Het Franse volk heeft zondag gestemd, en er zijn nog maar twee kandidaten over in de strijd om het presidentschap.
Wie de volgende president van Frankrijk zal worden, is pas over twee weken duidelijk, maar de eerste ronde heeft een aantal duidelijke winnaars en verliezers opgeleverd.
Een overzicht van verschillende belanghebbenden binnen en buiten Frankrijk, die feest vieren of juist hun wonden likken na de eerste ronde van de Franse verkiezingen.
Winnaar: Emmanuel Macron
Zonder twijfel is nieuwkomer Emmanuel Macron de grote winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. De voormalige bankier stond in januari nog als derde in de peilingen en zou daarmee dus niet doorgaan naar de tweede ronde.
Zondag eindigde Macron op de eerste plaats en volgens Fransen opiniepeilers maakt hij de grootste kans om de nieuwe president van Frankrijk te worden. Eerlijk is eerlijk: enigszins geholpen door de schandalen rondom zijn tegenstander op centrum-rechts François Fillon, is de opmars van de Macron dus doorgezet.
Winnaar: De Europese Unie
Dat Macron met zijn zeer uitgesproken pro-Europese agenda als eerste is geëindigd, zal een opsteker voor Brussel zijn. Na een aantal dramatische verkiezingsuitslagen in 2016, is de EU wel toe aan wat goed nieuws.
Niet geheel onverwacht volgden zondag al vrij snel felicitaties voor Macron vanuit de rest van Europa. Onder meer de Duitse socialistische presidentskandidaat Martin Schultz, de Deense premier Lars Løkke Rasmussen en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker stuurden Macron een aardig tweetje.
Je félicite @EmmanuelMacron! Mnt, il faut que tous les démocrates en France s’unissent pour que la nationaliste ne devienne pas présidente.
— Martin Schulz (@MartinSchulz) 23 April 2017
Congratulations @EmmanuelMacron. We should await the final election, but Europe needs an openminded and reformoriented France => Good luck!
— Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) 23 April 2017
.@JunckerEU a félicité @EmmanuelMacron pour son résultat au premièr tour et lui a souhaité bon courage pour la suite. #Presidentielle2017
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) 23 April 2017
Winnaar: Marine Le Pen
Marine Le Pen stond drie maanden geleden in de peilingen op de eerste plek. Ze moet het nu doen met een tweede plek, maar dat is voldoende voor een plaats in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.
Ook Le Pen kon rekenen op een aantal felicitaties. Van Geert Wilders, bijvoorbeeld.
Felicitaties gestuurd naar Marine Le Pen.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 23 April 2017
Een feestdag voor alle patriotten in Europa.
Op naar de 2e ronde en het Presidentschap! pic.twitter.com/udMWeP6FQz
Verliezer: Het establishment
De Franse verkiezingen waren een mokerslag voor de socialistische partij van president François Hollande (zelf niet verkiesbaar). De socialistische kandidaat Hamon wist weinig indruk te maken, maar ook andere partijen die je als het establishment zou kunnen zien, hebben weinig stemmen gehaald.
Fillon, de conservatieve kandidaat die een aantal maanden geleden nog werd gezien als de belangrijkste presidentskandidaat, werd geplaagd door schandalen.
De drie grote winnaars van de verkiezingen zijn drie politieke outsiders. Naast Le Pen en Macron deed ook de zeer linkse en eurosceptische kandidaat Jean-Luc Mélanchon het opvallend goed.
Verliezer: Vladimir Poetin
Rusland is gebaat bij een verdeelde Europese Unie, en is niet te beroerd om eurosceptische partijen en kandidaten te steunen, via propaganda of geld.
Marine Le Pen heeft al jaren de steun van Poetin. In 2014 gaf ze toe geld te hebben ontvangen van Russische banken. Eind maart ontmoetten Poetin en Le Pen twee elkaar al - alsof Le Pen al president was. Maar ook de gesneefde conservatieve kandidaat Fillon stond bekend als een russofiel.
Nu de pro-Europese Macron de grootste winnaar is van de eerste ronde, lijkt het er op dat de anti-EU-campagne van Poetin niet zo geslaagd is als hij waarschijnlijk hoopte.
Verliezer: Donald Trump
Net als Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse president Donald Trump - in mindere mate dan zijn Russische collega - liever een iets minder sterk Europa. Daarnaast zou hij in Le Pen een medestander hebben in zijn anti-immigratie-, anti-terreurcampagne.
Trump is in de aanloop naar de verkiezingen voorzichtiger geweest dan Poetin. Hij heeft niet publiekelijk zijn steun uitgesproken voor de leider van Front National. Wel voorspelde hij dat “degene met het strengste grensbeleid” en het hardste beleid tegen de radicale Islam “het goed zal doen in de Franse verkiezingen.”