- Nederlandse techbedrijven haalden dit jaar zo’n 3,4 miljard euro aan groeikapitaal op, blijkt uit data van Dealroom.
- Ondernemers op zoek naar geld beleefden daarmee een heel aardig jaar. In 2023 vloeide er nog 1,9 miljard euro naar startups.
- Wat waren de tien grootste techinvesteringen van 2024? Business Insider Nederland zet ze op een rij.
- Lees ook: Jacqueline van den Ende (40) haalde al €260 miljoen op voor het klimaat: ‘De mensheid sterft uit als de wereld zo doorgaat’
Het was al met al een heel aardig jaar voor Nederlandse startups en techbedrijven die geld wilden ophalen bij investeerders. Gezamenlijk wisten Nederlandse startups in 2024 zo’n 3,4 miljard euro op te halen bij geldschieters.
Dat meldde dataplatform Dealroom onlangs in een jaarrapportage over het Nederlandse investeringslandschap. Het is fors meer dan de 1,9 miljard euro die startups in 2023 op wisten te halen. Het is bovendien het op een na hoogste bedrag ooit. Het topjaar was 2021, toen startups 5,1 miljard euro ophaalden bij investeerders.
Addertje onder het gras: Dealroom telt ook ook beursgenoteerde techbedrijven mee die een investering ophaalden, dus niet alleen startups.
Maar goed, beursnotering of niet, welke techbedrijven en startups wisten dit jaar het meeste geld bij investeerders los te peuteren? Business Insider Nederland zet de tien grootste investeringen door in Nederland gevestigde groeibedrijven voor je onder elkaar, op basis van de data van Dealroom.
1. Nebius
Wat: AI-infrastructuur voor techbedrijven
Hoeveel: 700 miljoen dollar (673 miljoen euro)
De grootste investering in een Nederlands bedrijf van dit jaar viel nog maar kortgeleden. Begin december haalde het in Amsterdam gevestigde Nebius 700 miljoen dollar, omgerekend 673 miljoen euro, op bij onder meer de grote techconcerns Nvidia en Accel. Het beursgenoteerde bedrijf regelt voor bedrijven de technische rompslomp rondom kunstmatige intelligentie. Het concern werd in 2020 opgericht door de van origine Russische ondernemer Arkady Volozh.
Een echt AI-bedrijf dus. Prins Constantijn, die als speciaal gezant werkt voor platform Techleap, merkte in oktober nog tegen Business Insider Nederland op dat er in Nederland niet "heel grote investeringen in AI-bedrijven worden gedaan, terwijl dat in andere landen wel zo is". De deelneming in Nebius kan wat dat betreft als een stap in de goede richting worden gezien.
Eerder deze week voorspelden analisten tegen startup-website MT/Sprout dat 2025 voor investeerders in het teken van kunstmatige intelligentie zal staan.
2. Picnic
Wat: online supermarkt
Hoeveel: 355 miljoen euro
Ondernemer Michiel Muller wist begin dit jaar 355 miljoen euro bij investeerders op te halen voor zijn bezorgsupermarkt Picnic. Het geld kwam uit de handen van onder meer het investeringsvehikel van Microsoft-oprichter Bill Gates en de Duitse supermarktreus Edeka.
Picnic had het geld nodig om er zijn bezorgingsgebied in Duitsland en Frankrijk mee te vergroten. Het bedrijf levert al sinds 2018 in enkele Duitse steden en tegenwoordig ook in een paar steden in Frankrijk.
"In Duitsland kan minder dan 10 procent van de bevolking bij ons bestellen. Dat moet de komende jaren richting de 50 procent", zei Muller in januari tegen het FD.
3. Mews
Wat: software voor hotelboekingen
Hoeveel: 210 miljoen dollar (200 miljoen euro, twee rondes)
Softwarebedrijf Mews van ondernemer Matthijs Welle haalde dit jaar liefst twee gigantische bedragen op. In maart haalde het bedrijf 110 miljoen dollar op, gevolgd door nog eens 100 miljoen in september.
In totaal wist het bedrijf, dat voor hoteliers zaken zoals het boeken en uitchecken automatiseert, dus zo'n 210 miljoen dollar op te halen, oftewel 200 miljoen euro.
Het ophalen van nog eens 100 miljoen dollar was volgens Welle "wat opportunistisch", zei hij in september tegen het Financieele Dagblad. "We zien sterke groei, de omzet over de afgelopen twaalf maanden steeg 55 tot 60 procent. Er liggen mogelijkheden voor acquisities en daar gaan we het geld voornamelijk voor inzetten."
4. Nearfield Instruments
Wat: chipbedrijf
Hoeveel: 135 miljoen euro
In juli dit jaar kreeg het Rotterdamse Nearfield Instruments plots een mega-investering van 135 miljoen euro. Het bedrijf, dat meetapparaten levert voor de chipindustrie, krijgt het geld uit Amerikaanse handen; investeringsmaatschappij Walden Catalyst leidt de investering.
