- Een reeks grote bedrijven kwam donderdag met de kwartaalcijfers naar buiten.
- Grootbank ING had in het derde kwartaal van dit jaar last van lagere rente-inkomsten.
- Bij energieconcern Shell bleef de winst min of meer op peil, ondanks lagere olieprijzen.
- Lees ook: Airbus ziet winst dit kwartaal stijgen tot bijna €1 miljard en laat Boeing ver achter zich
Een reeks zwaargewichten op de Amsterdamse beurs kwam donderdag met de kwartaalcijfers naar buiten. Grootbank ING zag de rente-inkomsten in het afgelopen kwartaal dalen, terwijl energiegigant Shell de winst min of meer op peil wist te houden, ondanks lager olieprijzen.
Bij biochemieconcern Dsm-Firmenich rekent de bestuurstop op een hogere winst dan eerder verwacht, mede door hogere vitamineprijzen.
Het aandeel Shell steeg donderdag bijna 1 procent op de Amsterdamse beurs, terwijl ING bijna 2 procent zakte. Ook het aandeel Dsm-Firmenich ging iets omlaag, met een verlies van bijna 1 procent.
ING boekte lagere rente-inkomsten
Grootbank ING voelt de gedaalde rente in zijn resultaten. De rente-inkomsten van de bank lieten afgelopen kwartaal een stevige daling zien. Ook heeft de bank meer geld opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. De kwartaalwinst kwam door dit alles lager uit.
De rente-inkomsten van de bank daalden met ruim 8 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 3,7 miljard euro. ING zag zijn totale inkomsten wel licht oplopen. Zo haalde de bank meer geld binnen met provisies en commissies. Dat zijn bijvoorbeeld kosten die de bank in rekening brengt voor het aanbieden van een product of dienst, zoals het openen van een rekening, het opnemen van geld of het overmaken van geld.
Verder voegde ING 336 miljoen euro toe aan de stroppenpot. In dezelfde periode vorig jaar bedroegen de kredietvoorzieningen nog 183 miljoen euro.
Onder de streep ging met een resultaat van bijna 1,9 miljard euro ruim 5 procent minder winst in de boeken.
Na de forse winsten van afgelopen jaar neemt de winstgevendheid in de bankensector de komende tijd af, voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs al. Volgens de toezichthouder zijn de Nederlandse banken wel gezond. Consumenten moeten er echter niet automatisch van uitgaan dat hun bank de spaarrente op het huidige niveau handhaaft, nu de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) begint te dalen. Dit kan betekenen dat de spaarrentes bij banken ook geleidelijk afnemen.
ING wil zelf niets over toekomstige spaarrentes zeggen. Topman Steven van Rijswijk vindt dat ING ondanks de veranderde rente-omgeving toch weer sterke resultaten heeft neergezet. Hij wijst erop dat de bank zijn klantenbestand verder heeft uitgebreid en dat de krediet- en spaarvolumes zijn toegenomen. Vooral in Duitsland, Turkije en Roemenië ging het goed met de klantenaanwas.
Tegelijkertijd drukt de zwakkere economische groei maar beperkt op de cijfers van de bank. ING schrikt bijvoorbeeld niet van de mate waarin de kredietvoorzieningen zijn opgelopen. De bank ziet in Nederland ook niet meer bedrijven dan anders instromen bij de afdeling bijzonder beheer, voor probleemgevallen.
Van Rijswijk heeft de indruk dat de bank op de goede weg is en ziet daarom ook weer ruimte om geld naar de aandeelhouders te laten stromen. De bank gaat voor maximaal 2 miljard euro aan eigen aandelen inkopen en keert een contant dividend uit van een half miljard euro.
Shell weet winst op peil te houden, ondanks lagere olieprijs
Shell heeft zijn olie afgelopen kwartaal voor een duidelijk lagere prijs verkocht dan de voorgaande maanden, maar toch is de winst op peil gebleven. Anders dan branchegenoot BP, dat eerder deze week bekendmaakte maar een fractie van zijn miljardenwinst over te houden, maakte het in Londen gevestigde Shell ongeveer evenveel winst als een kwartaal eerder en evenveel als dezelfde periode vorig jaar. Toen waren de olieprijzen beduidend hoger.
Betere verkopen van onder meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) hielpen Shell bij het op peil houden van de inkomsten. Ook had het olie- en gasconcern minder last van eenmalige kostenposten, zoals afschrijvingen en reorganisatiekosten.
De bedrijfswinst kwam van juli tot en met september uit op 6 miljard dollar, omgerekend zo'n 5,5 miljard euro. Dat is veel meer dan verwacht en maar iets minder dan de 6,3 miljard dollar van het voorgaande kwartaal en de 6,2 miljard van een jaar eerder.
Shell ziet zich door de goede resultaten opnieuw in staat om aandeelhouders te belonen door voor 3,5 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Shell koos hier de afgelopen kwartalen al vaker voor, vooral sinds het aantreden van Wael Sawan als topman. Door eigen aandelen in te kopen neemt het aantal uitstaande aandelen af, waardoor toekomstige winst over minder aandelen verdeeld wordt.
Shell waarschuwde eerder deze maand al voor een flinke daling van de winstmarges op het raffineren van ruwe olie. Dat noemt het concern ook nu als tegenvaller, net als de lagere olieprijs en hogere kosten voor zijn werkzaamheden.
De prijs voor een vat Brentolie daalde in het derde kwartaal met 17 procent door de toenemende zorgen over de zwakke economie van China, de grootste importeur van olie ter wereld. In de eerste week van oktober lieten de olieprijzen wel een sterk herstel zien door de oplopende spanningen en oorlog in het Midden-Oosten, waardoor Shell dit lopende kwartaal mogelijk weer meer winst overhoudt. Shell kan de hogere inkoopprijs direct doorberekenen aan de pomp.
Dsm-Firmenich verhoogt winstprognose
Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich verhoogt opnieuw de winstverwachting voor heel 2024, na sterke resultaten in het derde kwartaal. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers in juli verhoogde het concern ook al de verwachting voor het hele jaar. Volgens topman Dimitri de Vreeze wist dsm-firmenich in het afgelopen kwartaal het positieve momentum voort te zetten met sterke prestaties van de activiteiten op het gebied van parfumerie, schoonheid, smaak, textuur en gezondheid.
Het fusieconcern rekent nu voor het gehele jaar op een aangepast resultaat voor onder meer belastingen en afschrijvingen van 2,1 miljard euro. Eerder werd 2 miljard euro voorspeld. De hogere winst is het gevolg van een stijging van vitamineprijzen, die zal leiden tot een winstbijdrage van ongeveer 80 miljoen euro in het vierde kwartaal, meldt het bedrijf.
De omzet nam in het derde kwartaal toe met 7 procent tot ruim 3,2 miljard euro. De winst, gecorrigeerd voor onder meer belastingen en afschrijvingen, steeg met bijna een derde tot 541 miljoen euro.
Dsm-firmenich stelt verder goede vooruitgang te boeken met het kostenbesparingsprogramma. Ook ligt de geplande afsplitsing van zijn tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) op schema. Die afsplitsing moet in de loop van volgend jaar plaatsvinden. Het bedrijf, dat is ontstaan uit de fusie tussen het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich, wil zich met het afstoten van ANH vooral concentreren op de activiteiten die grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen maken.