Pensioen leeft weer! Vragen, vragen en nog meer vragen: Een uur was bij lange na niet genoeg om de vragen van kijkers naar het Pensioenevent van Business Insider in samenwerking met a.s.r. te beantwoorden. Maar dat het pensioenstelsel gaat veranderen, is duidelijk:

  • De hoogte van je pensioen wordt voortaan bepaald door je eigen inleg en door de beleggingsresultaten
  • Dat betekent dat de hoogte van je pensioen minder voorspelbaar wordt en dus meer of minder waard kan worden
  • Kan je straks zelf kiezen of je wat meer of minder risico wil nemen met je pensioenbeleggingen

Nabestaandenpensioen wordt eenvoudiger

Gelukkig blijft er ook een aantal zaken hetzelfde. Zo heb je je pensioenpot levenslang, je pensioengeld wordt breed en wereldwijd gespreid belegd en als je overlijdt, ontvangen je nabestaanden een uitkering. Meer daarover lees je hieronder.

Al deze punten en nog veel meer aanverwante onderwerpen werden besproken tijdens het online Pensioenevent van Business Insider en a.s.r. Ruim een uur was bij lange na niet genoeg om de vragen van kijkers te beantwoorden. Daarom hieronder een selectie van de meest gestelde vragen over het nieuwe stelsel.

Wil je niets missen? Kijk dan bovenaan in dit artikel het hele Pensioenevent terug.

Wordt mijn pensioen een casinopensioen?

Nee. In het nieuwe stelsel wordt je inleg breed gespreid belegd in vooral aandelen, obligaties en vastgoed. Net als in het oude stelsel. Afhankelijk van je pensioenuitvoerder kunnen de accenten iets veranderen, maar het wezen van pensioen verandert niet. Het nieuwe stelsel is wel transparanter: je ziet precies hoeveel er in jouw pensioenpot zit. De waarde van je beleggingen kan stijgen, maar ook dalen. En het belangrijkste wat je met je totaal opgebouwde pensioenpot straks aan pensioen kan aankopen. Bij pensioenverzekeraars en is dit nu ook al zo

Wat wel verandert, is dat in het nieuwe stelsel de hoogte van je pensioen niet vooraf vaststaat en dat je pensioen kan meebewegen met de financiële markten. Al zullen de meeste pensioenfondsen deze schommelingen dempen met hun ‘solidariteitsreserve’.

Bij pensioenfondsen ligt in het huidige stelsel de hoogte van de pensioenen vrij exact vast. Daar staat tegenover dat deze zekerheid ertoe leidde dat veel pensioenen jarenlang niet zijn verhoogd met de inflatie. In het nieuwe stelsel zullen pensioenen naar verwachting meer waardevast zijn. 

Wordt de solidariteitsgedachte in het nieuwe stelsel losgelaten?

Ja en nee. Wat niet wordt losgelaten is dat pensioen levenslang is, hoe oud je ook wordt. Je pensioenpot kan dus niet leeg raken. Wat wel anders wordt, is dat in het nieuwe stelsel jongeren niet langer meebetalen aan de pensioenen van ouderen. Iedereen wordt straks zelf verantwoordelijk voor de opbouw van zijn/ haar pensioen. En draagt ook zelf het risico voor hoe hoog dat pensioen wordt.

Ik lees dat veel mensen erop achteruitgaan in nieuwe stelsel. Is dat zo?

In het nieuwe stelsel kan het zijn dat 45-plussers in het nieuwe stelsel minder pensioen opbouwen dan in het oude stelsel. Dat komt onder meer doordat bovengenoemde subsidie van jong naar oud wegvalt. Maar ook doordat oudere werknemers in het nieuwe stelsel zelf soms minder pensioen mogen opbouwen. Werkgevers moet de groep die door de wijzigingen benadeeld wordt compenseren. Dat kan binnen of buiten de pensioensfeer liggen. Je werkgever moet je daarover informeren. Dit speelt voornamelijk bij werknemers die pensioen opbouwen bij een pensioenfonds.

