- Donderdag kwamen vier grote beursgenoteerde bedrijven met de jaarcijfers naar buiten in Nederland.
- Speciaalchemieconcern DSM verhoogde de prijzen, maar had wel last van margedruk.
- Ingenieursbureau Arcadis profiteert sterk een investeringen in de energietransitie.
- Lees ook: Tijd voor een test van het optimisme op de beurs: fundament oogt nog erg broos
Donderdag kwam een reeks grotere beursgenoteerde bedrijven in Nederland met de jaarcijfers naar buiten.
Speciaalchemiebedrijf DSM wist het slotkwartaal van 2022 met een hogere omzet af te sluiten door prijzen te verhogen, maar het was lastig om hogere inkoopkosten volledig door te berekenen. Dit zorgde voor een lagere winst.
Ingenieursbureau Arcadis profiteert van de groei van investeringen in de energietransitie en heeft een recordbedrag aan orders in de boeken staan.
Verzekeraar NN heeft afgelopen jaar een fors verlies geleden op beleggingen, omdat aandelenmarkten daalden en obligaties minder waard werden door de stijgende rente. Tot slot is bouwer BAM financieel zodanig aangesterkt dat beleggers weer dividend krijgen.
Op de Amsterdamse beurs steeg het aandeel DSM donderdagochtend met 3,5 procent, NN Group ging 3 procent omhoog, BAM steeg liefst 12 procent, terwijl Arcadis 3 procent daalde.
DSM: hogere prijzen, maar druk op winstmarge
Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het afgelopen kwartaal uitsluitend door prijsverhogingen een hogere omzet geboekt. Het in voedingsingrediënten en supplementen gespecialiseerde bedrijf werd daarbij minder winstgevend, omdat het lastig was om alle extra kosten direct door te rekenen aan de klant.
De opbrengsten stegen in het vierde kwartaal van 2022 tot bijna 2,1 miljard euro, 9 procent meer dan in de laatste drie maanden van het voorgaande jaar. Daarbij daalde de hoeveelheid verkochte producten juist licht.
De aangepaste winst voor aftrek van belastingen, rentes en afschrijvingen kreeg ook een klap. Met 293 miljoen euro lag dit resultaat 14 procent lager dan een jaar eerder. Naast de hogere prijzen die DSM zelf moest betalen voor grondstoffen, kwam dit ook doordat de verkoopprijzen voor vitaminesupplementen die het bedrijf maakt lager waren. Ook moest DSM van onverkochte voorraden af. Die problemen raakten de divisie voor diervoeder- en geneesmiddelen het hardst.
DSM wil nog geen verwachtingen delen over de rest van dit jaar. Dat komt omdat het bedrijf eerst de fusie met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich wil afronden. De bedrijven kondigden die samensmelting in het voorjaar van 2022 aan.
Arcadis heeft volle orderportefeuille door investeringen in energietransitie
Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar flink meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Dat was mede te danken aan gegroeide investeringen in de energietransitie. Het bedrijf wist ook het orderboek verder te vullen en heeft nu voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen.
Het ingenieursbureau houdt zich onder meer bezig met projecten op het gebied van energietransitie of het verduurzamen van bezittingen zoals bedrijfspanden en helpt bedrijven met het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie.
Volgens topman Peter Oosterveer, die na de aandeelhoudersvergadering in mei het roer overdraagt aan operationeel directeur Alan Brookes, was 2022 opnieuw een succesvol jaar voor Arcadis. "We bevinden ons in een sterke positie, met een winstgevende autonome groei en een record netto-omzet en orderboek."
Ondanks de geopolitieke turbulentie en toegenomen economische onzekerheid bleven nationale regeringen, overheidsinstanties en de particuliere sector investeren, aldus de topman. De recente Amerikaanse Inflation Reduction Act, de Amerikaanse en Europese CHIPS Acts en het REPowerEU energieplan in Europa zijn volgens Oosterveer voorbeelden van investeringspakketten die Arcadis volop kansen bieden.
