Expat website Movehub heeft onlangs een lijst opgesteld van de meest sociale en liberale landen ter wereld. Dit met een knipoog naar het politieke rumoer rond de Brexit en de verkiezingsoverwinning. Zie hier voor de 22 landen waar de sociaal-liberale elite naartoe kan verhuizen als populisten in hun land de overhand krijgen.
Maar Movehub heeft ook een tegenhanger, met de meest autoritaire, asociale en milieu-onvriendelijke landen. De ranking is gebaseerd op drie verschillende studies uit 2016 – de Social Progress Index, de Environmental Performance Index en het World Economic Forum’s (WEF) Gender Gap Report.
De Social Progress Index onderzoekt categorieën als tolerantie ten aanzien van geloofsovertuiging en LGBT, toegang tot schoon water, persvrijheid en toegang tot onderwijs, het WEF’s Gender Gap report kijkt naar seksegelijkheid op gebieden als werkgelegenheid en scholing en de EPI focust op zaken als CO2-uitstoot en recycling.
Movehub combineerde de uitkomsten van de drie studies voor elk land en stelde aan de hand daarvan een lijst samen van de minst liberale landen ter wereld.
Veel van de landen liggen in het Midden Oosten en worstelen met de impact van de Syrische vluchtelingencrisis, anderen zijn wereldwijd gespreid, van Cambodja tot Angola.
Ziehier de lijst van de 25 meest conservatieve, intolerante en vervuilde landen ter wereld:
25. Sri Lanka. Staat van de 180 landen op de 108ste plaats van de Environmental Performance en heeft een bedenkelijke reputatie op gebied van individuele rechten, tolerantie en toegang tot informatie op de Social Progress Index.
24. Algerije — Algerije was met een 120ste plaats één van de slechtst presterende landen in het WEF's Gender Gap Report. Het land kan ook bogen op de ergste scores voor individuele rechten in de Social Progress Index, met een score van iets minder dan 14 op een schaal van 100.
23. Benin — Corruptie tiert welig in Benin, één van 's werelds armste landen. Geletterdheid onder volwassenen blijft achter bij landen met een zelfde BNP zoals Afghanistan, Ethiopië en Oeganda. Overigens scoorde Benin relatief goed op politieke vrijheden - dat wil zeggen: het land staat niet in de top 20 van deze lijst.
22. Nigeria — Met zijn slechte scores op het gebied van schoon drinkwater, religieuze verdraagzaamheid , criminaliteitcijfers die de pan uitrijzen en analfabetisme onder volwassenen op de Social Progress Index neemt Nigeria een welverdiende 22ste plaats in.
21. India — India krijgt lage scores voor religieuze en raciale verdraagzaamheid, vrijheid van meningsuiting en seksegelijkheid in onderwijs op de Social Progress Index. Bovendien is India met een 141ste plaats één van de slechtste performers op de Environmental Performance Index.
20. Marokko — Met een 64ste plaats doet Marokko het relatief goed op de Environmental Performance Index. Marokko komt voor de Filippijnen, dat één van de meest liberale landen is op de ranking. Anderzijds, slechte doorstroming naar hoger onderwijs, slordige omgang met mensenrechten, sekseongelijkheid en matige persvrijheid maken van Marokko één de minst progressieve landen ter wereld.
19. Turkije — Weinig verrassend, maar Turkije is een van de minst veilige landen op dit moment. Lage scores voor persoonlijke veiligheid, politieke vrijheid en verdraagzaamheid ten opzichte van immigranten.
18. Burkina Faso. Het voormalige Opper Volta belandt op de 18e plaats in Movehub's ranking voor slechte toegang tot elektriciteit, geletterdheid onder volwassenen, lage levensverwachting en zijn 165ste plaats op de Environmental Performance Index.
17. Cambodja. Scoort laag op kwaliteit van het milieu en politieke rechten. Goed voor een 17e plaats.
16. Jordanië. Het op 11 na slechtst presterende land in het WEF Gender Gap Report, en ook goed voor slechte scores voor individuele rechten en kwaliteit van het milieu in de Social Progress index.
15. Liberia. Met stip op nummer 167 van de 180 landen in de Environmental Performance Index. Met dit, in combinatie met een lage ranking op de Gender Gap report (114e plaats), bijt het land het spits af in de top 15.
14. Koeweit. De wolkenkrabbers van Koeweit Stad mogen dan naar hartelust glimmen en blinken, het oliestaatje scoort slecht op individuele en politieke rechten, toegang tot onderwijs en persoonlijke veiligheid (Social Performance Index). Helemaal in vergelijking met landen die een zelfde welvaartsniveau hebben zoals de Verenigde Staten.
13. Bangladesh. Het land grossiert in religieuze onverdraagzaamheid, discriminatie en corruptie. En het is er vervuild, Bangladesh staat 173ste op de Environmental Performance Index.
12. Angola. Dankzij haar olievelden één van Afrika's meest olierijke landen. En toch straatarm. Angolezen hebben nauwelijks toegang tot onderwijs, pervrijheid en individuele rechten (Social Performance Index). Als toegift een 117e plaats op het Gender Gap Report.
11. Nepal. Religieuze onverdraagzaamheid, nauwelijks elektriciteit en nauwelijks vrijheid van migratie (Social Progress Index). En vervuild: 149ste plaats van de 180 deelnemers aan de Environmental Performance Index.
10. Ethiopië. Heeft één van de laagste scores op gebied van voortgezet onderwijs, is één van de 40 laagst scorende landen in de WEF Gender Gap Report, staat 10e in Movehub's ranking.
9. Swaziland. Belabberde scores op individuele rechten, toegang tot schoon drinkwater, huisvesting en persoonlijke veiligheid. De score van dit Afrikaanse minilandje op de Social Progress Index is zwak vergeleken met landen met een vergelijkbaar BNP zoals Marokko en de Filippijnen.
8. Libanon. Zeg je sekseongelijkheid, dan zeg je Libanon met een 135ste plaats in het WEF Gender Gap raport. Maar ook flink wat strafpunten voor onverdraagzaamheid ten opzichte van andersgelovigen, andersgeaarden en raciale intolerantie. Een welverdiende 8ste plaats dus.
7. Saudi Arabië. We vroegen ons al af waar het bleef! Met strikte wetgeving op gebied van gender het op vier na slechtste land volgens het Gender Gap Report. Ook een lage ranking in de Social Progress Index met nauwelijks persoonlijke vrijheden (in die cathegorie scoort het een 9,1 o peen schaal van 100).
Source: The Week
6. Egypte. Is één van de minst vrije landen op aarde. Extreem lage scores op persoonlijke vrijheden, veiligheid en doorstroming naar hoger onderwijs (Social Progress Index). Het land staat ook in de top 15 van de Gender Gap Report.
5. Kan het erger dan Egypte? Jazeker! Neem Tsjaad. Slechtste performer in termen van nderwijs, persoonlijke rechten, veiligheid en drinkwater. Met de LGBT-gemeenschap heeft het land weinig, sinds december 2016 is homoseksualiteit opgenomen in het Wetboek van Strafrecht.
Source: Pink News