De politieke partij DENK wil dat het voor politieke partijen verboden wordt om giften uit het buitenland te krijgen.
DENK werd dit jaar door de VVD nog verweten als ‘de lange arm’ van de Turkse president Erdogan op te treden in Nederland. Maar als we puur naar geldstromen kijken, is er eigenlijk maar één partij die echt afhankelijk is van buitenlandse steun.
Er zijn namelijk niet zo veel politieke partijen die buitenlandse giften ontvangen. Het is redelijk eenvoudig te bedenken op wie de partij zijn pijlen richt met dit plan.
Socialistisch geld uit Bangladesh
Giften aan de partijen en hun neveninstellingen van boven de 4.500 euro (zowel binnenlandse als buitenlandse) moeten worden gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Uit de rapportages van 2014 blijkt dat er twee partijen zijn die de afgelopen jaren geld vanuit het buitenland hebben gekregen; de SP en de PVV. In het geval van de SP gaat het om een donatie van in totaal 26.254 euro, afkomstig uit Bangladesh.
Het geld is gestuurd door Engbert Gründemann, een voormalig wethouder van de gemeente Zutphen. Gründemann moest vertrekken na oplopende kritiek, en verhuisde naar Bangladesh.
Het wachtgeld dat hij ontving, beloofde hij terug te sturen. Overigens zegt de gemeente Zutphen nog altijd niets van hem te hebben ontvangen, terwijl de SP dus blijkbaar wel een fors bedrag van hem ontving.
PVV-geld uit de Verenigde Staten
Dat ook de PVV geld krijgt uit het buitenland, is al een tijdje bekend. De partij krijgt al jaren geld van het David Horowitz Freedom Center, een conservatieve denktank.
David Horowitz heeft er nooit een geheim van gemaakt Geert Wilders te steunen. In 2009 betaalde hij de PVV al voor twee toespraken van Geert Wilders, inclusief beveiligings- en overnachtingskosten. In 2014 gaf Horowitz een bijdrage van ruim 18.000 euro, blijkt uit de rapportage uit 2014.
De bijdrage van Horowitz is vorig jaar behoorlijk toegenomen. In 2015 stortte Horowitz ruim een ton op de rekening van de Stichting Vrienden van de PVV.
Daarnaast werd er in 2015 nog tweemaal 4.500 euro gedoneerd op de rekening van de stichting. De naam van de donateur is in dit geval echter onherkenbaar gemaakt in de financiële documenten. Van wie dat geld afkomstig is, is dus niet bekend.
Het is overigens niet toegestaan om namen te anonimiseren. Vorige maand meldde de commissie die over dit toezicht gaat, dat de PVV een ‘redelijke termijn’ krijgt om alsnog bekend te maken van wie het geld afkomstig is. Gebeurt dat niet, dan moet 8.000 van de 9.000 euro worden overgeboekt naar het ministerie.
Juridische kosten
Ook de eerste rechtszaak tegen Wilders, die liep tussen 2010 en 2011, is gefinancierd met Amerikaans geld.
Het Middle East Forum, een pro-Israëlische denktank, betaalde de juridische kosten van Geert Wilders destijds. Dat geld werd direct overgemaakt naar zijn advocaat, Bram Moscovicz, en is in feite dus geen donatie aan de PVV.