- De halfjaarcijfers van brouwer Heineken en zorgtechconcern Philips worden gekleurd door bijzonder financiële posten.
- Heineken schrijft bijna 1 miljard af op een belang in de Chinese brouwer CR Beer.
- Philips krijgt geld terug van verzekeraars bij de afwikkeling van de slaapapneu-affaire.
- Lees ook: Waar liggen de meeste kansen voor beleggers: in Europa of de VS? Dit zeggen 2 beursgoeroes
Maandag kwamen twee grote op de Amsterdamse beurs genoteerde fondsen met de halfjaarcijfers naar buiten: brouwer Heineken en zorgtechconcern Philips. De cijfers werden getekend door bijzondere financiële posten.
Voor Heineken is er een tegenvaller in China, voor Philips een meevaller in de slaapapneu-affaire. Het aandeel Heineken zakte maandag op de Amsterdamse beurs bijna 6 procent, terwijl Philips 9 procent won.
Heineken doet forse afschrijving van bijna €1 miljard op belang in Chinese brouwer
Heineken doet een grote afschrijving in China. De bierbrouwer schrijft daarbij 874 miljoen euro af op zijn investering in CR Beer, de grootste brouwer van China. Die afboeking hangt volgens Heineken samen met de gedaalde beurskoers van CR Beer.
Heineken heeft een belang van 40 procent in CR Beer. Voor dat samenwerkingsverband legde Heineken eind 2018 een miljardenbedrag op tafel. Maar op de beurs in Hongkong is het aandeel CR Beer behoorlijk gedaald door zorgen bij beleggers over de economische afzwakking in China en de vraag naar bier bij Chinese consumenten. Daarom moet Heineken nu een afboeking doen. CR Beer is onder meer brouwer van het populaire Chinese merk Snow, in volumes het meest gedronken bier ter wereld.
De omzet van Heineken ging in de eerste helft van dit jaar wel omhoog, ondanks het slechte weer in Europa in juni. De omzet steeg ruim 2 procent tot 17,8 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij werd wel een nettoverlies geleden van 95 miljoen euro door de Chinese afschrijving. Een jaar eerder ging het hier nog om een winst van bijna 1,2 miljard euro.
In een toelichting stelt Heineken dat die gedaalde beurskoers van CR Beer geen weergave is van de onderliggende prestaties van de Chinese brouwer. De omzet van CR Beer is tussen 2019 en 2023 met 17 procent gestegen, met een zeer sterke groei van de winstgevendheid. Heineken zegt dan ook blij te zijn met de samenwerking met CR Beer. Het bedrijf krijgt royalty's en winstuitkeringen uit die samenwerking.
Topman Dolf van den Brink is verder erg te spreken over de gang van zaken in de eerste helft van dit jaar met groei van de verkopen in alle regio's. Met name in grote markten als Mexico, India en Brazilië waren sterke prestaties te zien, aldus het bedrijf. Maar ook in Europa werd in de meeste landen marktaandeel gewonnen.
Heineken zegt dat voor het premiummerk Heineken er een volumegroei van meer dan 9 procent was. Voor het alcoholvrije merk Heineken 0.0 ging het om een plus van 14 procent. Heineken 0.0 is wereldwijd het best verkochte alcoholvrije bier. De op een na grootste brouwer ter wereld heeft ook merken als Amstel, Desperados en Birra Moretti.
De brouwer scherpte verder voor het gehele jaar zijn verwachting voor de groei van de operationele winst aan naar een bandbreedte van 4 tot 8 procent.
Philips krijgt half miljard terug van verzekeraars voor afwikkeling slaapapneu-affaire
Philips ontvangt ruim een half miljard euro van zijn verzekeraars na de afwikkeling van het slaapapneuschandaal, komt naar voren uit de laatste kwartaalcijfers. Van de 816 miljoen euro operationele winst die het bedrijf in het tweede kwartaal in de boeken zette, is 538 miljoen euro verzekeringsgeld. Van dit bedrag heeft Philips al zo'n 150 miljoen euro binnen. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf nog 389 miljoen euro.
Het verzekeringsgeld is bedoeld als compensatie voor de kosten die Philips maakte tijdens het afwikkelen van alle problemen met de slaapapneu-apparaten van Respironics. Eerder dit jaar trof het zorgtechnologieconcern een schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten om patiënten te compenseren die letselschade opliepen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.
Hoewel de kwartaalwinst van Philips flink is aangesterkt door de verzekeringsinkomsten, kostten de problemen bij Respironics het bedrijf in totaal tussen de 4 miljard en 5 miljard euro aan onder andere schikkingen, afboekingen en herstelkosten.
Ook afgezien van de verzekeringsmeevaller heeft Philips een goed tweede kwartaal achter de rug. Zo zag het bedrijf voor het eerst in twee jaar de orderaantallen weer groeien, met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Philips-topman Roy Jakobs voelt zich "aangemoedigd" door de cijfers, vooral als hij naar de groei van Philips in Noord-Amerika kijkt. "Dat is duidelijk de sterkste markt ter wereld, daar is de grootste vraag naar gezondheidszorg." Van de bijna 4,5 miljard euro omzet die Philips in de voorbije drie maanden realiseerde, komt bijna 2 miljard euro uit Noord-Amerika.
Hoewel de schuld van Philips tegelijkertijd met ruim een half miljard euro is gestegen, wordt het zorgtechnologieconcern mede door de afwikkeling van de slaapapneu-affaire weer als kredietwaardiger beschouwd door zowel de toonaangevende kredietbeoordelaar S&P Global Ratings als branchegenoot Moody's Ratings.
Philips zag de orderaantallen in China wel dalen, maar toch denkt topman Roy Jakobs dat het land een groeimarkt gaat worden. "Ik ben sinds een week weer terug uit China en het is absoluut duidelijk dat het een aantrekkelijk land blijft", zegt hij.
Dat de orderaantallen toch afnamen, komt volgens Jakobs mede door de anticorruptiemaatregelen van de Chinese overheid. Die beïnvloeden de orders van ziekenhuizen op de korte termijn. Tegelijkertijd komt er ook overheidssteun voor de zorgsector aan in China. "Dat is brandstof voor groei", zegt de topman.