Wie de mannen de afgelopen weken heeft gevolgd in de verkiezingscampagne, weet dat prominente politici vrijwel alleen maar blauwe pakken dragen.
De ‘grijzepakkenbrigade’ verdwijnt meer en meer in de politiek én het bedrijfsleven, om plaats te maken voor donkerblauw. Waarom eigenlijk?
“Dan moet je terug in de tijd gaan, naar de tijd van Nixon en Kennedy”, legt Sander Lusink van Oger uit. Het familiebedrijf aan de P.C. Hooftstraat kleedt onder andere Mark Rutte en biedt maatwerk van merken als Corneliani, Santoni en het eigen OGER RED.
“Een onderzoeksbureau heeft in die tijd mensen naar dat presidentiële debat laten kijken – op zwart-wit-televisie natuurlijk – zonder het geluid aan. Vervolgens moesten de deelnemers kiezen wie ze het beste over vonden komen. Kennedy won, hij droeg een blauw pak dat op tv zwart leek. Nixon daarentegen droeg een beige pak en dat vonden veel mensen onbetrouwbaar overkomen. Een lichte kleur komt minder serieus over, waardoor miljoenen mensen hem als minder bekwaam zagen.”
"Vervolgens gingen ze onderzoeken: wat doet kleur eigenlijk met mensen?", vervolgt Lusink. "Een donker pak was het meest betrouwbaar, maar zwart komt al gauw somber over. Iets dat je draagt naar een begrafenis of juist tijdens het uitgaan. Donkerblauw is rustiger voor het oog. Om toch vurig over te komen, en dat zag je ook bij Clinton en Trump, wordt het blauwe pak vaak gecombineerd met een rode das. Die geeft het geheel toch meer flair, zo van: 'ik kan dit land leiden, ik vecht voor jullie'."
Alexander Pechtold
Voor de Nederlandse politici valt er nog veel te leren over hét pak. "Als ik iemand moet aanwijzen die wel een bezoekje aan Oger mag brengen is het Alexander Pechtold", lacht Lusink. "Hij heeft een vrij onatletisch - ja, hoe moet ik het zeggen? - blokkerig figuur. De pakken die hij nu draagt zijn te vormloos. Hij lijkt qua bouw een beetje op mijn vader, dan kan een mooie taille veel doen om direct al een atletisch effect te krijgen. Zo'n recht pak komt al snel te stijf over."
Wat hem verder nog opviel tijdens de debatten? "Dat is het mooie van HD-tv, je ziet alles. Jesse Klaver had zijn bovenste knoopje los met zijn das eromheen, dat vind ik echt heel onprofessioneel. Jij hebt een voorbeeldfunctie, dan vind ik ook dat je kleding in orde moet zijn. Dus een goede boord, mouwen op lengte, niet een das die nog ergens bungelt en dergelijke."
Gelukkig kan Lusink ook een politicus noemen die van hem bonuspunten kan krijgen. "Het is een beetje een hand in eigen boezem steken, omdat we hem zelf kleden, maar Mark Rutte is de best geklede politicus van Nederland."
Dat is geen opschepperij, want ook Vanity Fair riep in 2013 Rutte uit tot derde best geklede politiek leider ter wereld. Net ná David Cameron en Laura Chinchilla en vóór Barack Obama. "Hij heeft de strenge privéwens dat hij graag ingetogen gekleed wil worden. Altijd een donker pak, blauwe das, geen pochet. Merken en stoffen van hoge kwaliteit: kenners zien dat. Die zeggen aan de hand van zijn boord: 'hé, dat heeft hij daar en daar in Napels laten maken'."
Blauw versus blauw
Kleur is volgens de expert goed, zolang het maar zacht en vriendelijk is. "Zo zijn, zeker met de zomer in aantocht, azuurblauw en pastelkleuren interessant - maar ook marineblauw. In de combinatie wol of linnen heb je dan toch weer wat anders", legt de pakkenexpert uit.
Het verhaal van het pak is duidelijk, maar wat te doen met de schoenen? Volgens velen zijn bruine schoenen bij een blauw pak een no-go. "Ik vind het wel mooi. Volgens de Engelse traditie mag het inderdaad niet, maar de Italianen dragen het wel." Er is alleen één maar: "Cognac-kleurige lichte schoenen. Die waren in de 2000 een trend, maar ik kan je vertellen: die zijn allang voorbij. Dat kan echt niet meer", lacht Lusink.
"Bij een pak met mooie, slanke pijpen kan wat mij betreft ook een wat luxere, premium gymp. Zo hebben we ook de kleding verzorgd voor het team van Feyenoord dit seizoen: een mooi blauw pak met donkerblauwe sneakers. Dat geeft een kek, maar toch ook een chique en modern beeld."
Maar, er zit wel een verschil tussen de verschillende blauwe pakken volgens Lusink. "Als je dan voor donkerblauw gaat, dan raad ik wel aan om voor marine- of azuurblauw te gaan. Géén lichtblauw, dat oogt vaak goedkoop. Het werkt hetzelfde als het beige: je wilt niet té opvallend gekleed zijn. Dan gaan mensen toch snel denken 'wat is dat voor man?' Donkerblauw is dé uitverkoren kleur om goed voor de dag te komen."