Je energierekening, huurprijs of arboregels op het werk: er verandert een hoop halverwege het jaar, traditioneel een moment waarop tal van nieuwe regels of tarieven ingaan.
Ook in 2018 staan per 1 juli veranderingen op stapel voor consumenten en werknemers. Bekijk het overzicht hieronder.
Stroom en gas duurder
Misschien betaal je elk jaar een vast bedrag aan je energieleverancier, maar ongeveer de helft van de huishoudens heeft voor een variabel tarief gekozen.
In dat geval kun je op 1 juli een tariefswijziging van je energieleverancier verwachten. Het matige nieuws: stroom en gas worden op jaarbasis 32 tot 64 euro duurder bij de grote energieleveranciers, berekende vergelijkingssite Pricewise. Die gaat daarbij uit van een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas per jaar.
Als je energieprijzen momenteel voor één tot vijf jaar vastzet, ben je gemiddeld goedkoper uit dan met een variabele prijs. Aan de andere kant geldt: als je de prijs voor langere tijd vastzet, profiteer je ook niet van een eventuele tussentijdse daling van energieprijzen.
Brutominimumloon omhoog
Het brutominimumloon gaat omhoog met ruim 15 euro per maand op basis van een 40-urige werkweek. Per uur stijgt het minimumloon van 9,11 naar 9,20 euro. Voor werknemers onder de 22 jaar gelden andere tarieven.
Werkgevers zijn niet altijd even consequent met het doorvoeren van de wettelijke loonsverhoging, dus controleer je loonstrook na 1 juli 2018.
Je kunt hier een check uitvoeren. Misschien ben je teleurgesteld over wat je netto overhoudt van de stijging, maar bedenk dat de 8 procent vakantiegeld die je jaarlijks ontvangt, gebaseerd is op je brutoloon.
Huurprijs: stijging sociale huur 3,9% tot 5,4%
Huur je een woning? Dan zit er wellicht een huurverhoging aan te komen. De meeste verhuurders komen op 1 juli met een verhoging op de proppen. Hoeveel de huurverhoging kan bedragen, hangt af van de woning die je huurt.
Huur je een woning met een kale huur boven de zogenoemde liberalisatiegrens van 710,68 euro in de volksmond vrije sector - dan mag de verhuurder in principe zelf weten hoeveel hij de huur opschroeft.
Echter, veel verhuurders in de vrije sector hebben een indexeringsclausule in het huurcontract opgenomen. Daarin is bij het ondertekenen van het contract het percentage overeengekomen waarmee de huur jaarlijks omhoog gaat. Check dus je huurcontract als je in de vrije sector huurt.
Sociale huur
Je kunt natuurlijk ook onder de liberalisatiegrens huren, de kale huur bedraagt dan niet meer dan 710,68 euro. Je hebt dan een sociale huurwoning en in dat geval mag de huur niet onbeperkt omhoog.
Hoeveel de huur maximaal mag stijgen, hangt van je inkomen af. De overheid wil dat hogere inkomens in sociale huurwoningen doorstromen naar koop of vrije sector, vandaar dat woningcorporaties en andere verhuurders bij die groep een hoger percentage aan huurverhoging mogen toepassen.
Voor bewoners met een gezamenlijk inkomen onder de 41.065 euro mag de huur maximaal 3,9 procent omhoog. Voor inkomens daarboven mag de huur met 5,4 procent stijgen.
De huur mag niet zomaar boven de liberalisatiegrens uitkomen en moet voldoen aan de maximale huurprijsgrens die is gebaseerd op het aantal punten dat aan de woning is toegekend via het Woningwaarderingsstelsel (WWS).
Overigens gelden per 1 juli 2018 ook nieuwe maximale huurprijsgrenzen.
Internet en televisie: paar euro per maand duurder
Ook internetproviders voeren prijswijzigingen door op 1 juli. Vergelijkingssite Pricewise meldde in mei dat KPN en Ziggo de tarieven van hun internet- en tv-abonnementen per 1 juli gaan verhogen. Dit geldt ook voor XS4All , Telfort en T-Mobile. Denk aan bedragen van 2 tot 3 euro per maand extra.
In sommige gevallen krijg je er sneller internet voor terug en de prijsverhoging is niet altijd van toepassing op bestaande klanten.
Krijg je als bestaande klant wel een hoger tarief voorgeschoteld en is de stijging hoger dan de inflatie, dan hoef je het contract niet uit te zitten maar mag je tussentijds kosteloos opzeggen. Bij KPN, Ziggo en XS4All bedraagt de verhoging meer dan de inflatie, heeft Pricewise al uitgerekend.
Bekijk hier alle bekendgemaakte prijsverhogingen bij providers.
Werknemers: gratis second opinion bedrijfsarts
Belangrijk om te weten voor werknemers: op 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet ingegaan en werkgevers krijgen tot 1 juli de tijd om bestaande arbeidscontracten hieraan te laten voldoen.
Een aantal gevolgen van de wet is dat je als werknemer bijvoorbeeld vanaf 1 juli recht hebt op een gesprek met de bedrijfsarts, ook als je nog geen klachten hebt. En je mag een second opinion van een andere bedrijfsarts aanvragen. Die wordt betaald door de werkgever.
Meer van dit nieuws? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrieven van Business Insider.