“Misschien hebben we de top van de markt bereikt”, zei Sven Heinen van makelaarsvereniging Amsterdam eerder dit jaar tegen het Financieele Dagblad. “Je ziet dat de huidige prijzen voor veel mensen niet meer haalbaar zijn.”
Begrijpelijk: de afgelopen jaren zijn de meeste huizenprijzen in Amsterdam gigantisch gestegen. Toch verschillen de prijsstijgingen aanzienlijk, zo onderzocht DatHuis (een startup die de makelaardij transparanter en efficiënter wil maken). Volgens het bedrijf lijkt de markt in sommige buurten nog niet op het hoogtepunt.
“We vergeleken de prijsstijging van huizen met de gemiddelde prijsstijging, door meer dan 35.000 transacties tussen 2015 en 2017 te analyseren. Dat biedt een indicatie van hoe de woningmarkt zich ontwikkelt. We hopen dat consumenten en investeerders van deze inzichten profiteren. De Amsterdamse woningmarkt biedt veel kansen, maar is niet homogeen en het loont om je te verdiepen in de verschillende beleggingsopties”, aldus Joel Konijn, oprichter van DatHuis.
DatHuis noemt het ‘investeringskansen’, toch bieden resultaten uit het verleden nog altijd geen garanties voor de toekomst.
Dit zijn de tien postcodes waar de prijzen gemiddeld het meest stegen in de afgelopen twee jaar, afgezet tegen de gemiddelde prijsstijging in Amsterdam.
Let dus op: DatHuis geeft geen absolute cijfers, maar stelt de gemiddelde prijsstijging in Amsterdam over de afgelopen twee jaar op 100. Als een wijk 36 procent harder stijgt dan het gemiddelde, wordt dat genoteerd als 136 procent.