Cijferfabriek CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft op een rijtje gezet wat inwoners van verschillende gemeenten daadwerkelijk te besteden hebben.
Het gaat om het zogenoemde gestandaardiseerd besteedbaar inkomen. Dat is het bedrag dat huishoudens te besteden hebben gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden. Op die manier kan het welvaartsniveau van verschillende huishoudens worden vergeleken.
Het doorsnee of mediane inkomen van een huishouden bedraagt in Nederland 24.700 euro. Mediaan betekent dat dit bedrag zich in het midden bevindt van de rangschikking van inkomens: de helft van de huishoudens heeft meer dan 24.700 euro per jaar te besteden, de andere helft minder.
In grote steden is het besteedbaar inkomen relatief laag
Het gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van de rijkste gemeente Rozendaal bedraagt 36.700 euro. De Gelderse gemeente is niet alleen koploper in het land, maar ook een uitzondering; de rijkere gemeenten liggen doorgaans in het westen van het land.
Zo is de nummer twee Bloemendaal, goed voor 34.700 euro. Laren en Oegstgeest volgen met beide 32.300 euro. Vooral in de randgemeenten van de grote steden zijn de inkomens relatief hoog, schrijft het CBS.
Dat geldt niet voor de grote steden zelf, daar zijn de inkomens relatief laag. Al behoort slechts één van de vier tot de vijf armste gemeenten: Rotterdam. Het gestandaardiseerd besteedbaar inkomen bedraagt daar 20.500 euro. Overigens deelt de havenstad deze plek met Delft.
De vier grote steden, met Rotterdam aan kop, herbergen de meeste huishoudens die tussen de 14.000 en 16.000 euro te besteden hebben. Dit zijn vooral mensen met een uitkering als belangrijkste inkomstenbron.
Hieronder kun je bekijken hoe jouw gemeente scoort qua inkomen.