- Op financiële markten is de vrees opgelaaid dat de Amerikaanse economie in een recessie terecht kan komen.
- Dat zou slecht nieuws zijn voor de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.
- Valuta-expert Joey van Hanegem bespreekt wat de opties zijn voor Harris om het succes van het economische beleid van de Democraten uit te lichten.
ANALYSE – Afgelopen week laaiden op de beurs zorgen op over een mogelijk recessie in de Verenigde Staten. Maandag resulteerde dat in een serieuze verkoopgolf op aandelenmarkten. Economische tegenwind in de VS zou extra uitdagingen scheppen voor de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. Wat kan zij in deze situatie het beste doen?
Harris is de komende maanden sterk afhankelijk van het beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve liet de beleidsrente afgelopen week onveranderd, maar voorzitter Jerome Powell liet wel duidelijk blijken dat lagere rentetarieven in de VS aanstaande zijn. Het ligt voor de hand dat dit gebeurt bij de rente-vergadering van van 18 september.
Vrijdag kwamen er nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten. Die gaven direct reden tot zorg over een mogelijke recessie in de Verenigde Staten. Op financiële markten wordt inmiddels gespeculeerd dat de Fed de beleidsrente wellicht sneller en forser moet verlagen om de economie te ondersteunen.
Het rapport van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics maakte melding van een grote tegenvaller in het aantal banen in juli en een neerwaartse bijstelling van de gegevens voor juni, waardoor er in de afgelopen twee maanden alleen al 88.000 banen minder zijn dan verwacht. Het werkloosheidspercentage is ook ver boven de verwachtingen gestegen naar 4,3 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2021.
De ongetwijfeld teleurstellende gegevens hebben de bezorgdheid vergroot dat de Fed misschien te laat is begonnen met het verlagen van de Amerikaanse rentetarieven. Volgens de CME Fed Watch Tool rekenen de meeste economen voor september in ieder geval al op een forse renteverlaging van 0,5 procentpunt. Tegen het einde van het jaar zou de rente zelfs ruim 1 procentpunt lager kunnen staan.
Dit is wellicht wat overdreven, maar de kans is aanwezig dat de Federal Reserve de beleidsrente verlaagt bij elke vergadering dit jaar in september, november en december. Dit zou een extra neerwaartse druk op de dollar kunnen veroorzaken, omdat dit waarschijnlijk een sneller tempo van renteverlagingen is dan in de meeste andere grote economische regio's, zoals het VK en de eurozone.
Renteverlagingen zullen een zucht van verlichting opleveren voor het Amerikaanse bedrijfsleven dat al geruime tijd gebukt gaat onder hoge rentetarieven.
Harris moet Democratisch economisch succes benadrukken
Al eerder schreven we op Business Insider dat renteverlagingen snel moesten komen, anders zou de gewone Amerikaan er niets van merken voor de verkiezingen op 5 november. Wetende dat het ongeveer een half jaar duurt voordat rentebeslissingen van een centrale bank te merken zijn in de economie, heeft de zittende Democratische regering (lees: Kamala Harris) er niet veel aan.
Overigens is er voor Donald Trump ook veel aan gelegen om de rente omlaag te krijgen, maar dat is meer om het grootbedrijf te paaien, dat doorgaans meer op de hand is van de Republikeinen.
Harris, die de Democratische nominatie haast niet meer kan ontgaan, kan er wel op wijzen dat het Democratische beleid zo succesvol is dat renteverlagingen eindelijk mogelijk zijn. Denk aan de Inflation Reduction Act, die onder president Joe Biden is uitgevoerd en het voornemen om een biljoen dollar in de infrastructuur te stoppen. Deze investeringsgolf was ook bedoeld om de werkgelegenheid een impuls te geven, wat vooralsnog positief heeft uitgepakt.
Renteverlagingen van de centrale bank kunnen als een steun in de rug worden gezien voor de campagne van Harris. Ook al was Fed-voorzitter Powell er afgelopen week snel bij om deze suggestie de kop in te drukken. Een eventuele renteverlaging in september zou op geen enkele manier gerelateerd zijn aan de presidentsverkiezingen. "We gebruiken onze instrumenten nooit om een politieke partij, politicus of politieke uitkomst te steunen of dwars te zitten", zei de Fed-voorzitter. Hij benadrukte nog eens dat de Fed een niet-politieke instelling is.
Het is geen geheim dat sommige adviseurs van Trump wantrouwig staan tegen welhaast iedere overheidsorganisatie. Eerder dit jaar kwamen er officieuze plannen naar buiten waarin werd geopperd de onafhankelijkheid van de Fed te beperken. De bevoegdheid om de beleidsrente te verlagen zou rechtstreeks bij de president van de VS zelf moeten komen te liggen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat ieder besluit van de Fed kan rekenen op kritiek van Trump.
Het is aan Harris om te blijven benadrukken dat het verlagen van de rente en het verlichten van de lasten voor met name het midden-en kleinbedrijf vooral door Democratisch beleid is mogelijk gemaakt. Zij ziet dit als het opruimen van de puinhoop die Trump in 2020 heeft achtergelaten. Toch zullen de Democraten met angst en beven de arbeidsmarkt en de staat van de economie blijven volgen.
Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.