- De AEX-index op het Damrak is donderdag lager geopend en zakte voor het eerst sinds 8 mei weer onder de 900 punten.
- Chipbedrijf Besi (min 12 procent) was de grootste daler in de AEX, na tegenvallende resultaten.
- Levensmiddelenconcern Unilever was de enige stijger met een plus van 5,5 procent dankzij goed ontvangen halfjaarcijfers.
- Lees ook: Verkoopgolf op Wall Street: Tesla verliest 12% en Google-moeder Alphabet 5%
De AEX-index op het Damrak is donderdag lager geopend en zakte voor het eerst sinds 8 mei weer onder de 900 punten.
De stemming op de beurzen wordt gedrukt door zorgen over de hoge waarderingen van vooral de chip- en techbedrijven, die dit jaar flink zijn gestegen. Zo kampten de Amerikaanse beurzen woensdag met de grootste verkoopgolf in zo’n anderhalf jaar tijd, na tegenvallende resultaten van Tesla en Google-moeder Alphabet.
De Amsterdamse hoofdindex noteerde kort na opening van de markt 0,7 procent lager op 897,53 punten. Op 7 mei wist de AEX voor het eerst in de geschiedenis de 900 puntengrens te doorbreken. Begin vorige week tikte de index nog zelfs bijna de 950 punten aan. De AEX begon het jaar op 786,82 punten.
Chipbedrijf Besi (min 12 procent) was de grootste daler in de AEX, na tegenvallende resultaten. Levensmiddelenconcern Unilever was de enige stijger met een plus van 5,5 procent dankzij goed ontvangen halfjaarcijfers.
Besi ziet omzet en winst dalen
Chiptoeleverancier Besi heeft in het tweede kwartaal van dit jaar fors meer nieuwe orders ontvangen dan een jaar geleden. De omzet en winst van het concern met hoofdkantoor in Duiven gingen wel omlaag, werd donderdag bekend.
De totale orderontvangst bedroeg afgelopen kwartaal ruim 185 miljoen euro, bijna 65 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde echter op jaarbasis met 7 procent tot 151,2 miljoen euro. De nettowinst ging ruim 20 procent omlaag tot 41,9 miljoen euro.
Dat Besi veel meer bestellingen binnenkreeg in de afgelopen maanden komt vooral door een sterke vraag naar zijn producten op het gebied van toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat komt doordat chipbedrijven veel geld investeren in chips voor AI-gebruik.
Het bedrijf heeft nog wel last van zwakte in verschillende eindmarkten voor halfgeleiders zoals smartphones, industriële toepassingen en de autosector.
Ook in China ondervindt Besi een zwakke vraag naar zijn producten. Besi geeft ook aan dat de voorraden bij halfgeleiderproducenten na de coronapandemie in het algemeen nog hoog zijn.
Besi kondigde in mei aan een "aanzienlijke" bestelling ontvangen te hebben van een niet nader genoemde grote fabrikant. Het gaat om 26 zogeheten hybride bondingsystemen van Besi, die in het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 geleverd worden. Financiële details werden niet gegeven. Met de hybride bondingsystemen van Besi worden meerdere geïntegreerde circuits direct aan elkaar gekoppeld en gestapeld.
Het bedrijf verwacht dat de omzet in het huidige derde kwartaal "vlak" blijft, met de mogelijkheid dat de totale verkopen 5 procent hoger of lager uitvallen.
Air France-KLM verwacht zwaardere klap door Olympische Spelen
Air France-KLM verwacht tijdens de zomer rond de 200 miljoen euro mis te lopen door de Olympische Spelen. Dat is meer dan de 160 miljoen tot 180 miljoen euro waarvoor het luchthavenconcern begin deze maand waarschuwde.
Veel reizigers lijken Parijs gedurende het sporttoernooi te mijden, gezien het aantal zomerboekingen dat achterblijft.
De Spelen, die worden gehouden van 26 juli tot en met 11 augustus in de Franse hoofdstad, hebben vooral impact op de resultaten van Air France. Dat was ook in juni al het geval. Air France-KLM meldt donderdag bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal dat het toernooi een negatieve impact had van 40 miljoen euro op de resultaten van Air France.
Air France-KLM gaf eerder al aan dat de boekingscijfers voor Parijs tegenvallen als de bestemming wordt vergeleken met andere Europese steden. Ook het aantal vliegreizen vanuit Parijs ligt onder het gemiddelde, mogelijk omdat de Fransen hun vakantie uitstellen tot na de Olympische Spelen.
