Een goed presterende website is essentieel voor een bedrijf. Het is niet alleen belangrijk dat een website technisch goed in elkaar zit en gebruiksvriendelijk is, hij moet ook snel laden. Laadsnelheden zijn immers een belangrijke factor voor Google bij het indelen van websites in de zoekresultaten.

Het is dan ook handig om te weten hoe snel jouw website is als je hem bij een hostingpartij onderbrengt. Maar die informatie is niet altijd eenvoudig te vinden, en is ook nog eens afhankelijk van enorm veel factoren.

Om inzicht te geven in de prestaties van Nederlandse webhosters ging vergelijkingsplatform Webhosters.nl in samenwerking met Sturdy Digital op zoek naar de snelste aanbieder van hostingpakketten geschikt voor WordPress.

De tests werden met WordPress gedaan omdat dit een zeer veel gebruikt content management systeem (cms) is. Voor de test werden de meest gebruikte plugins meegenomen en werden er drie verschillende snelheidstests op losgelaten, waaronder natuurlijk ook PageSpeed Insights van Google, want de resultaten daaruit zijn bepalend voor de positie in de zoekresultaten.

Er werden 14 partijen onder de loep genomen: Antagonist, bHosted, Cloud86, Esmero, Hostinger, Junda, mijn.host, SiteGround, Snel.com, Strato, Transip, WebOke, Xel en Yourhosting. Bij allen werd een hostingpakket van onder tien euro per maand afgesloten en werd er dezelfde website op geplaatst. Daarna werden de snelheidstests uitgevoerd voor en na caching.

Uit de tests kwam Cloud86 als duidelijke winnaar uit de bus. Opvallend genoeg scoort deze aanbieder vooral goed voordat er snelheidsoptimalisaties op de website worden uitgevoerd. Dat duidt op een goede serverconfiguratie bij de provider.

Antagonis en Snel.com komen op respectievelijk de tweede en derde plaats. Maar Webhosters.nl plaatst bij het onderzoek ook de kanttekening dat het speelveld erg dicht op elkaar zit. Bovendien gaat het bij tests om een momentopname en is een snelheidstest altijd afhankelijk van externe factoren. De resultaten kunnen op andere momenten dus afwijken.

Lees ook: We namen onze eigen wifi mee op vakantie: is een mobiele router de investering waard?