Bij het afsluiten of oversluiten van een nieuwe hypotheek kijken huiseigenaren uiteraard naar de hypotheekrente. Die bepaalt hoe hoog je maandlasten worden. Maar naast de rente zijn er doorgaans flink wat andere voorwaarden die van belang zijn.

Voordat je akkoord gaat met een aanbod voor een nieuwe hypotheek, is het daarom verstandig om te checken hoe het met andere acceptatievoorwaarden zit. Daarbij gaat het onder meer om hoe de geldverstrekker kijkt naar je inkomen, je persoonlijke situatie, de woning en het soort hypotheek.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep gaat in de nieuwsbrief van deze week dieper in op zaken die kunnen spelen rond de acceptatievoorwaarden van hypotheken. Business Insider maakte een selectie van 14 belangrijke vragen

Inkomen

  • 1) Als je zelfstandig ondernemer bent (zzp'er) is van groot belang hoe de geldverstrekker kijkt naar je inkomen om te bepalen hoe hoog de maximale hypotheek kan zijn. Het kan dan van belang zijn of bijvoorbeeld inkomsten die je uit vermogen of verhuur hebt, mogen meetellen voor de hypotheek
  • 2) Als je gebruikt maakt een lening van ouders, ofwel een 'familiehypotheek', is de vraag hoe de geldverstrekker dat meeweegt bij het verstrekken van een aanvullende hypotheeklening.

Persoonlijke situatie

  • 3) Als je pas net bent bgfegonnen als zzp'er, heb je nog maar een beperkt 'track record' wat betreft het inkomen dat je verdient. De vraag is of je dan na bijvoorbeeld 12 maanden al een hypotheek kunt krijgen.
  • 4) Vaak kopen mensen alleen of als koppel een huis. Maar wat als je met je ouders of met vrienden een huis wilt kopen? De vraag is dan hoe de geldverstrekker daarmee omgaat.
  • 5) Voor wie richting de pensioenleeftijd gaat, is van belang dat het inkomen na pensionering vaak lager is. Dit kan invloed hebben op de maximale hypotheek. "Bij de standaard hypotheeknormen wordt altijd gerekend met een annuïteitenhypotheek om te bepalen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt
    krijgen. Maar met een deels aflossingsvrije hypotheek heb je lagere maandlasten
    en is je hypotheek misschien beter passend", geeft Van Bruggen aan.

Kenmerken van de woning

  • 6) Als er sprake is van erfpacht, heb je in feite een gebruiksrecht op de grond en de woning voor een bepaalde periode. Je bezit de grond dan niet en betaalt voor het gebruik een bepaald bedrag, het erfpachtcanon. Deze constructie kan gevolgen hebben voor de hypotheekvoorwaarden.

De offerte voor de hypotheek

  • 7) Zodra je een offerte van een geldverstrekker krijgt, is uiteraard van belang hoeveel maanden die geldig is.
  • 8) Verder is het verstandig om te kijken wat de annuleringskosten zijn als je een bindende offerte hebt geaccepteerd en verlengd, maar die alsnog wil annuleren.
  • 9) De rentevoorwaarden bij de offerte zijn ook van belang: geldt bij het passeren van de hypotheek de rente uit de offerte of de actuele marktrente van dat moment, ook als die lager is?

De hypotheek: vorm en hoogte van de lening

  • 10) Goed om te weten is uiteraard wat de minimale en maximale hypotheek is die je kunt krijgen.
  • 11) Een verwante vraag is hoe de geldverstrekker kijkt naar de maximale hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Hoe hoger de lening ten opzichte van de marktwaarde, des te hoger is de rente-opslag die je moet betalen.
  • 12) De hypotheekvorm is uiteraard ook van belang. Standaard kun je doorgaans een annuïtaire hypotheek krijgen, waarbij je gedurende de looptijd aflost. Mocht je een deel van de hypotheek aflossingsvrij willen hebben, waarbij je alleen rente betaalt, dan is de vraag welke voorwaarden de geldverstrekker hanteert.
  • 13) Het kan ook handig zijn om te weten of een deel van de hypotheek in box 3 mag vallen, zodat je de lening eventueel voor een consumptief kunt gebruiken.
  • 14) Verder kan het nuttig zijn om te weten of je bijvoorbeeld extra kunt lenen om de woning te verduurzamen en of je dan een rentekorting krijgt.

LEES OOK: Gemiddelde huizenprijs van €473.000 betalen met maximale hypotheek: zo hoog worden je maandlasten