Als je naar een exotische bestemming gaat, is het verstandig om voorbereidingen te treffen zoals het achterlaten van contactinformatie. En je wilt weten of het kraanwater nou wel of niet te drinken is.

Sommige reisbestemmingen vergen echter een meer gedegen voorbereiding, zoals het opstellen van een testament.

Adviesbureau Drum Cussac is gespecialiseerd in risicoanalyses en publiceerde onlangs de World Risk Map voor het jaar 2019,  met daarin data over vijf soorten risico’s waar landen mee te maken hebben.

De belangrijkste factoren zijn politiek, veiligheid, gezondheid, infrastructuur en milieu. Binnen elke categorie worden landen beoordeeld op bedreigingen als terrorisme, toegang tot medische zorg en schoon water, geweld en criminaliteit, en politieke stabiliteit.

De kaart biedt een algemene beoordeling voor elk land ter wereld. Dit is de top 10 van gevaarlijkste landen ter wereld:


10. Burundi

Foto: Een demonstrant bij een barricade tijdens een protest tegen president Pierre Nkurunziza in mei 2015. Bron: Goran Tomasevic/Reuters photo

Burundi grenst aan Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Tanzania en staat te boek als gevaarlijk vanwege politieke instabiliteit en de aanwezigheid besmettelijke ziekten.

Als de Amerikaanse geheime dienst CIA het over Burundi heeft, dan vallen termen als "ondemocratische machtsoverdracht" en een geschiedenis van politieke moorden, een grimmige burgeroorlog die al twaalf jaar duurt, een mislukte staatsgreep en omstreden verkiezingen in 2015.

Wie Burundi bezoekt, gaat voor risico met de hoofdletter R. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor criminaliteit, onveilig verkeer, de terreurorganisatie Al-Shabaab die dreigt met aanslagen en extra controles vanwege de Ebola-uitbraak in buurland Congo. In drie provincies wordt reizen afgeraden, in de overige dertien provincies alleen als het strikt noodzakelijk is.


9. Democratische Republiek Congo

Foto: Gezondheidswerkers met een jochie dat waarschijnlijk Ebola heeft in Beni. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO is het risico dat Ebola zich ditmaal verspreidt groter doordat in het gebied rebellen actief zijn. Bron: Al-hadji Kudra Maliro/AP file photo

We blijven in de buurt van Burundi met Democratische Republiek Congo,  waar gewapende rebellen het land hebben bezaaid met landmijnen en scherpe rondslingerende munitie. De natuur werkt ook niet echt mee: in het regenseizoen zijn aardverschuivingen en overstromingen aan de orde van de dag.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt voor 7 provincies een bezoek ten sterkste af, de rest alleen als het echt moet. Er is veel gewelddadige criminaliteit. Reis vooral overdag en vermijd demonstraties.


8. Irak

Foto: Verwoeste gebouwen in Mosul na de bevrijding van IS. IS verwoestte alle infrastructuur, en legde werkelijk overal boobytraps. De VN schat dat de wederopbouw van Mosul 1 miljard dollar gaat kosten. Bron: Chris McGrath/Getty Images

Ook al zo'n evergreen van onveiligheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat "voor Irak verschillende veiligheidsrisico's gelden" en dat de ambassade slechts beperkte consulaire hulp kan bieden.

Nederlanders lopen in Irak een verhoogd het slachtoffer te worden van geweld, aanslagen, geweldsmisdrijven en ontvoeringen. Wat ook voorkomt: aardbevingen (zware), gewelddadige demonstraties tegen de regering die ook gewelddadig door de politie worden neergeslagen. Al met al genoeg aanleiding voor een negatief reisadvies. 


7. De Centraal Afrikaanse Republiek

Foto: Een bord waarschuwt reiziger in 2014 tegen gevaar op de weg naar Bambari. Bron: Jerome Delay/AP photo

Reizigers naar de Centraal Afrikaanse Republiek lopen medische, politieke en veiligheidsrisico's.

De Centraal Afrikaanse Republiek is politiek instabiel en zo corrupt als een land maar zijn kan. Malaria komt wijdverbreid voor, de medische zorg is er ontoereikend - zelfs voor de reiziger mét geld. Het land balanceert nog steeds op het randje van een burgeroorlog - tussen christenen en moslims is het stevig hommeles.

"Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek", meldt de site van het ministerie dan ook. In een groot deel van het land zijn gewapende rebellengroeperingen actief, binnen én buiten de hoofdstad Bangui maken criminele bendes de wegen onveilig. Er is geen Nederlandse ambassade in dit prototype "failed state".


6. Somalië

Foto: Een stapel dode geitjes bij een opvangkamp in Karin Sarmayo, Somalië. Meer dan de helft van de Somaliërs heeft te maken met voedselschaarste nu het land afkoerst op een regelrechte hongersnood (alweer!). Bron: Andrew Renneisen/Getty Images

Het land staat bij elke subcategorie in de top 5 van Drum Cussacs risicolijst.

Het reisadvies van de Nederlandse overheid liegt er dan ook niet om:  REIS NIET NAAR SOMALIË. BENT U IN SOMALIË?  VERLAAT HET LAND ZO SNEL MOGELIJK.

In Somalië is de moslim-fundamentalistische terreurgroep Al-Shabaab constant actief met aanslagen en overvallen. Steevast worden die beantwoord met Amerikaanse luchtaanvallen en aanvallen met drones.