Nearfield gaat hard. In 2021 haalde het ook al 17,5 miljoen euro op en in 2023 zelfs 27 miljoen euro. Het hardwarebedrijf hengelde dat jaar ook een overheidssubsidie binnen; het vorige kabinet investeerde toen 230 miljoen euro in onder meer Nearfield.
5. DataSnipper
Wat: software voor accountants
Hoeveel: 100 miljoen dollar (96 miljoen euro)
Het Amsterdamse softwarebedrijf DataSnipper kreeg in februari een investering van 100 miljoen dollar, omgerekend zo'n 96 miljoen euro. Het bedrijf, dat software levert voor accountants, werd daarmee meteen 1 miljard waard. Oftewel: Nederland kreeg er opnieuw een unicorn bij - een bedrijf dat nog niet op de beurs genoteerd is, maar al wel een miljardenwaardering geniet.
Het Amerikaanse Index Ventures trok de portemonnee voor DataSnipper, dat eerder investeerde in fintechbedrijf Adyen. DataSnipper leverde al aan klanten zoals Deloitte en KPMG, maar wil met het groeigeld ook inzetten op nieuwe groepen klanten, zoals belastingadviseurs en interne auditors.
6. Citryll
Wat: medicijn tegen reuma
Hoeveel: 85 miljoen euro
Het in Ossen gevestigde biotechbedrijf Citryll haalde begin deze maand liefst 85 miljoen euro op bij investeerders. Het bedrijf werkt aan een medicijn tegen reuma en daar zien farmaceuten Johnson & Johnson en Novartis wel brood in. Zij doen samen met investeringsmaatschappij Forbion deze grote investering in het Brabantse bedrijf, dat nog geen beursnotering heeft.
Het bedrijf zal het geld gebruiken om het onderzoek naar zijn medicijn voort te zetten. In 2020 kreeg Citryll ook al eens 18,5 miljoen euro van investeerders. Het bedrijf zocht dit jaar naar investeerders, onder de vleugels van de kersverse Spaanse ceo Eduardo Bravo. "Het heeft langer geduurd dan we hadden gehoopt, maar het is gelukt. En we zijn blij met dit zeer aanzienlijke bedrag", zei Bravo tegen het FD.
7. Cradle
Wat: eiwitten door AI
Hoeveel: 73 miljoen dollar (70 miljoen euro)
In de top 10 grootste investeringen vinden we ook een onversneden duurzaamheidsbedrijf terug: het Nederlands-Zwitserse Cradle haalde eind november een keurige 73 miljoen dollar op - zo'n 70 miljoen euro - voor een AI-oplossing voor het ontwerp van eiwitten voor de farmaceutische en voedingsindustrie.
Het bedrijf komt uit de koker van niemand minder dan Jelle Prins, die eerder furore maakte bij Uber en een van de ondernemers is achter het ondernemersfonds Operator Exchange. Met zijn eigen fonds investeert hij dan weer niet, het geld komt onder meer van een Californisch groeifonds.
8. Axelera AI
Wat: chips voor AI
Hoeveel: 68 miljoen dollar (65 miljoen euro)
Op nummer 8 in de lijst vinden we opnieuw een bedrijf dat zaken doet in kunstmatige intelligentie. Acelera AI haalde in juli 68 miljoen dollar - zo'n 65 miljoen euro - op voor de ontwikkeling voor een chip en software voor kunstmatige intelligentie. De chips zouden zo'n tien keer zuiniger zijn dan die van concurrenten. Het Eindhovense bedrijf ziet zich daarbij als uitdager van het grote Nvidia.
Het geld komt uit de handen van zowel het publieke Invest-NL als diverse pensioenfondsen. Eerder haalde Axelera AI al 52 miljoen dollar op.
9. Vico Therapeutics
Wat: medicatie tegen neurologische ziekten
Hoeveel: 67,5 miljoen euro (twee rondes)
Het jaar was nog maar net begonnen, of het Leidse Vico Therapeutics bracht al zijn eerste investering naar buiten. Op 5 januari dit jaar liet het bedrijf weten 56 miljoen euro te hebben opgehaald. Zes maanden later, kwam daar nog eens 11,5 miljoen euro bovenop.
Het bedrijf ontwikkelt geneesmiddelen voor mensen met neurologische ziekten. In januari leidde de Belgische investeerder Ackermans & Van Haaren de deelneming in het Leidse bedrijf. Ook kreeg Vico Therapeutics dit jaar geld uit Ierse en Franse handen.
10. Payt
Wat: facturatie- en incassosoftware
Hoeveel: 55 miljoen euro
Nederland is van origine sterk in fintechbedrijven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de successen van Adyen en Mollie. Met Payt wordt de top 10 van grootste investeringen van 2024 afgesloten door een klassiek-Hollands fintechbedrijf. De Groningers leveren online factuur- en incassosoftware aan duizenden bedrijven.
Het Californische Partech trok daarvoor in juli de portemonnee en investeerde 55 miljoen euro in Payt. Met dit geld kan Payt verder de Europese markt op. Op dit moment levert het bedrijf al in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.