Voor het eerst staat Alibaba-oprichter Jack Ma boven aan de lijst van rijkste Chinezen. Maar wie zijn de andere rijkaards in de belangrijkste economie van Azië?
Zakensite Forbes maakte een schatting van het vermogen van Chinese zakenmannen en -vrouwen. De top 3 wordt gedomineerd door mannen met een succesvol internetbedrijf. Verder staan er nauwelijks vrouwen in de lijst en is het zoeken naar ondernemers jonger dan 40 jaar.
Het vermogen van Alibaba-oprichter Jack Ma wordt geschat op 15,3 miljard euro. Daarmee is hij de rijkste man van China. Ter vergelijking: dat is ruim vier keer zo weinig als de rijkste man ter wereld, Bill Gates. Het fortuin van de Microsoft-oprichter bedraagt zo’n 63,8 miljard euro, aldus Forbes.
Z24 licht de 5 rijkste Chinezen eruit.
1. Jack Ma (Alibaba): 15,3 miljard euro
Volgens Forbes is Jack Ma (50), oprichter van de online veilingssite en internetwinkel Alibaba, goed voor een persoonlijk vermogen van 19,5 miljard dollar, omgerekend ruim 15 miljard euro. Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift is hij drie keer zo rijk als vorig jaar toen hij met 5,5 miljard dollar de achtste plek innam. In september maakte Alibaba de gang naar de beurs, waarbij het bedrijf meer dan 25 miljard dollar ophaalde. Daarmee is de beursgang van Alibaba de grootste ooit.
2. Robin Li (Baidu): 11,6 miljard euro
Robin Li (45) is de mede-oprichter van de zoekmachine Baidu. Hij begon zijn carrière in de Verenigde Staten bij een dochter van Dow Jones en werkte later voor de zoekmachine Infoseek in Silicon Valley. In 2000 keerde hij terug naar zijn geboorteland en startte hij Baidu, dat ook wel bekendstaat als de Chinese Google. Tegenwoordig is Li vooral politiek actief in de Chinese People's Political Consultative Conference, een adviesorgaan dat de Chinese overheid adviseert.
3. Pony Ma (Tencent): 11,3 miljard euro
Pony Ma (43) is oprichter van Tencent, het grootste internetbedrijf van Azië. Net als Alibaba heeft Tencent vele gezichten. Zo is het eigenaar van instant messenger QQ en chatapp WeChat, de Chinese tegenhanger van WhatsApp. Tencent verdient zijn geld met onder meer online games, die het bij de gratis chatdiensten levert.
4. Wang Jianling (Dalian Wanda Group): 10,4 miljard euro
Vorig jaar stond Wang Jianling (60) nog op de eerste plaats. Dit jaar zakte hij drie plaatsen door de waardedaling van zijn commercieel vastgoed dat bestaat uit winkelcentra en 57 vijfsterrenhotels. Maar wie denkt dat Wang Lian het enkel van zijn vastgoed moet hebben heeft het mis. Samen met Baidu en Pony Ma van de nummers twee en drie van de lijst startte hij dit jaar het internetbedrijf Wanda E-Commerce dat het op moet nemen tegen het Alibaba van Jack Ma.
5. Li Hejun (Hanergy Holdings): 10,2 miljard euro
Li Hejun (47) is topman van Hanergy Holding, een bedrijf dat zich toelegt op zonnepanelen. Omdat hij internationaal actief is, profiteert hij aanzienlijk van overheidssubsidies. Vorig jaar kocht hij drie westerse bedrijven die zonnepanelen ontwikkelen en produceren. Later volgde nog een vierde bedrijf uit Californië. Voordat hij een fortuin verdiende met zonnepanelen, was Li werkzaam in de elektronica. Daarna bracht hij waterkrachtsystemen op de markt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl