- Het is topdrukte bij beursgenoteerde bedrijven die met de kwartaalcijfers naar buiten komen.
- Donderdag was het onder meer de beurs aan energiegigant Shell en ingenieursbureau Arcadis.
- Woensdag nabeurs presenteerde Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook, de kwartaalcijfers en daar waren beleggers blij mee.
- Lees ook: Certificaten Triodos zakken naar nieuw dieptepunt van €22,50 per stuk
Het is druk met de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven, in Nederland en in de rest van de wereld. Donderdag kwam onder meer energiegigant Shell met de tweede kwartaalcijfers naar buiten. Woensdagavond nabeurs was het de beurt aan Meta, het moederbedrijf van Facebook, en ook Barbie-fabrikant Mattel presenteerde de kwartaalcijfers.
Het aandeel Meta Platforms, dat een opvallend succes lijkt te boeken met de nieuwe Twitter-concurrent Threads, steeg in de VS in de nabeurshandel bijna 7 procent.
Het aandeel Shell zakte donderdagochtend met 2 procent, na de publicatie van de cijfers. Het aandeel Arcadis kreeg er 1,5 procent bij.
Winst Shell zakt door lagere olie- en gasprijzen, dividend omhoog
Shell heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een lagere winst geboekt door de daling van olie- en gasprijzen én lagere winstmarges bij de raffinageactiviteiten. Wel verhoogt de olie- en gasreus het dividend met 15 procent naar 0,331 dollar per aandeel.
Ook wil het bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar voor 2,5 miljard dollar eigen aandelen inkopen, terwijl de energiegigant nog bezig is de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 3 miljard dollar af te ronden.
De aangepaste winst kwam in in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 5,1 miljard dollar, tegen een aangepaste winst van 11,5 miljard dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 bedroeg de aangepaste winst nog 9,6 miljard dollar.
Shell heeft de vooruitzichten voor de kapitaalinvesteringen in energieprojecten voor dit jaar iets verlaagd naar een niveau tussen de 23 miljard dollar en 26 miljard dollar.
Recordomzet voor ingenieursbureau Arcadis
Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het afgelopen kwartaal een recordomzet behaald van 945 miljoen euro. Dat betekent een groei van 9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst ging wel omlaag, met 13 procent tot 38 miljoen euro.
Dat had te maken met hogere rentelasten en eenmalige kosten als gevolg van twee grote overnames die Arcadis vorig jaar deed. Door die overnames namen ook de schulden toe.
Volgens Arcadis is de groei van het bedrijf vooral sterk in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook in Europa en Australië namen de inkomsten toe. China vertoonde echter een daling, als gevolg van "aanhoudend uitdagende" marktomstandigheden.
Arcadis profiteert al tijden van groeiende investeringen in de energietransitie. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met projecten rond verduurzaming van bedrijfspanden en helpt bedrijven met het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie. Ook werkt Arcadis aan klimaatoplossingen. In de Verenigde Staten helpt Arcadis zijn klanten met onder meer het ontwerpen en bouwen van batterijfabrieken en het leveren van elektrische mobiliteitsoplossingen.
Mede hierdoor steeg het orderboek van het concern in het afgelopen kwartaal naar recordhoogte. De orderportefeuille bedraagt nu 3,2 miljard euro.
"Arcadis leverde opnieuw een sterk kwartaal dankzij een grote vraag bij klanten, met name op het gebied van industriële productie, milieusanering en innovatieve mobiliteitsoplossingen", stelt Alan Brookes, de nieuwe topman van het bedrijf.
Chipbedrijf Besi ziet orders dalen
Chiptoeleverancier Besi heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw minder nieuwe orders gekregen. De totale orderontvangst bedroeg in die periode bijna 113 miljoen euro, ruim een kwart minder dan vorig jaar. De daling komt volgens het bedrijf onder meer door de zwakke marktomstandigheden.
Die speelden ook al in het eerste kwartaal van dit jaar, waardoor de orderontvangst voor de eerste helft van 2023 op jaarbasis bijna 29 procent lager uitvalt. Eenzelfde daling is terug te zien in de omzet, die in de eerste zes maanden goed was voor bijna 296 miljoen euro. De inkomsten in het tweede kwartaal lieten dan wel weer een stijging zien ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat komt volgens het bedrijf met name door de toegenomen vraag naar duurdere smartphones in vergelijking met vorig jaar.
Vooral de vraag naar de producten van Besi voor toepassingen in computers laat te wensen over, merkt het bedrijf. Ook de vraag naar chips voor de auto-industrie viel iets lager uit in vergelijking met vorig jaar, al lag die vraag vorig jaar ook relatief hoog. Besi levert onder meer technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips.
Onder de streep bleef in het tweede kwartaal een winst over van bijna 53 miljoen euro, ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal. Wel valt de winst voor de eerste helft van dit jaar daarmee ruim 39 procent lager uit ten opzichte van vorig jaar. Desondanks zegt Besi-topman Richard Blickman tevreden te zijn met de prestaties, "ondanks de uitdagingen in de sector".
Branchegenoot ASMI meldde dinsdag eveneens minder nieuwe orders te ontvangen. Bij het bedrijf uit Almere ging het om een halvering van de orderontvangst in vergelijking met vorig jaar. Topman Benjamin Loh verwachtte bovendien niet dat de vraag zich dit jaar zal herstellen.
Meta boekt hogere omzet en winst en snijdt in de kosten
Facebooks moederbedrijf Meta Platforms heeft de omzet in het tweede kwartaal zien stijgen tot 32 miljard dollar. Omgerekend is dat haast 29 miljard euro. De toename met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder was te danken aan meer advertentie-inkomsten. Er werden ruim een derde meer advertenties getoond op Facebook en Instagram. Die reclames leverden wel minder op dan een jaar eerder, maar die prijsdaling was niet zo groot als de toename in het aantal advertenties.
Behalve de omzet ging ook de winst van Meta, dat ook nog eigenaar is van WhatsApp, omhoog. Die kwam uit op 7,8 miljard dollar, een stijging van 16 procent op jaarbasis. Het aantal maandelijks actieve gebruikers van Facebook steeg ook. Dat zijn er nu meer dan 3 miljard.
Ook de kosten van het techconcern lagen hoger dan een jaar eerder. Dat had onder meer te maken met kosten voor de reorganisatie die Meta-topman Mark Zuckerberg eind vorig jaar inzette. Inmiddels heeft Meta nog ruim 71.000 mensen in dienst, 14 procent minder dan midden vorig jaar.
Zuckerberg sprak in een toelichting van een goed kwartaal. "We zien nog altijd dat mensen veel gebruikmaken van onze apps", zei hij. Daarnaast liet de Facebook-oprichter weten dat zijn bedrijf een aantal opwindende nieuwe producten heeft met onder meer Twitter-concurrent Threads en kunstmatige-intelligentiesysteem Llama 2.
Mattel verkoopt in tweede kwartaal minder Barbie-poppen, maar mikt op succes van nieuwe film
Speelgoedconcern Mattel heeft in het tweede kwartaal minder verdiend aan de verkoop van barbiepoppen. Dat iconische speelgoed staat momenteel juist volop in de belangstelling door de film erover die sinds afgelopen week in de bioscopen draait. Topman Ynon Kreiz verwacht dan ook dat de verkopen van Barbie weer aan zullen trekken. In de komende maanden denkt hij de vruchten van de aandacht voor de poppen te kunnen plukken.
De Barbie-film leverde in het openingsweekeinde wereldwijd 356 miljoen dollar op. En dat succes zal zich vertalen in een grotere verkoop van barbiepoppen, maar ook van andere artikelen met de pop erop, denkt Kreiz. Mattel stelde een aantal promotieacties voor het Barbiemerk bovendien uit tot nadat de film zou zijn verschenen.
Kreiz wees er verder op dat Barbie uit een sterke periode komt. Tijdens de coronapandemie verkocht Mattel veel speelgoed omdat ouders die thuis moesten werken hun kinderen bezig wilden houden. Maar toen de lockdowns eindigden hadden Mattel en branchegenoot Hasbro last van de grote voorraden die winkelketens nog hadden van hun speelgoed. Daardoor namen ze in de periode daarna minder af. Maar de voorraden nemen inmiddels stevig af.
Ondanks de daling bij Barbie zette de poppentak van Mattel overigens wel meer om. Poppen van Disney-prinsessen verkochten goed en ook Monster High-poppen vonden gretig aftrek. Verder verkocht Mattel meer Hot Wheels-auto's. De totale omzet kwam uit op 1,1 miljard dollar, omgerekend zo'n 980 miljoen euro. Dat was een daling van 12 procent op jaarbasis. De winst bedroeg 27 miljoen dollar tegen 66 miljoen dollar vorig jaar.
Samsung verwacht betere resultaten in tweede helft 2023
De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung zag de winst in het afgelopen kwartaal kelderen door de zwakke vraag naar onder meer smartphones en chips. Ook de inkomsten gingen fors omlaag doordat mensen vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met grote uitgaven aan nieuwe mobiele telefoons en andere elektronica. Bij de publicatie van de definitieve resultaten bood het bedrijf echter optimistischer vooruitzichten voor de rest van het jaar.
Samsung verklaarde dat de wereldwijde vraag naar elektronica en geheugenchips naar verwachting geleidelijk herstelt in de tweede helft van het jaar. Dat zou moeten leiden tot een verbetering van de winst. Ook verwacht Samsung dat de vraag naar chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie (AI) voor het einde van het jaar op stoom komt. Het bedrijf waarschuwde daarbij wel dat de "aanhoudende macro-economische risico's een uitdaging kunnen blijven zijn".
Samsung behaalde de afgelopen jaren recordwinsten toen de prijzen voor zijn chips flink stegen door tekorten tijdens de coronapandemie. De vraag groeide tijdens de pandemie sterk toen consumenten massaal computers en smartphones kochten tijdens de lockdowns. Chipfabrikanten als Samsung schroefden daardoor hun productie op. Maar de vraag nam snel af toen de lockdowns werden opgeheven en verzwakte verder door de oplopende inflatie en stijgende rentetarieven.
In de maanden april, mei en juni kwam Samsungs omzet ruim een vijfde lager uit dan een jaar eerder, op 60 biljoen won (42 miljard euro). Dat is de grootste neergang sinds zeker 2009. Het omzetcijfer was in lijn met de voorlopige cijfers, die eerder deze maand werden gemeld. De operationele winst viel met 670 miljard won (470 miljoen euro) iets hoger uit dan de eerder gemelde 600 miljard won. De winst kelderde daarmee nog altijd met iets meer dan 95 procent. Over het eerste kwartaal van dit jaar gingen al vergelijkbare cijfers de boeken in.