- Amerikaanse topeconomen zoals Paul Krugman bekritiseren de plannen van president Trump om hoge importtarieven op te leggen aan Canada en Mexico.
- Importheffingen zouden het vertrouwen in de VS schaden.
- De vrees is dat Amerikanen zelf opdraaien voor de heffingen.
- Lees ook: Donald Trump stelt importheffingen Mexico en Canada uit, China slaat terug het tegenheffingen.
Prominente Amerikaanse economen als Paul Krugman, Larry Summers, Steve Hanke en Robert Reich hebben hun mening gegeven over het plan van president Donald Trump om hoge invoertarieven in te stellen voor de import uit Canada en Mexico.
Trump wil heffingen van 25 procent opleggen op de meeste goederen die de VS binnenkomen van zijn noordelijke en zuidelijke buren, en een tarief van 10 procent op Chinese import. Volgens de president doet dat “enige pijn”, maar zijn de voordelen groter.
Aanvankelijk zouden de invoerheffingen voor Mexico en Canada. dinsdag van kracht worden. De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum zei maandag echter dat de heffingen met een maand worden uitgesteld na een “goed gesprek” met Trump. Canada bracht later op de dag hetzelfde nieuws naar buiten.
Vertrouwen in de VS loopt schade op
Econoom Krugman zei in een substack-post dat de importheffingen het wereldwijde vertrouwen in Amerika bedreigen. “Zelfs als sommige tarieven tijdelijk blijken te zijn, is de Rubicon overschreden”, schreef hij. “We weten nu dat wanneer de Verenigde Staten een overeenkomst tekent, over handel of iets anders, de president die overeenkomst zal negeren, als hij daar zin in heeft. Die constatering zal enorme schade aanrichten op de lange termijn.”
De voormalige minister van Financiën Larry Summers zei op X dat de hoge invoertarieven “onverklaarbaar en gevaarlijk” waren. Ze zullen de prijzen die Amerikanen betalen voor zaken zoals auto's en benzine verhogen, Amerikaanse bedrijven minder concurrerend maken, de banengroei blemmeren, de werkloosheid verhogen en vergeldingsmaatregelen uitlokken van andere landen die daarmee de Amerikaanse economie schaden.
De tarieven van Trump zouden ook de Mexicaanse economie kunnen destabiliseren, waardoor meer Mexicaanse burgers gaan proberen naar de VS te komen. Andere landen zouden de VS kunnen gaan zien als een “slechte partner” die bereid is om “willekeurig tarieven op te leggen als een manier om druk uit te oefenen”, aldus Summers.
In een vervolgpost stelde Summers dat “pesten het nooit wint, niet op het schoolplein of op het internationale toneel”. Hei zie ook dat Trump de Chinese leider Xi Jinping in de kaart speelt doordat China in de ogen van de rest van de wereld relatief gezien als de redelijke partij overkomt.
Summers wees er ook op dat het risico bestaat dat de inflatie in de VS oploopt, wat de Federal Reserve kan dwingen om de rente te verhogen in plaats van te verlagen, waardoor de economische groei wordt afgeremd.
Importheffing: verborgen belasting voor consumenten
Hoogleraar toegepaste economie Steve Hanke van de Johns Hopkins University schreef op X dat uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse consumenten en bedrijven - en niet buitenlandse exporteurs - vrijwel alle kosten van de hogere invoertarieven zullen dragen. Dit betekent koopkrachtverlies voor consument.
Hanke verwierp ook het idee dat er in de VS meer banen bijkomen door importen duurder te maken. “Het idee dat hogere importtarieven voor meer banen zullen zorgen, is onzin. De productie in de VS stijgt, maar het aantal banen in de industrie is de afgelopen 40 jaar gedaald - tarieven of geen tarieven.”