- Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven staat deze week in het teken van techfondsen.
- Op het Damrak kwam KPN dinsdag met de kwartaalresultaten naar buiten. Het telecombedrijf ziet groei met aanbiedingen van mobiel internet voor particulieren.
- Chipfonds Besi profiteert van de sterke vraag naar computerchips, maar heeft ook last van haperingen in toeleveringsketens.
Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven is in volle gang. Deze week openen veel techfondsen de boeken over het derde kwartaal. Een van de dingen waar beleggers naar kijken is het probleem met tekorten in toeleveringsketens.
Dinsdagochtend presenteerden telecombedrijf KPN en chipfondsen Besi hun kwartaalresultaten. Chipfonds ASMI komt dinsdag nabeurs met de cijfers. Maandagavond rapporteerde Facebook in de VS kwartaalcijfers.
Dinsdagochtend noteerde het aandeel KPN een fractie lager op minus 0,2 procent, terwijl Besi 3 procent daalde.
KPN: groei bij mobiel internet voor particulieren en zakelijk aanbod
KPN is er afgelopen kwartaal opnieuw in geslaagd om meer omzet te halen uit mobiele diensten voor particulieren. Ook deed het telecombedrijf goede zaken op de zakelijke markt met zijn KPN EEN-aanbod.
In het tweede kwartaal was er ook al sprake van groei bij de particuliere klanten voor mobiel internet. Dit was te danken aan abonnementen voor ongelimiteerd dataverbruik, aangezien consumenten na de vele lockdowns gewend zijn geraakt aan videobellen en andere dataslurpende activiteiten.
Topman Joost Farwerck is positief over de klantenaanwas met KPN EEN. "Daarmee lopen we voor op onze belofte om voor het einde van het jaar de mkb-omzet te stabiliseren", zegt hij. "Ik zie dit als een belangrijke mijlpaal die momentum en vertrouwen geeft om de trend voor het gehele zakelijke marktsegment te doen keren."
De totale omzet van KPN steeg afgelopen periode op jaarbasis met 1 procent tot 1,3 miljard euro. Ook ging er meer winst in de boeken dan een jaar geleden.
Onder de streep hield de onderneming 185 miljoen euro over, tegen een nettoresultaat van 132 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. KPN houdt verder vast aan zijn eerder gestelde financiële verwachtingen voor het hele jaar.
Chiptoeleverancier Besi ziet omzet op jaarbasis sterk stijgen, maar voelt druk op toeleveringsketen
Chiptoeleverancier BE Semiconductor Industries (Besi) heeft in het derde kwartaal de omzet bijna zien verdubbelen in vergelijking met een jaar eerder. De Nederlandse producent van assemblageapparatuur voor de chipsector blijft sterk profiteren van het wereldwijde tekort aan computerchips en de grote investeringen die chipbedrijven doen om de productiecapaciteit te verhogen.
De omzet van het in Duiven gevestigde bedrijf steeg op jaarbasis met ruim 92 procent naar 208,3 miljoen euro.
In vergelijking met het tweede kwartaal daalden de inkomsten wel, mede vanwege problemen in de toeleveringsketen. Het orderboek klom met meer dan 120 procent tot 209 miljoen euro vergeleken met een jaar terug. De nettowinst bedroeg ruim 84 miljoen euro, een stijging van bijna 148 procent op jaarbasis.
Over de eerste negen maanden van dit jaar laten de resultaten van het AEX-bedrijf scherpe stijgingen zien in vergelijking met een jaar geleden.
Besi verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal met 60 tot 80 procent zal toenemen op jaarbasis, wat volgens het bedrijf de "aanhoudende kracht van de markt" weergeeft. Topman Richard Blickman spreekt in een toelichting van sterke resultaten voor Besi.
Facebook: investeringen in 'metaverse' gaan operationele winst met 10 miljard dollar drukken
De investeringen die Facebook komend jaar wil doen in virtual reality (vr) en de metaverse zullen een flinke hap nemen uit de winst van het bedrijf. Dat kondigde Facebook aan bij de presentatie van zijn cijfers over het derde kwartaal.
Het socialemediabedrijf kondigt al enige tijd aan dat de metaverse, een vr-wereld waar gebruikers terechtkunnen voor alles van sociale media, spelletjes tot onlinewinkelen, belangrijk wordt voor de toekomst van het bedrijf. Dat belang komt onder meer tot uiting in het feit dat Facebook twee divisies opzet: één voor diensten als sociale media als Facebook en Instagram en chatapp WhatsApp en één divisie voor de metaverse en virtual reality.
De investeringen van het bedrijf gaan dan ook hard omhoog. Dit jaar bedragen die nog 19 miljard dollar, omgerekend ruim 16 miljard euro. Volgend jaar wordt dat tussen de 29 miljard en 34 miljard dollar. De operationele winst zal daardoor met 10 miljard omlaag gaan.
Die investeringen moeten worden gedragen door de socialemediatak die voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk is van reclame. De omzet daarvan steeg weliswaar met een derde, maar kwam lager uit dan waar analisten op hadden gerekend.
Facebook verwees daarvoor onder meer naar een wijziging die Apple eerder dit jaar doorvoerde in zijn besturingssysteem iOS. De apps van Facebook moeten gebruikers daar nu expliciet om toestemming vragen om hen uitgebreid te mogen volgen. Eerder stemden gebruikers impliciet in en moesten ze actief op zoek naar een instelling om dat te wijzigen.
Net als Snap vorige week merkt Facebook dat een deel van de gebruikers die toestemming niet meer geeft. Daardoor kan Facebook minder gegevens leveren aan adverteerders en die willen daarom minder betalen voor reclames op de sociale netwerken van het bedrijf. Het aantal dagelijks actieve gebruikers op Facebook steeg nog wel, maar met 6 procent op jaarbasis was de groei kleiner dan de afgelopen jaren. Als ook Instagram en WhatsApp mee worden gerekend heeft het bedrijf dagelijks ruim 2,8 miljard actieve gebruikers. Dat zijn er 11 procent meer dan een jaar eerder.
De totale omzet van Facebook kwam uit op 29 miljard dollar en voor het vierde kwartaal rekent Facebook op inkomsten van tussen de 31,5 miljard en 34 miljard dollar. Analisten gingen uit van haast 35 miljard dollar aan omzet in het lopende kwartaal.
De winst van Facebook steeg met 17 procent tot 9,2 miljard dollar. Die winsten steekt Facebook niet alleen in uitbreiding van zijn activiteiten. Het bedrijf gaat ook nog eens 50 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.