Het luchtvaartconcern verwacht dat de reizigersstroom na het toernooi weer op gang komt. Het aantal boekingen in het vierde kwartaal van dit jaar ligt in lijn met het aantal in dezelfde periode in 2023.
In het afgelopen kwartaal vervoerde Air France-KLM bijna 26 miljoen passagiers, 4,4 procent meer dan een jaar eerder. Vooral Transavia verwelkomde meer reizigers aan boord. Bij die dochtermaatschappij steeg het passagiersaantal met ruim 12 procent tot 6,6 miljoen.
De totale omzet van Air France-KLM bedroeg in de maanden april tot en met juni bijna 8 miljard euro, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder.
Beide zustermaatschappijen zagen de omzet stijgen, maar er waren wel verschillen in het operationele resultaat. Voor Air France daalde dit met 287 miljoen tot 195 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met de impact van de Spelen en hogere loonkosten. Bij KLM steeg de winst licht tot 260 miljoen euro.
Transavia was goed voor een omzet van 843 miljoen euro in het tweede kwartaal, ruim 18 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging had onder meer te maken met het feit dat passagiers nu betalen voor het meenemen van bepaalde soorten handbagage, zoals een rolkoffer.
Mede daardoor kwam het operationele resultaat van de luchtvaartmaatschappij uit op 26 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een operationeel verlies van 1 miljoen euro.
Unilever boekt meer omzet en winst
Was- en levensmiddelenconcern Unilever heeft in het afgelopen halfjaar meer winst en omzet geboekt. Vooral de schoonheidstak en de divisie persoonlijke verzorging droegen bij aan de groei.
Het bedrijf achter merken zoals Dove, Knorr, Calvé, Conimex, Glorix, Omo, Zendium en Rexona, behaalde een omzet over de eerste zes maanden van het jaar van 31,1 miljard, een stijging van 4,1 procent. In het tweede kwartaal bedroeg die groei 3,9 procent, beneden de verwachtingen van marktkenners. Het gaat om de onderliggende omzetgroei, dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen.
De winst uit de bedrijfsactiviteiten groeide met ruim 17 procent tot 6,1 miljard euro in de eerste jaarhelft.
Unilever zegt op koers te liggen om de afsplitsing van zijn ijsjesdivisie tegen het eind van volgend jaar te hebben afgerond. De afsplitsing van de ijstak, met merken als Ben & Jerry's, Magnum en Cornetto, werd in maart aangekondigd. Mogelijk krijgt het onderdeel dan in Amsterdam een beursnotering.
BAM profiteert van sterke woningvraag
Door de sterke vraag naar woningen leverde de Nederlandse tak van bouwbedrijf BAM in het eerste halfjaar meer op dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Bepaalde activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hadden daarentegen een negatieve impact, meldt de beursgenoteerde bouwer bij de halfjaarcijfers.
De omzet van BAM steeg in de eerste zes maanden met 6 procent naar 3,1 miljard euro. De nettowinst was met bijna 55 miljoen euro wel lager dan in het eerste halfjaar van 2023, toen bedroeg die iets meer dan 60 miljoen euro.
"De bijdrage van de divisie Nederland was hoger dan in het eerste halfjaar van 2023, gedreven door de sterke vraag naar woningen en goede resultaten van het infrasegment", stelt topman Ruud Joosten.
De bouw aan evenementenlocatie Co-op Live in het Britse Manchester en twee scholen in Denemarken hadden een negatieve impact op de financiële prestaties van het bedrijf. Die drie projecten zijn vrijwel afgerond, meldt BAM.
De orderportefeuille steeg met 12 procent tot 11 miljard euro. Die toename kwam met name door activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Ook de koersontwikkeling van de Britse pond was gunstig.
Binnen Nederland bouwt BAM onder meer 344 woningen op Strandeiland, een kunstmatig eiland in het oosten van Amsterdam.
BAM heeft in de eerste zes maanden 832 woningen verkocht in Nederland. In het eerste halfjaar van 2023 waren dat er nog 577. De woningen waren vooral gekocht door particuliere kopers, zegt het bouwbedrijf. Voor het hele jaar handhaaft BAM de verwachting dat er zo'n 1.700 woningen verkocht worden, vergelijkbaar met vorig jaar.