Nog net geen negatieve rente. Maar de duurzame bank Triodos zet de rente voor zijn vrij opneembare internetspaarrekening wel op 0 procent.
Spaarders bij Triodos Bank krijgen vanaf 3 april geen spaarrente meer over hun spaargeld.
Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent.
Extreem lage spaarrentes
Op de site spaarinformatie.nl staat een overzicht van spaarrekeningen waar je geld direct kunt opnemen. De top 5 van laagste spaarrentes ziet er momenteel zo uit.
1)Aegon (RenteRekening): 0,05 procent (niet meer nieuw af te sluiten)
2)Triodos Internet Sparen: 0,1 procent (gaat dus naar 0 procent)
3)RegioBank (Spaar-op-Maat): 0,15 procent
4)AT Bank: 0,2 procent
5)Rabobank (Spaarrekening, basis)/ABN Amro Direct Sparen: 0,2 procent.
6)ING (Profijtrekening)/Aegon/Robeco: 0,25 procent
7)Lloyds (Internet Spaarrekening): 0,3 procent
De hoogste spaarrente voor een vrij opneembare rekening is volgens spaarinformatie.nl momenteel die van de Internet Spaarrekening van ASR. Deze biedt 0,6 procent rente. Dat is overigens bij lange na niet genoeg om de huidige inflatie in Nederland te compenseren. Die lag in februari op 1,8 procent.
Lees ook: De inflatie kruipt op, sparen loont nu helemaal niet meer
Dat banken lage spaarrentes bieden heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren flink zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen. Maar dat betekent bijvoorbeeld dat banken zelf 0,4 procent rente moeten bijbetalen als ze geld stallen bij de ECB (een negatieve rente).
In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten. De Zwitserse bank UBS gaat een negatieve rente doorvoeren op spaarrekeningen van klanten met tegoeden van meer dan een miljoen euro.
Triodos benadrukte bij het bekendmaken van de wijzigingen dinsdag dat sparen ondanks alles nog steeds zin heeft. ,,Er zijn ook andere goede redenen om te blijven sparen, bijvoorbeeld om een buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven'', aldus het de bank, die daarbij aangaf het spaargeld van zijn klanten nog steeds goed te kunnen gebruiken voor het financieren van duurzame ondernemers en initiatieven.