Arcadis heeft naar eigen zeggen voor een recordbedrag van dik 3,1 miljard euro aan werk op de plank liggen. Daarmee zit het orderboek op jaarbasis 13 procent voller dan een jaar geleden.
Het bedrijf sloot het vierde kwartaal af met een netto-omzet van 861 miljoen euro. Dat was 32 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het operationele bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van onder meer belastingen, steeg met 24 procent tot 86 miljoen euro.
Over heel 2022 boekte het bedrijf een recordomzet van iets meer dan 3 miljard euro. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst daalde naar 136 miljoen euro, van 168 miljoen euro een jaar eerder. Arcadis stelt verder voor het dividend te verhogen met 6 procent tot 0,74 euro per aandeel.
Verzekeraar NN heeft last van zwakke beurs
Verzekeraar NN heeft in de tweede helft van vorig jaar een nettoverlies geleden. Dat kwam vooral doordat beleggingen in vastgoed en aandelen minder waard werden toen de rentes hard begonnen te stijgen. Met de verzekeringsactiviteiten boekte het financiële concern nog wel een operationele winst.
Het nettoverlies kwam in de laatste zes maanden van 2022 uit op 444 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 1,9 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. De operationele winst daalde ruim 17 procent tot 760 miljoen euro. Dat kwam deels doordat NN zijn afdeling voor vermogensbeheer heeft verkocht. Daarnaast presteerden de onderdelen voor levensverzekeringen in Nederland en Japan en de Europese tak minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Topman David Knibbe is zelf erg tevreden over het vermogen van NN om kapitaal te genereren, wat goed is voor de buffers die de verzekeraar moet aanhouden. In vergelijking met de tweede helft van 2021 haalde NN meer kapitaal op met zijn verzekeringsactiviteiten en het verstrekken van hypotheken. Dat zorgde er ook voor dat een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van verzekeraars, de Solvency II-ratio, eind vorig jaar iets was gestegen tot 197 procent. Eind juni was dat nog 196 procent.
BAM keert dividend uit aan aandeelhouders
Bouwbedrijf BAM hervat het uitkeren van dividend aan aandeelhouders na een naar eigen zeggen goed 2022. In de voorgaande drie jaren werd geen dividend betaald. Volgens de bouwer uit Bunnik werd de winstverwachting behaald en is de orderportefeuille op een goed niveau. Het bedrijf ziet ook aantrekkelijke kansen in de markt door de grote vraag naar onder meer duurzame gebouwen en vitale infrastructuur.
BAM is van plan een dividend over 2022 uit te keren van 0,15 euro per aandeel. "Het verheugt mij aan te kondigen dat wij zullen voorstellen de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten", zegt topman Ruud Joosten in het cijferbericht. Daarmee bevestigt BAM de eerder uitgesproken verwachting voor het betalen van dividend.
De omzet van BAM daalde vorig jaar met 10 procent tot 6,6 miljard euro, maar dat kwam door de verkoop van bedrijfsonderdelen in België en Duitsland, waaronder de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau. Als die effecten niet meegerekend worden, stegen de opbrengsten van de activiteiten van BAM in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland met 2 procent.
BAM zegt dat de Nederlandse woningactiviteiten een goede bijdrage hebben geleverd en dat er verder herstel was te zien bij infra in Nederland. Het bedrijf merkte in de tweede helft van het jaar wel een grotere impact van de hoge inflatie, zoals de gestegen materiaal- en arbeidskosten. Ook waren er verstoringen in toeleveringsketens en vertraging bij enkele projecten, aldus BAM.
Mede dankzij boekwinsten op desinvesteringen steeg het nettoresultaat naar 180 miljoen euro, van 18 miljoen euro een jaar eerder. Het aangepaste bedrijfsresultaat bedroeg 350 miljoen euro. Dat was iets meer dan 278 miljoen euro in 2021. Het orderboek staat op 10 miljard euro.