- De Amerikaanse beurs heeft deze week een positief, technisch signaal afgegeven, volgens financieel adviesbureau Ned Davis Research.
- Beursstrateeg Ed Clissold stelt dat de markt ‘uitbodemt’, na de beurscorrectie van begin augustus.
- Hij ziet dat grotere groepen aandelen tegelijk opveren, wat een positief teken is.
- Lees ook: AI-chipmaker Nvidia voegt in 2 weken weer $765 miljard aan zijn beurswaarde toe: dit verwachten analisten voor de kwartaalcijfers
De aandelenmarkt heeft deze week een positief technisch signaal afgegeven in de VS. Dit kan erop duiden dat de brede S&P 500-index komend jaar met meer dan 10 procent gaat stijgen.
Dat stelt beursstrateeg Ed Clissold van adviesfirma Ned Davis Research in een nieuw rapport. Clissold wijst erop dat de aandelenmarkt na de beurscorrectie van begin augustus bezig is uit te bodemen.
De aandelenmarkt daalde begin augustus met meer dan 5 procent door een samenloop van omstandigheden, waaronder een zwak Amerikaans banenrapport in juli en de afbouw van de zogenoemde ‘carry trade‘ met de Japanse yen.
Maar sindsdien is de S&P 500-index met bijna 10 procent gestegen en noteert de belangrijke beursindex in de buurt van de oude recordhoogte. “Nieuwe signalen bevestigen dat de markt in de vierde fase van het bodemproces zit”, aldus Clissold.
Op 19 augustus trad er een zogenoemd 'breadth thrust'-signaal op. Dat geeft aan dat de markt omslaat van een situatie waarin weinig aandelen meedoen met een opwaartse beweging, naar een situatie waarin veel aandelen tegelijkertijd stijgen.
“De achterliggende gedachte is dat als een paar aandelen in de problemen komen, andere aandelen kunnen zorgen dat het gemiddelde rendement stijgt”, geeft Clissold in het rapport aan. “Het begin van grote, opwaartse bewegingen wordt vaak gekenmerkt door breadth thrusts, ofwel een extreem hoog percentage aandelen dat gezamenlijk stijgt.”
Opwaartse beweging van veel aandelen tegelijk op de beurs
Afgelopen maandag liet bijvoorbeeld meer dan 90 procent van de aandelen in de Multi-Cap Equity Series van Ned Davis Research een koerssprong boven het 10-daags voortschrijdend gemiddelde zien.
Sinds 1980 zijn er 42 van dergelijke voorbeelden geweest en in 95 procent van de gevallen stonden aandelen een jaar later hoger, met een gemiddelde winst van 10 procent. Een dergelijke stijging vanaf de huidige niveaus zou de S&P 500 net boven de 6.100 punten brengen.
Uiteindelijk wil Clissold ten minste vijf breadth thrust-signalen zien over een periode van drie maanden om er zeker van te zijn dat de aandelenmarkt meer opwaarts potentieel heeft.
Tot nu toe zijn er drie van dergelijke signalen geweest sinds 16 juli. Zelfs als er halverwege oktober niet meer signalen zijn bijgekomen, bevinden aandelen zich waarschijnlijk nog steeds in een goede positie, dankzij de verwachte daling van de rente, aldus Clissold.