Lees je dit artikel terwijl je eigenlijk declaraties moet indienen? Of vermijd je het sturen van die ene lastige e-mail?

Door dat uitstelgedrag voel je je misschien lui, maar het kan ook een teken zijn dat je intelligent bent.

Natuurlijk is het fijn om te horen dat je slim bent. Jezelf vergelijken met anderen is heel menselijk, zeker als het om intelligentie gaat.

Daarom hebben we hieronder 13 kenmerken van slimme mensen op een rij gezet, die voor een deel van de website Quora komen en allemaal onderbouwd worden met wetenschappelijk bewijs.


Je bent niet snel afgeleid

Foto: Strelka Institute/Flickr

Volgens de Quora-gebruiker Frank Zhu zijn mensen die "zich lang kunnen concentreren en afleidingen kunnen negeren" erg intelligent.

Hij haalt een wetenschappelijk onderzoek uit 2013 aan, waarin wordt beschreven dat mensen met een hoger IQ het later zagen dan anderen als er in de achtergrond van een afbeelding iets bewoog. Waarschijnlijk komt dat doordat ze zich op de belangrijkste informatie concentreren en de rest wegfilteren.


Je bent een nachtbraker

Foto: Flickr/*嘟嘟嘟*

Hoe slimmer je bent, hoe meer je geneigd bent om tot diep in de nacht wakker te zijn, blijkt uit onderzoek.

In een onderzoek uit 2009 keken wetenschappers naar het verband tussen iemands IQ als kind en naar het slaappatroon in de tienerjaren. Slimme tieners gaven aan dat ze 's avonds langer wakker waren en 's ochtends wat langer bleven liggen.

In 1999 keken wetenschappers voor een ander onderzoek naar datzelfde verband, maar dan onder 400 militairen in opleiding bij de luchtmacht. De onderzoekers kwamen tot dezelfde conclusie.


Je bent erg flexibel

Foto: Wikimedia Commons

Meerdere Quora-gebruikers merken op dat intelligente mensen flexibel zijn en zich goed kunnen aanpassen aan verschillende situaties. Donna F Hammett schrijft dat intelligente mensen in welke omgeving dan ook "doen wat mogelijk is zonder complicaties of beperkingen."

Recent psychologisch onderzoek levert bewijzen voor die stelling. Intelligentie hangt samen met hoe goed je je eigen gedrag kan veranderen om effectiever te kunnen functioneren in de omgeving waar je je bevindt of de omgeving zelf te veranderen.


Je weet wat je niet weet

Foto: Flickr/vickysandoval22

De slimste mensen zijn in staat het toe te geven als iets niet weten. Jim Winer schrijft dat intelligente mensen niet bang zijn om te zeggen: 'Ik weet het niet.' En als ze het niet weten, dan kunnen ze het leren."

Die waarneming van Winer wordt ondersteund door een klassiek onderzoek van Justin Kruger en David Dunning, dat is gepubliceerd in The Journal of Personality and Social Psychology. Daaruit blijkt dat hoe minder intelligent je bent, hoe meer je je cognitieve vaardigheden overschat.

In een van de experimenten dachten de minst slimme studenten dat ze bijna 50% meer vragen goed hadden voor het toelatingsexamen voor de rechtenfaculteit (LSAT) dan daadwerkelijk het geval was. De slimsten onderschatten juist het aantal goede antwoorden.


Je nieuwsgierigheid kent geen grenzen

Foto: Kathleen Tyler Conklin/Flickr

Albert Einstein zou ooit eens gezegd hebben: "Ik heb geen speciale talenten, ik ben alleen maar erg nieuwsgierig."

Of zoals Keyzurbur Alas het stelt "intelligente mensen raken gefascineerd door dingen die anderen voor kennisgeving aannemen."

Uit een onderzoek dat in 2016 werd gepubliceerd in The Journal of Individual Differences blijkt dat er een relatie is tussen intelligentie in je jeugd en het openstaan voor ervaringen als volwassene - en daaronder valt ook intellectuele nieuwsgierigheid.

Wetenschappers hebben duizenden mensen in Groot-Brittannië vanaf hun geboorte gevolgd en kwamen tot de ontdekking dat kinderen van 11 die hoog scoorden op een IQ-test, op hun vijftigste meer openstonden voor nieuwe ervaringen.


Je bent open-minded

Foto: Norm Hall/Getty Images

Slimme mensen sluiten zich niet af voor nieuwe ideeën of mogelijkheden. Hammett schrijft dat intelligente mensen "bereid zijn andere inzichten te accepteren en op waarde te willen beoordelen" en dat ze open staan voor "andere oplossingen."

Psychologen zeggen dat mensen met een open-mind  hoger scoren op intelligentietesten. Ook zijn slimme mensen voorzichtig met het aannemen van ideeën en standpunten.

