- Verfconcern AkzoNobel daalt dinsdagochtend fors op de beurs, vanwege een teleurstellende winstprognose.
- Ook uitzender Randstad en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM staan bij de opening van de beurs in de min.
- De AEX ging met een licht verlies van start, terwijl de beurs gister nog een procentje steeg.
- Lees ook: Zo gaat de beurs de zomer in: een breder draagvlak, een kleine techcorrectie en een verwachte renteverlaging
AkzoNobel behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. De fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het aandeel werd daarop 4 procent lager gezet.
Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.
AkzoNobel zegt dat het aangepaste bedrijfsresultaat in 2024 aan de onderkant van de verwachte bandbreedte van tussen de 1,5 miljard tot 1,65 miljard euro zal uitkomen. In het tweede kwartaal bedroeg dit resultaat 400 miljoen euro, tegen 397 miljoen euro een jaar eerder.
De omzet ging licht omhoog tot bijna 2,8 miljard euro, geholpen door iets hogere verkoopvolumes. Daarmee was volgens AkzoNobel sprake van drie kwartalen met groei op rij. In de eerste helft van dit jaar werd een omzet behaald van 5,4 miljard euro, met een aangepast bedrijfsresultaat van 763 miljoen euro.
In een toelichting spreekt topman Greg Poux-Guillaume van "gemengde markten" voor het bedrijf. Zo was er sprake van volumegroei bij coatings met name in China, maar daalde de verkoop van decoratieve verven licht. Door de slechte weersomstandigheden was in Europa een vlakke omzetontwikkeling te zien voor decoratieve verven.
AkzoNobel zegt dat er onder meer hogere loonkosten waren. "Hoewel onze operationele kosten zijn gestegen, worden de inspanningen versneld om deze kostendruk als gevolg van inflatie te beperken en zijn er al maatregelen in uitvoering, bovenop ons industriële efficiency programma", aldus Poux-Guillaume.
Om kosten te verlagen maakte AkzoNobel in mei nog bekend de verffabriek in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers te gaan sluiten. Daarbij zouden enkele tientallen banen verloren gaan. Het concern sluit ook locaties in Ierland en Zambia.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 914,22 punten. De hoofdindex won een dag eerder ruim 1 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 891,25 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,4 procent. Londen en Parijs daalden tot 0,4 procent.
Chipbedrijf ASMI, dat na de slotbel in Amsterdam met cijfers komt, was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent.
Aandeel Randstad daalt door lagere omzet en winst
Uitzendconcern Randstad (min 1 procent) kende een sterk schommelend begin van de beurshandel, na publicatie van resultaten. De uitzender zag de omzet en de winst in het tweede kwartaal teruglopen, doordat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van personeel en uitzendkrachten.
"De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend", zegt Randstad-topman Sander van 't Noordende.
De omzet van Randstad nam in het tweede kwartaal af met 6 procent naar iets meer dan 6 miljard euro, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd zag het uitzendconcern de winst bijna halveren naar 78 miljoen euro. Vooral in Duitsland verslechterden de resultaten van Randstad, waar de omzet met 14 procent terugliep.
Ook in Nederland, het belangrijkste land in Europa voor Randstad, liep de omzet terug. "Het is nog steeds een harde wereld", zegt Van 't Noordende. Hij wijst op de nog hoge inflatie en de rentestand, waardoor werkgevers minder in personeel investeren.
In Italië, België, Spanje en Portugal zag Randstad de omzet juist groeien, in die laatste twee landen zelfs met ruim een vijfde. Volgens Van 't Noordende tonen de economieën daar al wat herstel, maar is het belangrijk om voorzichtig te blijven.
De laatste kwartaalresultaten zijn beduidend zwakker dan het tweede kwartaal van recordjaar 2022. Toen wist Randstad, geholpen door een opleving van de economie na de coronapandemie, een omzet van bijna 7 miljard euro te realiseren met een winst van bijna 200 miljoen euro. Dat dat nu anders is, komt volgens Van 't Noordende door de macro-economische ontwikkelingen. "We zitten in een zachte landing van een hele hoge piek."
Voor het komende kwartaal hoopt Randstad dat de omzet in de andere landen waarin het concern actief is ook weer wat gaat stijgen en dat de bedrijfskosten iets afnemen. Dat moet in Noord-Amerika onder andere gebeuren met behulp van het recent overgenomen Torc, een wervingsplatform dat uitzendkrachten met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) aan werkgevers koppelt.
Air France-KLM zakt op beurs, winst voor Galapagos
In de MidKap zakte Air France-KLM 1 procent. De Spaanse bank Santander verlaagde het advies voor de luchtvaartcombinatie naar verkopen. Biotechnoloog Galapagos was koploper bij de middelgrote bedrijven met een winst van 1,3 procent.
Wereldhave klom bijna 5 procent. Het vastgoedbedrijf zag het resultaat in de eerste jaarhelft flink stijgen, dankzij hogere huurinkomsten en een positieve herwaardering van zijn vastgoedbezittingen.
CM.com won ruim 1 procent. De chat- en betalingsdienstverlener boekte weer meer omzet in het tweede kwartaal, na een krimp in de eerste drie maanden van het jaar. De brutowinst nam ook toe. Het bedrijf bevestigde daarnaast de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft.
Acomo verloor 0,6 procent. De noten-, kruiden- en zadenhandelaar zag de nettowinst in de eerste jaarhelft dalen, bij een gelijkblijvende omzet. Het bedrijf deed goede zaken met de verkopen van kruiden en noten, maar had wel last van de sterke schommelende cacaoprijzen. Acomo verwacht dat de cacaomarkt in de tweede jaarhelft onzeker zal blijven en doet geen voorspellingen voor het hele jaar.
In Frankfurt steeg SAP 6 procent. De Duitse softwaremaker presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, dankzij sterke resultaten van zijn cloudactiviteiten.
De euro bleef onveranderd op 1,0882 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 78,41 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 82,50 dollar per vat.