Andere trefwoorden: corruptie, malaria, cholera, onontplofte munitie uit een reeks oorlogen, voedselschaarste, banditisme, zware criminaliteit, piraterij, handel in wapens en mensen. Een soort Tsjetsjenië maar dan mét tropische ziekten.


5. Republiek Zuid-Soedan

Foto: Een voormalig kindsoldaat met een geweer tijdens een ceremonie in het Zuid Soedanese Yambio. Bron: Andreea Campeanu/Reuters photo

We blijven nog even in Afrika, in Zuid-Soedan om precies te zijn, Afrika's jongste natie en meteen ook één van de meest mislukte. Na één van de langstdurende Afrikaanse burgeroorlogen (begonnen in 1955) werd Zuid-Soedan in 2011 dan eindelijk onafhankelijk.

Ook voor dit land geldt weer een dijk van een negatief reisadvies. Overigens wijkt dit iets af van dat voor Somalië: REIS NIET NAAR ZUID-SOEDAN. BENT U TOCH IN ZUID-SOEDAN, BLIJF DAN ZO VEEL MOGELIJK BINNEN. VOORAL NA ZONSONDERGANG.

Hoewel er (nog) geen Ebola heerst, heeft Zuid-Soedan echt alles in huis om een heel onveilig land te zijn:  gewelddadige bendes, tribale milities en rebellengroeperingen die elkaar - en vooral de bevolking - terroriseren, corruptie en ronduit slechte (lees: niet bestaande) medische voorzieningen.

In geval van ziekte is medische evacuatie "altijd noodzakelijk". Alleen jammer dat medische evacuatie "niet altijd mogelijk" is. Niet in de laatste plaats omdat er eigenlijk geen infrastructuur is en omdat de bestaande wegen vaak ondermijnd zijn. Het land is bezaaid met onontplofte munitie, bijna iedereen is er op de vlucht, schoon drinkwater is niet voorhanden, voedsel evenmin.


4. Libië

Foto: Een kaplaars vol bloed na een aanslag met een autobom in de stad Benghazi, januari 2018. Bron: Reuters

Op de vierde plaats van meest onveilige landen: het Libië van na kolonel Moammar Khadaffi. Een land dat eigenlijk alleen nog op geografische kaarten bestaat gegeven de vele plagen die het teisteren: terreurgroeperingen, verschillende regeringen die elkaar de tent uitvechten, gewapende milities en bendes, een vluchtelingenprobleem annex mensensmokkelwalhalla, zeer zware en gewelddadige criminaliteit, slechte voorzieningen, een vernielde infrastructuur en zeer slechte openbare voorzieningen.

Het aantal ontvoeringen neem toe en het reisadvies is negatief. Je wordt verzocht het land zo spoedig mogelijk te verlaten, de Nederlandse ambassade ging je voor. Reken derhalve niet op enige consulaire bijstand van betekenis.


3. Afghanistan

Foto: Afghaanse politie bekijkt de plaats van een zelfmoordaanslag in Jalalabad, juli 2018. Bron: Parwiz/Reuters

Ontvoeringen, overvallen, berovingen, seksuele misdrijven, bomaanslagen en terreuraanvallen. Afghanistan in een notendop.

"De veiligheidssituatie voor Nederlanders is slecht", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de CIA zijn er 13 terreurgroeperingen actief in het land. De bekendste daarvan zijn de Taliban, Al Q'aida en sinds kort ook IS. Daarnaast is het land bezaaid met onontplofte munitie en landmijnen.


2. Jemen

Foto: demonstranten blokkeren een straat in Aden met brandende autobanden in 2018, nadat het Jemenitische geld sterk in waarde was gedaald. Bron: Fawaz Salman/Reuters

Met stip op nummer 2: Jemen. "Heel Jemen is onveilig. Reis niet naar Jemen. Verblijft u in Jemen? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. De Nederlandse overheid kan Nederlanders die nog in Jemen verblijven geen consulaire bijstand geven en niet evacueren", is het oordeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verder luidt de beschrijving: "In heel het land heerst een burgeroorlog. Er zijn zware vuurgevechten tussen diverse partijen. De veiligheidssituatie is zeer slecht. Op dit moment bestaat er geen werkende overheid. Het is onzeker wie verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Onvrede en protesten nemen toe. Er is een hoog risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen."


1. Syrië

Foto: Kinderen kijken naar een militair op wacht buiten Damascus, Syria. Bron: Sergei Grits/AP Photo

Kan het erger dan Jemen? Jazeker! Syrië biedt de reiziger het meeste risico. In vrijwel alle categorieën op de eerste plaats. Alleen in de categorie 'veiligheidsrisico's' geldt Libië als nog een graadje erger.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft er het volgende over:

"Er is een burgeroorlog in Syrië. Er is veel geweld in het hele land. Er vinden dagelijks explosies en gevechten plaats. Ook zijn er luchtaanvallen en bombardementen. Ook op plekken waar veel burgers zijn. Er vinden veel ontvoeringen plaats. Deze ontvoeringen vinden plaats om criminele, politieke en terroristische motieven. Ook jihadistische netwerken beïnvloeden de veiligheidssituatie in het land. Deze netwerken zijn actief in grote delen van het land. Zowel Syriërs als buitenlanders zijn het doelwit. Het dringende advies aan Nederlanders is om niet naar Syrië te reizen. Nederlanders die in Syrië zijn, moeten zelfstandig het land verlaten. Het is onvoorspelbaar wanneer de grenzen open zijn."


LEES OOK: Nederland wordt door klimaatverandering warmer én natter – zo houd je daar tijdens het kopen van een huis rekening mee