"Een intelligente geest heeft een sterke afkeer om zaken klakkeloos aan te nemen en zal zich daarom van een oordeel onthouden totdat de feiten duidelijk zijn", zegt Alas.


Je bent graag alleen

Foto: Flickr / Mike Kniec

Dipankar Trehan wijst er op dat er intelligente mensen vaak ook "erg individualistisch" zijn.

Een interessante conclusie uit recent onderzoek in The British Journal of Psychology is dat slimmere mensen gemiddeld minder voldoening halen uit omgang met vrienden.


Je hebt veel zelfdiscipline

Foto: Thomson Reuters

Zoher Ali schrijft dat slimmere mensen in staat zijn hun impulsen te onderdrukken door "te plannen, doelen te stellen, alternatieve strategieën te ontwikkelen en consequenties van iets in te schatten voor ze ergens mee beginnen."

Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen zelfdiscipline en intelligentie. In een onderzoek uit 2009 dat is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science moesten deelnemers kiezen tussen twee financiële beloningen: een kleiner bedrag direct of een groter bedrag later.

De resultaten lieten zien dat de mensen die kozen voor een groter bedrag op een later datum - met andere woorden mensen met meer zelfdiscipline - over het algemeen hoger scoorden op intelligentietesten.

De onderzoekers denken dat een bepaald deel van het brein - de voorste prefrontale cortex - mogelijk een rol speelt bij het oplossen van moeilijke problemen en het hebben van zelfdiscipline.


Je bent echt grappig

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Advita Bihani zegt dat hele intelligente mensen vaak een goed gevoel voor humor hebben.

Wetenschappers van The University of New Mexico zijn het daarmee eens. Een van de onderzoeken die ze uitvoerden toonde aan dat mensen die grappiger bijschriften verzonnen bij cartoons hoger scoorden op verbale intelligentie. Uit een ander onderzoek bleek dat professionele comedians ook hoger dan gemiddeld scoorden op verbale intelligentie.


Je kunt je goed inleven in anderen

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Slimme mensen kunnen "bijna voelen wat andere mensen denken of voelen", zegt een Quora-gebruiker.

Sommige psychologen stellen dat empathie een kernbestanddeel is van emotionele intelligentie. Mensen die emotioneel intelligent zijn praten graag met nieuwe mensen en willen van hen leren.


Je kan onverwachte verbanden leggen

Foto: Flickr / ian mcwilliams

Meerdere Quora-gebruikers zeggen dat slimme mensen in staat zijn patronen te zien die anderen niet zien. Dat komt omdat ze verbanden kunnen leggen tussen zaken die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben.

April Astoria schrijft: "Denk je dat er geen verband is tussen sashimi en watermeloen? Dan zit je ernaast. Beiden worden rauw en koud gegeten."

Journalist Charles Duhigg stelt dat het kunnen leggen van dit soort verbanden een teken van creativiteit is (en dat hangt weer nauw samen met intelligentie). Duhigg heeft de totstandkoming bestudeerd van de succesfilm "Frozen" van Disney en zegt dat de film alleen maar slim en origineel leek omdat "oude ideeën op een nieuwe manier bij elkaar werden gebracht."


Uitstelgedrag is je niet vreemd

Foto: Alper Çuğun/flickr

Mahesh Garkoti zegt dat slimme mensen vaak huishoudelijke taken en alledaagse klusjes uitstellen, omdat ze bezig zijn met veel belangrijker zaken.

Dat is een interessante bewering en sommige wetenschappers zeggen dat slimme mensen zelfs werk uitstellen dat ze wél waardevol vinden. Psycholoog Adam Grant van Wharton zegt dat uitstelgedrag een belangrijke factor is bij innovatie.

Zoals Grant zei tegen Rachel Gillett van Business Insider: "Dat Steve Jobs zaken begon uit te stellen om op ideeën te broeden, was geen verspilde tijd. Daardoor kwam hij met afwijkende ideeën op tafel, in plaats van snel bedachte, voor de hand liggende ideeën."


Je peinst over de grote vragen

Foto: sourceWikimedia Commons

Volgens Ram Kumar denken intelligente mensen vaak na over het heelal en de zin van het leven. "Sterker nog: ze vragen zich bij alles af wat het nut ervan is."

Die existentiële verwarring kan een reden zijn waarom slimme mensen vaak nieuwsgierig zijn. David Wilson schreef in Slate dat intelligente mensen beter in staat zijn situaties van meerdere kanten te bekijken, omdat ze zich er altijd van bewust zijn dat zaken heel anders in elkaar kunnen zitten.

LEES OOK: Waarom een vakantie van twee weken verspilde tijd is