Ranglijstjes. Bij de Verenigde Naties zijn ze er dol op. Onlangs publiceerde de VN dan ook haar jaarlijkse Human Development Report, een ranking van waar de mensen het langst leven en het meest gezond leven – kortom, de beste landen waar je moet leven.

De VN vergeleek bijna 200 landen op verschillende categorieën zoals levensverwachting, scholing, seksegelijkheid en financiële welstand.

Dit zijn de 15 landen waar je het beste kunt wonen.


15. Liechtenstein – De meeste inwoners van dit Duitssprekende mini-staatje hebben een gemiddeld jaarinkomen van zo’n 63.000 euro.

Foto: De Duitse president Joachim Gauck en zijn echtgenote Daniela Schadt tijdens een defilé met prins Alois en prinses Sophie op 16 september 2015 in de hoofdstad Vaduz.  Bron: Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images

14. Zweden — De gemiddelde Zweed wordt 82,3 jaar oud.

Foto: Stockholm kreeg er binnen 6 jaar 100.000 inwoners bij. Bron: vvoe/Shutterstock

13. Nieuw Zeeland — Een hoog opleidingsniveau gekoppeld aan een lange onderwijsperiode - minimaal 19 jaar.

Foto: Massey University, Wellington, Nieuw Zeeland. Bron: Wikipedia Commons

12. Hong Kong — Inwoners van deze voormalige Britse kolonie en thans Chinese stad hebben een gemiddelde levensverwachting van 84 jaar.

Foto: REUTERS/Paul Yeung

11. De VS — De VS scoort hoog op financiële welvaart. Het Amerikaanse middeninkomen ligt op 47.925 euro per jaar.

Foto: Henny Ray Abrams/AP

10. Canada — Voor een goede scholing ga je naar Canada. Meer dan de helft van de Canadezen is universitair geschoold.

Foto: Studenten in Ontario. Bron: Ontario Library Association/Flickr

9. IJsland — Net als in Hong Kong en Zweden worden de mensen hier oud. De gemiddelde levensverwachting bedraagt 82,7 jaar.

Foto: Seljalandsfoss in IJsland. Bron: Daniel Enchev/Flickr

8. Ierland — Er is hier nauwelijks criminaliteit. Per 100.000 inwoners wordt er slechts 1,1 vermoord. Althans, dat zeggen de meest recente cijfers.

Foto: Reuters/Darren Staples

7. Nederland — Een inkomensongelijkheid die relatief klein is en gestaag daalt sinds het midden van de jaren '90.

Foto: Roman Boed

Bron: OECD


6. Singapore — Mensen in dit stadstaatje leven lang. Alweer. De gemiddelde levensverwachting ligt boven de 83 jaar.

Foto: Een straat in Singapore. Bron: Jirka Matousek/Flickr

5. Denemarken — Hier is het nét iets beter dan in Singapore. De inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen bedraagt 7,8 procent voor fulltime banen. Ter illustratie: die kloof bedraagt in de VS 17,9 procent.

Foto: Flickr/Moyan Brenn

Bron: OECD


4. Duitsland — Vanaf oktober 2014 is universitair onderwijs gratis voor inwoners en internationale studenten. Sowieso is Duitsland een geschoold land, waar meer dan 96 procent een middelbare school achter de kiezen heeft.

Foto: De kathedraal van Berlijn. Bron: Fabiano Rebeque/Flickr

3. Zwitserland — In deze Alpenstaat is het goed toeven, de bevolking is er bovengemiddeld gezond. Mensen worden gemiddeld 83 jaar en lopen relatief weinig kans op ziekten als HIV, tuberculose en malaria.

Foto: Een anesthesist beziet een chirurgische ingreep in een ziekenhuis in Bern. Bron: Reuters

2. Australië — Scholing is in Down Under goed voor 5 procent van het Bruto Binnenlands Product. Volgens de VN hebben de meeste studenten hier een schoolcarrière van 20 jaar achter de rug.

Foto: Getty Images/Darrian Traynor

1. Noorwegen — Op eenzame hoogte en voor het 13e achtereenvolgende jaar staat het land op de eerste plaats met de hoogste levensstandaard, levensverwachting en scholing. Dankzij 's lands robuuste, door de overheid gefinancierde gezondheidszorg ligt de gemiddelde levensverwachting op 82 jaar.

Foto: Pexel

Al met al wordt de wereld een steeds betere plek om te leven, althans volgens dit VN-rapport. Want hoewel 800 miljoen mensen elke dag met honger naar bed gaan, zijn de afgelopen 25 jaar zo'n 1 miljard mensen aan extreme armoede ontsnapt.

Foto: Ontwikkeling per land.  Bron: The United Nations/Screenshot

Tezelfdertijd, zo waarschuwt het rapport, zijn er verschillende valkuilen die de menselijke ontwikkeling frustreren: discriminatie, intolerantie en sociale normen die discriminatoir zijn voor kwetsbare groepen als vrouwen en etnische minderheden. Zij zien zich geconfronteerd met achterstanden en ongelijkheid op gebieden als werkgelegenheid, scholing en eigendomsrechten.