De spanningen tussen de VS en Noord-Korea lopen op na bedreigingen tegen het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan. Een conflict zal flinke economische problemen veroorzaken in vooral Zuid-Korea, maar daardoor ook wereldwijd.
De spanningen tussen de VS en Noord-Korea laaiden dinsdagavond verder op toen president Donald Trump zei dat Noord-Korea kan rekenen op “vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen” in reactie op recente bedreigingen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Een paar uur daarna reageerde Noord-Korea door te zeggen dat het serieus overweegt een raketaanval uit te voeren op Guam waar een Amerikaanse militaire basis is gehuisvest.
Een fysieke strijd tussen beide landen lijkt nog steeds hoogst onwaarschijnlijk, maar serieuze analisten en academici beginnen er wel over te praten.
Het mag duidelijk zijn de de grootste en belangrijkste gevolgen van een conflict in welke vorm dan ook tussen de VS en Noord-Korea het verlies van mensenlevens zal zijn. Of het nu om een nucleaire of conventionele strijd gaat.
Maar onderzoeksbureau Capital Economics heeft ook de mogelijke economische impact van een conflict onder de loep genomen. In een bericht aan klanten schrijven Gareth Leather en Krystal Tan dat landen die sinds de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij grote conflicten steeds een duidelijke economische terugval kenden.
"De ervaring van militaire conflicten uit het verleden laten zien hoe groot de gevolgen van oorlogen zijn op de economie. De oorlog in Syrië heeft geleid tot een terugval van 60 procent van het bbp. Maar het meest verwoestende militaire conflict sinds de Tweede Wereldoorlog was de Koreaanse Oorlog (1950-1953), waarbij 1,2 miljoen Zuid-Koreanen omkwamen en het bbp van Zuid-Korea met meer dan 80 procent daalde."
De grafiek hieronder laat zien hoe het bbp van negen economieën terugviel bij grote conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog:
Het Koreaanse schiereiland, het meest waarschijnlijke centrum van een conflict waar Noord-Korea bij betrokken is, zal vooral de dupe zijn, stelt Capital Economics. De Zuid-Koreaanse economie zal het zwaarst getroffen worden. Het is onvermijdelijk dat de gevolgen ook wereldwijd merkbaar zijn aangezien Zuid-Korea verantwoordelijk is voor 2 procent van het wereldwijde bbp.
Ook zal de bevoorradingsketen getroffen worden, waarbij Capital Economics een vergelijking maakt met de overstromingen in Thailand in 2011 "vanwege de grote ontwrichting en schade die werd veroorzaakt aan de industrie van het land." De schrijvers stellen: "De gevolgen voor de economie waren aanzienlijk. Het bbp in het laatste kwartaal van 2011 was 4 procent lager dan het jaar ervoor."
Volgens Capital Economics "zal de impact van een Koreaanse oorlog veel groter zijn, omdat Zuid-Korea drie keer zoveel halffabrikaten produceert als Thailand."
"Zo is Zuid-Korea de grootste producent van lcd-schermen ter wereld (40 procent van het totale aantal wereldwijd) en de op een na grootste van halfgeleiders (17 procent marktaandeel). Het land is ook een belangrijke speler in de auto-industrie en herbergt ook de drie grootste scheepsbouwers ter wereld.
"Als de Zuid-Koreaanse productie veel schade wordt toegebracht bij een eventuele oorlog, dan zullen er wereldwijd tekorten ontstaan. De ontwrichting zal ook wel even duren, want het kost bijvoorbeeld twee jaar om een halfgeleiderfabriek van nul af aan op te bouwen."
Hier is een grafiek die laat zien wat het Zuid-Koreaanse aandeel is in de export van halffabrikaten:
Een conflict kan ook grote gevolgen hebben op de Amerikaanse economie, vanwege de enorme kosten van een oorlog op vreemd grondgebied.
"Op het hoogtepunt in 1952 besteedde de Amerikaanse regering 4,2 procent van het bbp aan de Koreaanse Oorlog. De totale kosten van de Tweede Golfoorlog in 2003 en de nasleep daarvan worden geschat op 1.200 miljard dollar en dat is ongeveer 5 procent van het jaarlijkse bbp in de VS", schrijven Leather en Tan.
"Een lange oorlog in Korea zal de Amerikaanse schuld drastische verhogen. En die is met 75 procent van het bpp al onaangenaam hoog."