Sinds de financiële crisis gaat de wereldwijde bankensector anders om met excessen. Banken lenen conservatiever en nemen over het algemeen minder risico’s.

Maar waar vind je de meest veilige banken? Dan kun je natuurlijk kijken naar maatstaven zoals de financiële buffers van banken. Maar voor onderstaand lijstje baseert Business Insider zich op iets anders.

Het World Economic Forum heeft op zijn ranglijst voor de concurrentiepositie van landen een reeks indicatoren die iets vertellen over de gezondheid van het bankwezen in een land. Eén onderdeel van het onderzoek is de perceptie-index. Die geeft een beeld van wat de inwoners van het een land denken over aldaar gevestigde banken. In vragenlijsten werden banken gerangschikt op een schaal van 1 (banken hebben sterkere financiële buffers nodig) tot 7 (banken zijn over het algemeen veilig).

Opvallend punt: Nederland valt buiten de top 17 van landen waar het vertrouwen in de eigen banken relatief groot is. Sinds de kredietcrisis van 2008 heerst klaarblijkelijk de argwaan, nadat de staat onder meer steun moest bieden aan ABN Amro en ING.

Waar kom je Nederland dan wel op deze ranglijst? Op plaats 41 pas, met 5,4 punten. De bevolking van top-17 landen als Tsjechië, Guatemala en Malta (maar ook Honduras, Colombia en Namibië) heeft kennelijk meer vertrouwen in de gezondheid van lokale banken.

Bekijk de top 17 hieronder:


14. Malta: 5,9 - "De kapitaalbuffers van lokale banken behoren tot de hoogste in Europa", aldus een recent verslag over de financiële sector in het land.

t14-malta-59-capital-buffers-retained-by-local-banks-are-among-the-highest-in-europe


14. Taiwan: 5,9 - Taiwanese burgers zijn grotendeels tevreden over de gezondheid van hun banken, toch had kredietverstrekker Far Eastern International Bank begin oktober te maken met een hack waarbij omgerekend 51 miljoen euro werd gestolen.

t14-taiwan-59-while-taiwanese-citizens-are-largely-pretty-happy-with-the-soundness


14. Slowakije: 5,9 - "Slowaakse banken hebben een sterke kapitaalbuffer en een sterkere financieringspositie dan regionale buren. Dankzij binnenlandse deposito's die een groter deel van de leningen uitmaken, zijn de banken minder afhankelijk van externe financiering", zegt een rapport van Economist Intelligence Unit uit 2015.

t14-slovakia-59-slovak-banks-have-a-strong-capital-adequacy-performance


14. Panama: 5,9 - Omdat het land geen centrale bank heeft, worden Panamese kredietverstrekkers conservatief geleid. Het land is staat bekend als een fiscaal paradijs voor belastingontduikers; toch heeft het nogal wat stappen gezet om dat imago van zich af te schudden sinds de financiële crisis.

t14-panama-59-as-the-country-has-no-central-bank-panamanian-lenders


10. Zwitserland: 6,0 - De thuisbasis van Credit Suisse en UBS heeft een sterke reputatie als dé plek voor de ultrarijken om hun geld te stallen. Als gevolg daarvan wordt het bankenstelsel gezien als gezond.

t10-switzerland-60-famous-as-the-home-of-credit-suisse-and-ubs


10. Tsjechië: 6,0 - De Tsjechische bankensector zit op ongebruikelijke manier in elkaar, omdat buitenlandse kredietverstrekkers grote spelers zijn in het land. Toch kijkt de consument daar niet vreemd van op. Tsjechië staat namelijk op een gezamenlijke tiende plek op deze lijst.

t10-czech-republic-60-the-czech-banking-sector-is-unusual-in-that-foreign


10. Guatemala: 6,0 - Het dichtbevolkte land in Midden-Amerika met 15,5 miljoen inwoners heeft drie hoofdrolspelers in het bankensysteem: Banco Industrial, Banco G & T Continental en Banco de Desarrollo Rural.

t10-guatemala-60-the-densely-populated-central-american-nation


10. Israël: 6,0 - De Israëlische banken zijn over het algemeen redelijk gezond. Toch droeg de toezichthouder in het land banken afgelopen  september op om "buitenlandse activiteiten te verminderen en beter te letten op dochterondernemingen."

t10-israel-60-israeli-banks-are-largely-pretty-sound-although-in-september


9. Luxemburg: 6,1 - Het is geen verrassing dat Luxemburg hoog scoort, aangezien het land bekend staat om zijn financiële sector. Zijn Banque et Caisse d’Épargne de l’État wordt vaak genoemd als één van de veiligste ter wereld.

9-luxembourg-61-its-no-surprise-luxembourg-scores-highly-as-the-country


7. Noorwegen: 6,3 - Als olie-afhankelijke economie heeft Noorwegen de afgelopen jaren de nodige problemen gehad. Toch had het staatsinvesteringsfonds eerder dit jaar meer dan 1.000 miljard dollar aan vermogen om te beleggen.

t7-norway-63-as-an-oil-reliant-economy-norway-has-faced-serious-issues


7. Hongkong: 6,3 - Een ander wereldwijd financieel centrum is Hongkong, waar je de grootste banken van de wereld vindt.

t7-hong-kong-63-another-global-financial-centre-hong-kong


5. Singapore: 6,4 - Singapore wordt gezien als één van de grootste financiële centra ter wereld. Het vertrouwen in de gezondheid van banken is daar een afspiegeling van.

t5-singapore-64-singapore-is-renowned-as-one-of-the-worlds-great-financial


5. Chili: 6,4 - De grootste bank van Chili is Banco Santander Chile, een dochter van de grootste en bank van Spanje (Santander). Dat geeft duidelijk vertrouwen.

t5-chile-64-


3. Australië: 6,5 - Een kleine groep van vier banken maakt de dienst uit in Australië. Buitenlandse banken worden streng gereguleerd, waardoor het systeem robuust is.

t3-australia-a-small-group-of-four-major-banks-divide-up-most-of-australias


3. Nieuw-Zeeland: 6,5 - De bankensector van Nieuw-Zeeland wordt gedomineerd door vijf financiële spelers. De sector floreert dankzij solide opbrengsten en groei zonder té veel competitie.

t3-new-zealand-new-zealands-banking-sector-is-dominated-by-a-group


1. Canada: 6,6 - Canadese banken worden al lang geroemd om één ding: stabiliteit. Het land had de afgelopen honderd jaar slechts twee kleine, failliete banken en géén omvallende banken in de crisis van de jaren dertig. Afgelopen jaar werden Canadese banken uitgeroepen tot de op twee na veiligste ter wereld, dus het vertrouwen is duidelijk wat gestegen.

t1-canada-66-canadian-banks-have-long-been-a-byword-for-stability


1. Finland: 6,6 - De bankensector van Finland wordt gedomineerd door coöperatieve banken en spaarbanken, die dus weinig risico lopen. De president van de centrale bank, Erkii Liikanen, heeft de weg vrijgemaakt voor de scheiding tussen zakenbanken en retailbanken die consumenten het het MKB bedienen. In 2016 stond Finland ook eerste op deze ranglijst.

t1-finland-66-finlands-banking-sector-is-dominated-by-co-operative-and-savings-banks

LEES OOK: Hoe deze ‘doodgewone’ 29-jarige Zweedse met een yogastudio op Aruba liefst €21.000 per Instagram-post kan vragen