- Het seizoen voor de eerstekwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang.
- Woensdag kwamen onder meer uitzender Randstad, chiptoeleverancier Besi en verfconcern AkzoNobel met de resultaten naar buiten.
- AkzoNobel denk door de lokale verfproductie redelijk beschermd te zijn tegen de handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump.
- Lees ook: VS maakt grote fout als regering Trump denkt een ‘goddelijk recht op succes’ te hebben, volgens topbankier op Wall Street
Het seizoen voor de eerstekwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven komt op stoom, met op woensdag flink wat bedrijven die de resultaten naar buiten brengen.
Op de Amsterdamse beurs kwamen onder meer verfconcern AkzoNobel, chipbedrijf Besi en uitzender Randstaf met de resultaten naar buiten. AkzoNobel wijst op de voordelen van lokale verfproductie bij dreigende importtarieven, terwijl Randstad flinke economische onzekerheden ziet dit jaar.
Op de Amsterdamse beurs klommen de aandelen van Besi en AkzoNobel woensdag beide bijna 7 procent, terwijl Randstad 5 procent steeg.
Besi ziet meer nieuwe orders in eerste kwartaal
Chiptoeleverancier Besi heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer nieuwe orders binnengekregen. De opdrachten lieten zowel ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar als het eerste kwartaal van 2024 een stijging zien. De omzet en winst gingen in het afgelopen kwartaal wel omlaag, vooral door een afgenomen vraag vanuit de auto- en smartphonesector.
De omzet kwam uit op ruim 144 miljoen euro, een daling van 1,5 procent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. De nettowinst daalde met 7,4 procent tot 31,5 miljoen euro. De afname van inkomsten werd deels gecompenseerd door een aanhoudend sterke vraag naar AI-toepassingen.
De totale orderontvangst bedroeg afgelopen kwartaal bijna 132 miljoen euro, 3,3 procent hoger vergeleken met vorig jaar. Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf uit Duiven op een omzet die ongeveer 10 procent hoger of lager kan uitpakken ten opzichte van het eerste kwartaal van 2025.
Volgens Besi-topman Richard Blickman is een herstel van zijn reguliere markt moeilijker te voorspellen door nieuwe onzekerheden rond invoertarieven. De vraag naar geavanceerde AI-toepassingen blijft echter sterk, mede door nieuwe apparaten en gebruikstoepassingen die gepland staan voor de komende jaren. "We blijven de mogelijke impact van de tarieven op Besi's klanten, toeleveringsketen en eindmarkten nauwlettend volgen."
Vorige week nam branchegenoot Applied Materials een belang van 9 procent in Besi. Het Amerikaanse bedrijf werkt al jaren samen met Besi. "We zien hun aandeelhouderschap als een strategische, langetermijninvestering en als een extra bevestiging van onze technologie en strategie", zegt Blickman hierover.
AkzoNobel denkt door lokale productie beschermd te zijn tegen handelsoorlog
Verfproducent AkzoNobel, met merken als Flexa en Sikkens, zegt grotendeels afgeschermd te zijn van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump omdat lokaal wordt geproduceerd en ingekocht. Wel kan het bedrijf naar eigen zeggen een impact voelen van een zwakkere consumentenvraag door de economische onzekerheid als gevolg van het handelsbeleid van Trump.
Topman Greg Poux-Guillaume zegt dat in de Verenigde Staten het bedrijf vrijwel alle coatings lokaal produceert. Die lakken worden bijvoorbeeld verkocht aan vliegtuigbouwer Boeing en autobouwers. Ook in China is de productie vrijwel volledig lokaal geregeld. Dat maakt AkzoNobel goed weerbaar voor de heffingen, aldus Poux-Guillaume.
De omzet van AkzoNobel bleef in het eerste kwartaal vrijwel onveranderd op ruim 2,6 miljard euro. Daarbij boekte het bedrijf een resultaat voor aftrek van onder meer belastingen van 357 miljoen euro, tegen 363 miljoen euro een jaar eerder.
Volgens Poux-Guillaume heeft AkzoNobel een beter dan verwacht kwartaal achter de rug. Hij wijst daarbij op kostenbesparingen en hogere verkoopprijzen. Daardoor konden een licht lager verkoopvolume en negatieve wisselkoerseffecten worden gecompenseerd. Zo kampt AkzoNobel al langer met een zwakkere vraag naar decoratieve verven in China door de kwakkelende Chinese economie.
Het Amsterdamse AEX-bedrijf handhaaft verder zijn winstverwachting voor heel dit jaar, ondanks alle economische onzekerheid door het beleid van Trump.
Randstad is voorzichtig over uitzendmarkt vanwege economische risico's in de wereld
Uitzendconcern Randstad heeft in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw lagere resultaten geboekt. Het bedrijf stelt bovendien dat de vooruitzichten voor de rest van het jaar beperkt zijn door "toenemende macro-economische onzekerheid". Randstad is "voorzichtig" en werkt met verschillende scenario's om de "wendbaarheid te verzekeren", meldt het concern bij de kwartaalcijfers.
Randstad heeft last van de afkoelende arbeidsmarkt in veel landen. "Met het toenemen van de macro-economische onzekerheid blijven we dicht bij onze klanten en talent, zodat we snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt", stelt topman Sander van 't Noordende in een toelichting op de kwartaalcijfers.
De omzet van januari, februari en maart kwam uit op bijna 5,7 miljard euro. Dat is 5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst liep met 10 procent terug tot 79 miljoen euro.
In bijna alle markten liepen de opbrengsten in de eerste drie maanden van dit jaar terug. In Duitsland ging de omzet met een daling van 11 procent het hardst achteruit. Op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt zakten de inkomsten met 6 procent en in Frankrijk was sprake van een omzetkrimp van 10 procent. Alleen in Italië steeg de omzet licht met 1 procent en op het Iberisch Schiereiland, dat vooral bestaat uit Spanje en Portugal, namen de opbrengsten met 3 procent toe.
Bij het presenteren van de jaarresultaten eerder dit jaar merkte Randstad al dat bedrijven door de zwakkere economie terughoudender zijn geworden met het aannemen van tijdelijk personeel. Zo stond er vorig kwartaal druk op het inhuren van personeel en het algemene klantenvertrouwen, zei Randstad toen al.
Moederbedrijf Thuisbezorgd ontvangt minder bestellingen
Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal minder bestellingen voor maaltijden ontvangen dan in dezelfde periode een jaar eerder. In alle regio's waar het bedrijf actief is, namen de bestellingen af. Het concern uit Amsterdam heeft al langer te maken met een krimp van de orders. Dat komt onder meer door hevige concurrentie. Ook zijn consumenten terughoudender met het bestellen van maaltijden.
Just Eat Takeaway meldt dat er in de eerste drie maanden van dit jaar via zijn platforms in totaal 156,1 miljoen maaltijdbestellingen zijn geplaatst. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder. In Europa gingen de bestellingen met 4 procent omlaag en in de regio's buiten Europa, het Verenigd Koninkrijk en Ierland daalden de orders met 15 procent.
Begin dit jaar werd bekend dat Just Eat wordt overgenomen door techinvesteerder Prosus. Just Eat blijft gevestigd in Amsterdam onder de bestaande naam en zal zijn belangrijke merken behouden.