- Het Witte Huis heeft gereageerd op onrust die woensdag ontstond na een medialek over een geheim ruimtewapen waar Rusland aan werkt.
- Veiligheidsadviseur John Kirkby wilde er niet al te veel over kwijt, maar bevestigde dat het om een antisatellietsysteem gaat.
- Het zou niet gaan om een wapen dat doelen op aarde kan aanvallen.
- Lees ook: Rusland lijkt een 29 kilometer lange verdedigingslinie te hebben gebouwd van liefst 2.000 oude treinwagons in Oekraïne – bekijk de foto’s
De geheime informatie over een mogelijk ruimtewapen van Rusland, waar woensdag informatie over is uitgelekt, heeft te maken met de ontwikkeling van een antisatellietsysteem door Rusland.
Het Witte Huis vindt die ontwikkeling zorgelijk, maar ziet geen reden om meer details naar buiten te brengen, zegt veiligheidsadviseur John Kirby.
De woordvoerder van het Witte Huis bevestigde donderdag wel dat het waarschijnlijk niet een wapen is dat gebruikt kan worden om vanuit de ruimte doelen op aarde aan te vallen. Over de nucleaire capaciteiten van het vermeende Russische ruimtewapen is nog weinig duidelijk.
De voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden Mike Turner pleitte er woensdag wel voor om details rond een toen nog niet gespecificeerde dreiging in de openbaarheid te brengen, gezien de consequenties die die zou kunnen hebben.
"Ik weet dat de brief aan leden van het Huis en een daaropvolgend bericht op sociale media van voorzitter Turner over een bedreiging voor de nationale veiligheid veel vragen heeft opgeroepen. En hoewel ik niet veel kan delen over de aard van de dreiging, kan ik wel bevestigen dat het te maken heeft met een antisatellietcapaciteit die Rusland ontwikkelt", zei Kirby.
Geen concreet gevaar van Russisch ruimtewapen
Hij benadrukte daarbij dat van een concreet gevaar nu geen sprake is. "We hebben het hier niet over een wapen dat gebruikt kan worden om mensen aan te vallen of fysieke verwoestingen aan te richten hier op aarde."
De Amerikaanse inlichtingendiensten houden de ontwikkeling van het antisatellietsysteem nauwgezet in de gaten en zullen de politiek daarover blijven informeren, zo zei de adviseur. Er wordt ook informatie gedeeld met bondgenoten en andere landen die daar belang bij hebben. Of en wanneer informatie naar buiten wordt gebracht, hangt volgens hem af van veel factoren.
Zo mogen de werkwijzen en bronnen van de inlichtingendiensten niet in gevaar komen en moet gekeken worden hoe de informatie strategisch gebruikt kan worden door de politiek en diplomatie. Er is al over gesproken met Rusland, aldus Kirby.