Horeca-ondernemers opgelet: bierdrinkende Nederlanders boeit de hoeveelheid bier of de grootte van het glas niet echt. Nee, veel belangrijker is dat het glas gespoeld is.
Uit het Nationaal Bieronderzoek, dat voor de elfde keer is gehouden, blijkt dat 62 procent van de bierdrinkers er waarde aan hecht dat het glas schoon is voordat deze op tafel belandt.
Klinkt logisch, maar blijkbaar komt het geregeld voor dat bier geserveerd wordt in vieze glazen. Anders zouden de 1.087 geënquêteerden er niet over beginnen.
Een vuil of vet glas is in verreweg de meeste gevallen de oorzaak van een inzakkende schuimkraag. En een mooie laag schuim vinden Nederlanders belangrijk: het ideale biertje bevat 15,9 procent schuim en 84,1 procent bier, bleek uit het Nationaal Bieronderzoek van vorig jaar.
Bierglazen reinigen
Dus hoe reinig je bierglazen? De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SHV) geeft daarvoor een aantal tips (pdf).
Het beste kun je bierglazen schoonmaken met heet water waarin soda is opgelost. Daarna spoel je de glazen met koud water. Dit dient minstens eenmaal per week te gebeuren. Bij normaal gebruik kun je de glazen in de tussentijd schoonhouden door ze te spoelen in de spoelbak.
Verder noemt SHV nog de volgende regels:
- Gebruik in de spoelbak een speciaal spoelmiddel voor bierglazen.
- Droog glazen voor tapbier die je nog nodig hebt, niet af, maar zet ze na het spoelen omgekeerd op een lekblad.
- Droog glazen die niet meer gebruikt worden, af met een absoluut vetvrij en niet pluizige doek, waarna ze weggezet kunnen worden. Uiteraard houdt het wel in dat dit soort glazen voor gebruik eerst goed voorgespoeld moeten worden.
- Spoel altijd de glazen voor tapbier en ondergistende bieren uit fles, om ze van de juiste temperatuur te voorzien en om ze stofvrij te maken. Ook zal het aanwezige koolzuur langer in het bier blijven.
- De glazen voor bovengistend bier uit fles mogen droog blijven, vooral bij hooggegiste bieren die langzaam moeten worden ingeschonken.
Gesnopen? Tappen maar!