Je staat er misschien niet bij stil, maar veertig procent van ál het afval bestaat uit bouwafval. Circulair bouwen, dat is de toekomst als het aan architecten Ferry in ‘t Veld en Nina Aalbers ligt. Zij bouwden een huis van 15.000 kilo afval op een smal stuk braakliggend terrein midden in Rotterdam.
Voor de bouw van het huis werkte het stel samen met StoneCycling, een startup die bakstenen maakt van afval.
Tom van Soest, oud-student van de Design Academy in Eindhoven, kwam op het lumineuze idee van de stenen. De realisatie van de Rotterdamse pijpenla was ook voor hem spannend, aangezien het de eerste keer was dat het product voor een huis gebruikt werd.
In ’t Veld geeft uitleg over de bouw:
“Het huis werd in juli opgeleverd en daarna zijn we hard aan de slag gegaan omdat we zelf de afbouw deden. Inmiddels zijn we bijna klaar. Gelukkig maar, want ik zit wel aan mijn klustaks.”
Het architectenduo heeft het gebouw in recordtempo gerealiseerd. Twee jaar geleden benaderden ze de gemeente Rotterdam, nadat ze hoorden over het Klein & Fijn-project, een plan waarbij onbenutte ruimtes in de binnenstad worden gevuld.
“Het plot is relatief klein, 4,65 bij 8,80 meter, daardoor konden we niet echt ruimtes creëren. Iedere verdieping heeft een functie: keuken, werkplek, woonkamer, slaapkamer... Hoe hoger je komt, hoe meer privé de ruimtes zijn.”
“We hebben alle voorzieningen via een schacht aangelegd, hierdoor kunnen we later eventueel de functies van de verdiepingen wisselen. Dat biedt flexibiliteit en is duurzaam. Het huis is niet eenkennig en daardoor ben je er over een x-aantal jaar minder snel op uitgekeken.”
“In onze straat voeren bakstenen en metselverbanden de boventoon, vandaar dat we in dat thema zijn gaan zoeken naar een duurzame optie. Zo kwamen we bij startup StoneCycling terecht.”
“Onze baksteen is voor dertig procent gemaakt van klei (een afvalproducten van de fabriek) en zeventig procent bouwafval. Denk bijvoorbeeld aan keramiek: dakpannen, toiletpotten en glas.”
“Door de samenstelling met glas zijn de bakstenen een stuk duurzamer. Ze kunnen bij een lagere temperatuur gebakken worden.”
“We zijn architecten. Als iemand bouwen met deze nieuwe steen aan zou moeten durven, dan zijn wij het wel. Het was spannend, maar we hebben het toch gedaan. StoneCycling werkte samen met een gerenommeerde fabriek, er is uitvoerig getest en de ratio was goed.”
“We hebben echt alles zelf bedacht. Zo hebben we op de begane grond een balk van de fundering op de vloer gelegd om op te gaan zitten. Ook hebben we bij de ramen een paar nisjes gebouwd. ”
“Hier wonen bevalt goed, het is een fijn huis. Het is een enorme luxe om een tuintje en een dakterras te hebben als je zó midden in de stad woont.”
“De buren zeggen dat ‘het huis zo mooi schikt’, het past bij de rest van de straat. We hebben iets leuks kunnen toevoegen zonder te slopen. Ik hoop dat bouwen met afval in de toekomst niet meer wordt gezien als bijzonder, maar meer als gemeengoed.”