In de peilingen mag Hillary Clinton de afgelopen weken dan een ruime voorsprong hebben op Donald Trump, maar een intelligent computeralgoritme heeft een heel andere uitkomst voorspeld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Het systeem, dat MogIA heet, maakt gebruik van 20 miljoen datapunten van online platformen zoals Google, YouTube en Twitter, meldt CNBC. MogIA voorspelde de laatste drie presidentsverkiezingen correct, net als de Democratische en Republikeinse voorverkiezingen.
“De meeste algoritmes hebben te maken met vooroordelen van programmeurs, maar MogIA leert van haar omgeving en maakt haar eigen regels op basis van de data die het verzamelt”, stelt Sanjiv Rai, de oprichter van de Indiase startup Genic.ai, die MogIA maakte.
MogIA kijkt hoeveel tweets en video’s er over een bepaalde presidentskandidaat gaan. Inmiddels gaat het op online platformen al meer over Donald Trump dan Barack Obama tijdens de verkiezingen van 2008.
Maar eerlijk is eerlijk, dat is misschien niet zo’n goede voorspeller meer als in 2008. Het MogIA-algoritme is namelijk niet altijd in staat of de tweets en video’s positief of negatief zijn, waardoor het moeilijk is om vast te stellen of de gebruikers wel echt aanhangers zijn van Trump.
Maar uit voorgaande verkiezingen weten we dat de kandidaat met de meeste aandacht op internet won. "Als Trump verliest, is dat een breuk met de verkiezingen van de afgelopen 12 jaar, toen internet voor het eerst een grote rol speelde."
MogIA is bovendien niet de enige die zegt dat de peiligen er naast zitten. Een professor die elke presidentsverkiezing sinds 1984 goed heeft voorspeld, zegt dat Trump de grootste kans maakt om te winnen. Hij baseert zich op een model dat hij ontwikkelde met een serie waar/niet waar vragen om vast te stellen wie de grootste kans heeft om in het Witte Huis te komen.