Wat gebeurt er als je al met pensioen bent?

Ook dan gaat je pensioen over naar het nieuwe stelsel. Maar het hangt af van je pensioenregeling wat er dan gebeurt. Bij sommige regelingen zullen de pensioenen in euro’s vaststaan. Dat betekent dat ze niet zullen dalen, maar ook niet zullen stijgen. Als gevolg van de inflatie wordt je pensioen dan elk jaar iets minder waard. De meeste pensioenenuitvoerders zullen er echter naar streven de pensioenen waardevast te houden. Dat betekent dat de pensioenen naar verwachting meestal zullen stijgen, maar ook omlaag kunnen gaan als de financiële markten tegenzitten. 

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik overlijd?

De waarde van jouw pensioenpot wordt verdeeld over de andere deelnemers in jouw pensioenregeling. Zij krijgen dan een iets hoger pensioen. Dit geldt ook als je pensioen opbouwt bij een commerciële verzekeraar. Die gaat er dus niet met jouw pensioengeld vandoor.

Daarnaast krijgen je eventuele partner en kinderen een nabestaandenpensioen. Die is voor je partner levenslang, voor je kinderen loopt die tot hun 25ste. Dit nabestaandenpensioen wordt niet uit je pensioenpot betaald, maar uit een aparte verzekering die is gekoppeld aan je pensioenregeling.

Let op: in het nieuwe stelsel is er alleen een nabestaandenpensioen als je overlijdt terwijl je in dienst bent bij een werkgever die een pensioenregeling heeft. Als je uit dienst gaat om bijvoorbeeld voor jezelf te beginnen, vervalt het nabestaandenpensioen. Dan krijgen je partner en kinderen dus niets als je overlijdt. Je kunt dit zelf regelen door het nabestaandenpensioen tegen betaling voort te zetten. Je betaalt dit uit je eigen pensioenpot, zodat je zelf minder pensioen krijgt. Regel dit binnen drie maanden nadat je uit dienst bent gegaan!

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien wat er nu aan nabestaandenpensioen is geregeld. In de linker kolom staat wat er is geregeld als je tijdens je huidige dienstverband overlijdt, rechts staan de bedragen die gelden als je niet langer in loondienst bent, maar nog niet met pensioen bent. Als je overlijdt na je pensionering is er wel weer een nabestaandenpensioen, tenzij je daar bewust van hebt afgezien.

In het nieuwe stelsel kan ik 10% van mijn pensioengeld ineens opnemen. Is dat verstandig?

Als de Eerste Kamer binnenkort akkoord gaat, kun je vanaf 1 juli 2025 op het moment dat je met pensioen gaat maximaal 10% van je pensioengeld ineens laten uitkeren. Dat kan plezierig zijn, maar er zijn ook kanttekeningen. Je haalt namelijk een hap uit je totaal opgebouwde pensioen. Wat maakt dat je daarmee dus ook een lager pensioen kan aankopen Verder wordt deze eenmalige uitkering ook als ‘extra’ inkomen gezien en gewoon bij je andere inkomen opgeteld, wat fiscaal meestal erg ongunstig is. Tenslotte kan deze pensioenbonus leiden tot het – tijdelijk – verlies van toeslagen.

Zijn de kosten van het beleggen niet veel hoger als iedereen zijn eigen pensioenpot krijgt?

Nee, want op papier krijg je wel een eigen pensioenvermogen, in de praktijk beleggen pensioenuitvoerders collectief, dus tegen lage kosten. Jouw eigen pensioenpot is een bepaald deel van die grote zak met pensioengeld. In dat opzicht verandert er niets ten opzichte van de huidige situatie.  

Alles weten over het online Pensioenevent? Kijk de volledige uitzending hierboven terug!