Het World Economic Forum (WEF) heeft zijn jaarlijkse corruptie-index gepresenteerd.
De uitkomsten zijn gebaseerd op vragen van het WEF aan bijna 15.000 zakelijke leiders uit 141 landen tussen februari en juni 2016.
Landen in de corruptie-index zijn gerangschikt naar de antwoorden op de volgende drie vragen:
1. Hoe gebruikelijk is het in uw land om illegaal publieke middelen door te sluizen naar bedrijven, individuen of groepen?
2. Hoe beoordeelt u de ethische standaard van de politici in uw land?
3. Hoe gebruikelijk is het in uw land voor bedrijven om extra betalingen en omkoping buiten de boeken te houden?
Er konden antwoorden gegeven worden van 1 tot 7, waarbij een 1 staat voor de meeste corruptie en de 7 voor de minste.
Business Insider heeft gekeken in welke rijke landen corruptie het meest aanwezig is.
Dat hebben we gedaan door te kijken naar leden van de OESO, een intergouvernementele organisatie van ontwikkelde economieën en die hebben gerangschikt naar hun positie op de corruptie-index.
Dit is de lijst.
11. Slovenië
Corruptie-score: 3,7
(1 is het minst corrupt, 7 het meest corrupt)
Politieke corruptie en het doorsluizen van publiek geld zijn grote problemen in Slovenië. In januari 2013 gingen duizenden Slovenen op initiatief van de Commissie voor Preventie van Corruptie de straat op. Een maand later was de Sloveens minister-president uit zijn ambt gezet en verdween hij nog hetzelfde jaar de gevangenis in na een veroordeling voor corruptie.
10. Polen
Corruptie-score: 3,7
Corruptie in Polen is wijdverspreid sinds de val van het communisme in 1989. Terwijl anti-corruptie inspanningen wel enig effect hebben, is er toenemende zorg onder het Poolse volk dat er geen politieke wil is voor echte hervormingen.
9. Zuid-Korea
Corruptie score: 3,5
Corruptie wordt breed gezien als een enorm probleem in Zuid-Korea, zo erg dat het land net een wet heeft ingevoerd die mensen verbiedt maaltijden duurder dan 30.0000 Koreaanse won (€24,-) te kopen voor ambtenaren, journalisten en leraren. Wie zich niet aan de wet houdt kan worden veroordeeld tot maximaal drie jaar gevangenisstraf.
8. Letland
Corruptie-score: 3,5
Er is een wijdverspreide zorg dat het zakenleven en de politiek te nauw verweven zijn in Letland. Het anti-corruptie bureau van de Baltische staat doet op dit moment onderzoek naar de president van de Bank van Letland naar onregelmatigheden in zijn inkomensopgave.
7. Spanje
Corruptie-score: 3,4
Corruptie is een groot probleem in Spanje. Kleinschalige corruptie - kleine omkoopbedragen voor ambtenaren bijvoorbeeld - is niet echt een groot thema en Spanje scoort dan met een 4,7 ook redelijk goed op de index voor omkoping. Maar corruptie op overheidsniveau is een veel groter probleem. Spanje komt uit op een score van 3,1 vanwege de zorgelijke antwoorden op de vraag over het doorsluizen van publieke middelen.
6. Tsjechië
Corruptie-score: 3,3
Ook in Tsjechië is corruptie wijdverspreid. De Tjechische minister-president Petr Necas - die zichzelf 'Mr Clean Hands' noemde - was in 2013 na een corruptieschandaal gedwongen af te treden waarbij hem 5,8 miljioen euro werd ontnomen en 10 kilo aan goudstaven.
5. Griekenland
Corruptie-score: 3,2
Politieke corruptie is een gigantisch probleem in Griekenland. 90% van de huishoudens in Griekenland denkt dat hun politici corrupt zijn.
Belastingontduiking is een ander probleem. Dat is door Griekse politici omschreven als een "nationale sport" met tot zo'n 30 miljard euro per jaar aan niet geïnde belastingen.
4. Hongarije
Corruptie-score: 3,1
Corruptie is wijdverspreid in Hongarije sinds de val van het communisme in 1989. Volgens onderzoek is het eerste woord dat bij jonge Hongaren op komt als hen daarnaar wordt gevraagd "corruptie."
3. Italië
Corruptie-score: 3,1
Politieke corruptie blijft een enorm probleem in Italië, vooral in het zuiden van het land. Politieke partijen worden in Italië als de meest corrupte instituten gezien, op de voet gevolgd door het parlement en publieke bestuurders.
2. Slowakije
Corruptie-score: 2,7
Politieke corruptie in Slowakije blijft een omvangrijk probleem. Het "Gorilla-schandaal" dat het land in 2011 heeft geschokt liet zien dat politici, zakelijke leiders en bestuurders bijna standaard smeergeld aannamen in ruil voor private contracten.
1. Mexico
Corruptie-score: 2,5
Georganiseerde misdaad, omkoopschandalen en manipulatie van de media hebben de betrouwbaarheid van het land zwaar ondermijnd.