• Het lijkt erop dat Kamala Harris presidentskandidaat namens de Democraten wordt in de Verenigde Staten.
  • President Joe Biden sprak zijn steun uit voor Harris, toen hij zondagavond bekendmaakte niet nog eens voor het presidentschap te gaan.
  • Waar staat Harris precies voor? Ze maakte naam als een centrumlinkse politicus. Business Insider analyseert het gedachtegoed van Harris.
  • Lees ook: Biden trekt zich terug als presidentskandidaat – en wil dat Kamala Harris hem opvolgt

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris lijkt de meeste kans te maken om presidentskandidaat namens de Democraten te worden in de Verenigde Staten. Toen president Joe Biden zondagavond te kennen gaf niet voor een herverkiezing te gaan, sprak hij zijn steun uit voor Harris.

Harris voerde enkele succesvolle campagnes in Californië, waarbij ze zichzelf presenteerde als een centrumlinkse kandidaat. Ze won verkiezingen voor zowel een lokale overheidsinstelling in San Francisco, als landelijk procureur-generaal en voor een zetel in de Amerikaanse Senaat.

Tijdens de verkiezingen van 2020 kwam Harris in beeld als mogelijke kanshebber voor de Democratische nominatie. Ze werd daarbij – net als Biden – gezien als relatief gematigde kandidaat. Haar campagne bleek desalniettemin onsuccesvol. Sommige critici verweten haar dat ze geen duidelijke ideologische visie uiteen wist te zetten.

Toch slaagde de vicepresident er door de jaren in zowel gematigde als progressieve kiezers aan te trekken vanwege haar standpunten over abortus, het klimaat en de economie.

Dit zijn haar standpunten rondom grote beleidsthema's:

Abortus

Harris is als lid van de Senaat altijd een voorstander van abortusrechten geweest.

In het verleden stemde ze tegen een wet die abortussen na twintig weken zwangerschap zou verbieden. Ze bekritiseerde Brett Kavanaugh in 2018 vanwege zijn standpunten over abortus tijdens zijn hoorzitting als rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Als vicepresident wist Harris meermaals het belang van abortusrechten te onderstrepen. Ze werd hiermee een belangrijke stem op dit beleidsthema voor het Biden-kamp.

Volgens de Amerikaanse zender CNN bracht Harris naar verluidt het eerste van alle zittende Amerikaanse presidenten of vicepresidenten ooit een bezoek aan een abortuskliniek.

Klimaat

Harris toonde zich in het verleden een voorvechter van maatregelen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Zo steunde ze plannen om de Verenigde Staten richting 100 procent hernieuwbare energie te bewegen en was ze een voorstander van een CO2-belasting.

In juli 2023 hielp Harris de Biden-administratie om een 20 miljard dollar kostend plan erdoor te krijgen om projecten rondom het klimaat en hernieuwbare energie in de VS te financieren.

Strafrecht

Als officier van justitie en procureur-generaal, voerde Harris verscheidene controversiële acties uit die progressieven fel bekritiseerden. Wel herzag ze haar standpunten naderhand. Ze positioneerde zich zelf links van Biden ten opzichte op verscheidene thema's rondom hervormingen van het strafrecht in 2020, aldus de Amerikaanse nieuwsorganisatie The Marshall Project.

Harris steunde in 2018 de Marijuana Justice Act, die cannabis decriminaliseerde. Wel was ze in het verleden juist een tegenstander van het legaliseren van recreatief gebruik van marihuana. Ze paste haar standpunt in 2018 dan ook aan.

Tijdens haar campagne in 2020 presenteerde Harris een plan om het aantal vrouwen en kinderen in gevangenissen te verlagen en een einde te maken aan opsluitingen in een isoleercel.

Ook zei Harris een federale norm voor politiegeweld te willen steunen. Ze stelde ze voor een federaal bestuur op te richten dat zou kunnen analyseren of schietpartijen door de politie terecht waren of niet, aldus The Marshall Project.

Economie

Harris zal naar verwachting een aantal van de economische beleidspunten van de regering-Biden voortzetten, waaronder diens Infrastructuur-wetgeving en Inflation Reduction Act.

Harris kondigde in april een nationale "Tour Economische Kansen" aan voor het promoten van de investeringen van de regering richting kleine bedrijven, de inflatie en het kwijtschelden van studentenleningen.

Eerder kwam Harris met wetgeving om de middenklasse te ondersteunen, zoals een terugbetaalbaar belastingkrediet van 3.000 dollar voor mensen die 50.000 dollar of minder per jaar verdienen en een krediet van 6.000 dollar voor koppels die 100.000 dollar of minder verdienen.

Ook pleitte ze voor hogere vennootschapsbelastingen en uitte ze kritiek op de belastingverlagingen van voormalig president Donald Trump.

Gezondheidszorg

Tijdens haar eerste campagne voor het presidentschap stelde Harris haar eigen versie voor van een 'Medicare for All-plan', bekend van voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders.

Haar plan zou garant staan voor een “audit van de kosten van geneesmiddelen op recept” en zou de rol van particuliere verzekeringsmaatschappijen inperken. Ze zei in 2019 open te staan voor een publieke optie.

Immigratie

Immigratie is een ander thema waarop Harris door de jaren heen van standpunt veranderde.

Als officier van justitie in San Francisco steunde ze beleid waarbij jonge immigranten over werden gedragen aan een federale politiedienst, wanneer ze werden gearresteerd of beschuldigd van een misdrijf.

Later gaf haar campagnewoordvoerder tegen CNN aan dat dat dit "beleid eerlijker toegepast had kunnen worden".

Harris betitelde Trumps grensmuur als een “middeleeuws ijdelheidsproject” en steunde een grensbeveiligingsdeal voor het sluiten van de grens als er meer dan 5.000 migranten per week kwamen. De Republikeinen in de Senaat zetten in mei een streep door dit wetsvoorstel.

Israël-Gaza

Tijdens haar campagne in 2020 toonde Harris zich een groot voorstander van de Amerikaanse betrekkingen met Israël. Ze noemde het ooit een “onbreekbare” band. Harris verzekerde daarbij “alles wat in mijn macht ligt” te doen om het recht op zelfverdediging van Israël te ondersteunen.

Na de inval van Hamas in Israël zei Harris dat “de dreiging die Hamas voor het volk van Israël vormt, moet worden geëlimineerd”. Wel riep ze later, in maart, op tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in Gaza.

Ze herhaalde ook de oproep die de regering-Biden aan Israël deed om Gaza niet aan te vallen in het zuidelijk gelegen Rafah.

In december 2023 zei Harris voorstander te zijn van een tweestatenoplossing.

LGBTQ+-rechten

Harris is een voorstander van het homohuwelijk. Ze verdedigde het Californische verbod op het homohuwelijk dan ook niet tijdens haar tijd als lokale procureur-generaal.

Wel probeerde Harris eens een geslachtsbevestigende operatie van een transgevangene te weigeren. Ze gaf daarbij het argument dat dit niet “onmiddellijk noodzakelijk” was.

Als officier van justitie in San Francisco richtte ze een eenheid op rondom haatmisdaden, met als doel om misdaden tegen LGBTQ+-jongeren te onderzoeken.

Ook als vicepresident sprak Harris haar steun uit voor LGBTQ+-rechten, al resulteerde dit niet in concreet beleid.

LEES OOK: Wie wordt de ‘running mate’ van Kamala Harris, nu zij presidentskandidaat voor de Democraten lijkt te worden?