Donderdag kwam olie- en gasreus Shell met de kwartaalcijfers naarbuiten, waarbij het bedrijf aankondigde zijn klimaatambities aan te scherpen.
Shell voelt ook de druk van een nieuwe activistische aandeelhouder, die wil het bedrijf zich opsplitst in een tak voor fossiele energie en een afdeling voor duurzame energie.
In de VS zijn de ogen donderdag gericht op de resultaten van techreuzen Apple en Amazon.
Het seizoen voor de bedrijfscijfers is in volle gang. Donderdag kwam energiereus Shell met de resultaten over het derde kwartaal naar buiten. Maar Shell presenteerde ook aangescherpte ambities voor de reductie van zijn CO2-uitstoot.
Donderdag zakte het aandeel Shell op de Amsterdamse beurs met ruim 2 procent.
Shell voelt druk en scherpt klimaatambities aan
Olie- en gasconcern Shell wil dat de uitstoot van zijn eigen activiteiten in 2030 met 50 procent is verlaagd in vergelijking met het niveau van 2016. Dat meldde het bedrijf bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal.
Daarmee voert Shell zijn inspanningen om de uitstoot tegen te gaan verder op. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen.
In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, aldus de rechters. Shell gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.
Woensdag werd bekend dat de activistische aandeelhouder Third Point wil dat Shell zich opsplitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie- en gas en een bedrijf dat juist inzet op hernieuwbare energie. Dat schreef Third Point in een brief aan zijn investeerders, waar de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal als eerste over berichtte.
Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 500 miljoen dollar waard is, zo meldde de krant op basis van ingewijden. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders in het Brits-Nederlandse concern zijn.
Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken.
Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Donderdag meldde Shell over het derde kwartaal van dit jaar een aangepaste winst van 4,1 miljard dollar, tegen een vergelijkbare winst van 955 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van hogere prijzen voor olie en gas.
De resultaten van Shell bleven volgens analisten van IG Markets per saldo wel achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. Die rekenden voor de aangepaste winst op een resultaat van ruim 5 miljard dollar.
In het derde kwartaal kocht Shell voor 1 miljard dollar eigen aandelen in en voor het vierde kwartaal staat een aandeleninkoop van een vergelijkbare orde op de rol. Ook wil Shell in 2022 de opbrengst van de verkoop van Amerikaanse olievelden terugsluizen naar aandeelhouders voor een bedrag van 7 miljard dollar.
Het nettoresultaat per aandeel was in het derde kwartaal van dit jaar 0,12 dollar negatief. Dit kwam mede door een verlies van 5,2 miljard dollar op derivatenposities. Shell keert over het derde kwartaal wel 0,24 dollar per aandeel als dividend uit.
Volkswagen heeft last van chiptekorten
De wereldwijde tekorten aan chips hebben duidelijk impact op de financiële resultaten van autoproducent Volkswagen. De Duitse onderneming meldde een daling van het operationele resultaat met 12 procent. In een verklaring legde Volkswagen een direct verband met de wereldwijde knelpunten op het gebied van halfgeleiders.
Het bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van posten zoals belastingen, rente en afschrijvingen, kwam uit op 2,8 miljard euro. Dat was minder dan in het eerste en in het tweede kwartaal van dit jaar, en ook minder dan een jaar eerder toen de autoproducent vanwege de coronapandemie toch al een zwak kwartaal doormaakte. Volkswagen liet bij dit resultaten eenmalige posten buiten beschouwing.
De omzet van Volkswagen daalde op jaarbasis met dik 4 procent tot 56,9 miljard euro. Daarmee presteerde Volkswagen wel iets beter dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend.
Het aantal leveringen aan klanten zal verder wat lager uitvallen dan eerder voorzien. Volgens topman Herbert Diess van Volkswagen is het vooral zaak om de productiviteit te verbeteren, zei hij in een toelichting.
Ogen gericht op cijfers van Apple en Amazon
Techbedrijf Apple komt donderdag met cijfers over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Beleggers kijken gespannen uit of het bedrijf opnieuw records kan breken met zijn verkopen of dat ook Apple inmiddels last heeft van chiptekorten in de sector.
Wat in het voordeel van Apple spreekt is dat de nieuwe iPhones nog in het kwartaal werden gepresenteerd en de verkopen dus ook toen begonnen. Vorig jaar moest Apple de introductie van zijn nieuwe telefoons door corona nog uitstellen en begonnen de verkopen daarvan dus pas in het eerste kwartaal.
Voor Amazon is het opheffen van coronamaatregelen in veel landen mogelijk een tegenvaller. Daardoor konden consumenten weer makkelijker naar normale winkels en waren ze minder aangewezen op webwinkels. Toch zijn er ook tekenen dat consumenten ook na de coronacrisis blijven kiezen voor het gemak van webwinkels. Verder spelen de wereldwijde transportproblemen Amazon mogelijk parten.
Het bedrijf waar oprichter Jeff Bezos eerder dit jaar vertrok als topman heeft daarnaast een techtak die zich bezighoudt met het verhuren van ruimte in de cloud. Die groeide tijdens de coronacrisis hard toen veel bedrijven kozen voor thuiswerken. Met de verdere digitalisering bij veel bedrijven ziet Amazon op dat vlak nog meer ruimte om te groeien, maar de concurrentie van bedrijven als Microsoft en Google neemt ook toe.