Gemeenteraadsleden zitten er niet voor het geld, is een veelgehoorde quote rondom de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen 21 maart. Toch lieten campagnefilmpjes zien dat kandidaten staan te trappelen om aan de slag te gaan voor hun stad of dorp. Maar wat verdient een gemeenteraadslid nu eigenlijk als de verkiezingswinst daar is?
Hoeveel -of hoe weinig- raadsleden verdienen, maakt het Ministerie van Binnenlandse Zaken elk jaar bekend via een circulaire. Hoe hoog de “vergoeding” is, hangt af van het aantal inwoners en varieert van ongeveer 250 euro in de kleinste gemeenten tot ruim 2.000 euro per maand in de grootste gemeenten.
De bevolkingsgrootte is verdeeld in negen klassen waaraan een bepaald bedrag aan vergoeding is gekoppeld, zoals de onderstaande tabel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat zien. In 2018 gaan gemeenteraadsleden er qua vergoeding niet op vooruit, blijkt uit het document.
(Klik voor uitvergroting)
Overigens zijn dit niet de bedragen die raadsleden op hun rekening gestort krijgen. Het gaat om bruto bedragen, dus ze moeten er nog belasting over betalen.
Business Insider heeft de bevolkingsaantallen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) er even bij gepakt om te zien hoeveel raadsleden per gemeente gaan verdienen. Schuif met de cursor over de kaart om te zien wat volksvertegenwoordigers aan vergoeding krijgen in jouw gemeente.
Naast een beloning voor de werkzaamheden die de volksvertegenwoordigers verrichten, krijgen ze ook nog andere vergoedingen.
Zo is er nog een onkostenvergoeding die in 2018 voor het gros van de gemeenten 170,17 euro per maand bedraagt. Ook krijgen raadsleden sinds 1 januari 2017 een bijdrage van de gemeente als tegemoetkoming in de kosten voor een ziektekostenverzekering, die komt neer op €103,98 per jaar.
Ben je als raadslid lid van een commissie, zoals een vertrouwenscommissie of een onderzoekscommissie, dan krijg je een extra vergoeding per vergadering. Ook die bijdrage hangt af van het aantal inwoners, zoals je in de volgende tabel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken kunt zien.
(klik voor uitvergroting)
Hoeveel tijd zijn raadsleden kwijt aan hun werk?
Nu wil je misschien weten hoeveel uren per week raadsleden zwoegen voor hun beloning. In 2017 waren ze gemiddeld 16 uur per week kwijt aan hun werk als raadslid, blijkt uit het Nationaal Raadsleden Onderzoek van Daadkracht, een bestuurskundig adviesbureau.
Maar per gemeente zijn er grote verschillen: hoe groter de gemeente, des te meer werk een raadslid op zijn bord krijgt.
Zo zijn volksvertegenwoordigers in kleinere gemeenten tot en met 14.000 inwoners ongeveer anderhalve werkdag kwijt, terwijl raadsleden in grotere gemeenten met meer dan 150.000 inwoners bijna drie werkdagen in de weer zijn voor hun stad.
De onderstaande tabel uit het Nationaal Raadsleden Onderzoek toont het aantal uren dat raadsleden gemiddeld kwijt zijn naar gemeentegrootte.
(Klik voor uitvergroting)
En wat verdient een raadslid per uur?
Om een beeld te krijgen van wat raadsleden ongeveer per uur gaan verdienen, hebben we het gemiddeld aantal uren naar gemeentegrootte uit 2017 gecombineerd met de inwonersaantallen en de maandelijkse vergoedingen voor 2018.
Wat je ziet is dat een raadslid in een kleine gemeente als Ten Boer (minder dan 8000 inwoners) een schamele 4,86 euro bruto verdient. Dat is minder dan het bruto minimumloon van 9,11 euro in 2018.
Pas als de gemeente meer dan 14.000 inwoners telt, kom je boven het minimum loon uit. Vanaf dat aantal telt het bruto uurloon voor raadsleden meer dan 10 euro. Raadsleden in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verdienen met 24,71 bruto per uur het meest.