegaan, aldus de Franse bewindsman.
Opwarming aarde onder 2 graden, bindend verdrag
Het zaterdag voorgestelde internationale klimaatverdrag telt 31 pagina’s en draait om de volgende punten:
- Beperking van de opwarming van de aarde tot beneden de 2 graden. Gestreefd moet worden naar 1,5 graad.
- De partijen streven ernaar dat er snel een einde komt aan de stijging van de uitstoot van broeikasgassen. De partijen zijn zich ervan bewust dat het voor arme landen langer duurt dan voor rijkere om snel te komen tot het hoogtepunt in de uitstoot. Dan kan worden begonnen met de vermindering van de uitstoot van de schadelijke stoffen. Landen moeten doen wat in hun vermogen ligt.
- Voor de klimaatconferentie van 2025 moeten de partijen van de klimaatovereenkomst van Parijs zich samen ten doel stellen elk jaar ten minste 100 miljard dollar (91 miljard euro) ter beschikking te stellen voor armere landen die economisch moeite hebben het streven van de klimaatconferentie bij te benen. Het zou vanaf 2020 beschikbaar moeten zijn.
- Het verdrag is bindend en de landen verplichten zich het na te leven.
Nederlandse politieke partijen: GroenLinks en D66 positief
De eerste reacties van politieke partijen zaterdag op de ontwerptekst voor een nieuw juridisch bindend klimaatverdrag zijn positief. Later op de dag wordt er in Parijs op de klimaattop over gestemd.
,,Nieuwe tekst klimaatakkoord: geeft moed en hoop. Fossiel nu officieel deel van het verleden" twitterde Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Ze vindt het wel teleurstellend dat er niets over de lucht- en scheepvaart in staat.
Haar collega Carla Dik-Faber van de ChristenUnie spreekt op hetzelfde sociale medium van ,,hoopvolle en ontroerende berichten" over de tekst. ,,Laat geen land het wagen zich hiertegen te keren." D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy vindt de nieuwe tekst sterk en gebalanceerd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl