Het seizoen voor de kwartaalcijfers is nog in volle gang op de beurs.

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft de omzet in het afgelopen kwartaal opnieuw weten op te voeren.

Door betere economische vooruitzichten hoeft ABN AMRO minder geld opzij te zetten voor probleemleningen.

Het seizoen voor de kwartaalcijfers is nog in volle gang. Woensdag kwamen enkele grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven met de cijfers naar buiten: supermarktconcern Ahold Delhaize en grootbank ABN AMRO. Ook autoleasebedrijf LeasePlan presenteerde de resultaten.

Op de beurs reageerden beleggers woensdag positief op de cijfers van ABN AMRO en Ahold. Het aandeel van ABN AMRO WO 3,4 procent en ging aan kop bij de middelgrote bedrijven. Ahold Delhaize was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een plus van 1,8 procent.

Ahold Delhaize: winstmarge hoger

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft de omzet in het afgelopen kwartaal opnieuw weten op te voeren. Dat kwam wel deels door overnames. Op vergelijkbare basis, dus alleen kijkend naar winkels die vorig jaar in het tweede kwartaal ook al open waren, bleef de omzet gelijk.

In Nederland en België werd daarbij nog groei geboekt, maar in de Verenigde Staten was er krimp. Daar werden de coronamaatregelen niet alleen eerder versoepeld dan in Europa, maar werd vorig jaar ook meer gehamsterd.

Online bleef het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en bol.com grote groei doormaken. De onlineverkopen zijn inmiddels goed voor ongeveer een tiende van de totale omzet van 18,6 miljard euro. Daarbij valt op dat in Europa het aandeel onlineverkopen flink hoger lag dan in de VS.

Er bleef een winst over van 540 miljoen euro. Ahold Delhaize verhoogde verder de winstverwachtingen voor heel 2021. Het bedrijf denkt een hogere winstmarge te halen dan het eerder aangaf.

ABN AMRO: minder voorzieningen voor slechte leningen

ABN AMRO heeft afgelopen kwartaal weer winst geboekt, na verliezen in het voorgaande kwartaal en in coronajaar 2020. Daarbij profiteerde het financiële concern van het herstel van de economie, al had de bank wel nog steeds last van het ongunstige renteklimaat.

Onder de streep hield de bank 393 miljoen euro over, tegen een nettoverlies van 5 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. Volgens ABN AMRO liet de hypotheekportefeuille groei zien. De vraag naar zakelijke kredieten in Nederland bleef nog wel beperkt terwijl de overheidssteun voor bedrijven voortduurt.

Als gevolg van de verbeterde macro-economische vooruitzichten viel er net als een kwartaal eerder ook weer een deel van het bedrag vrij dat eerder apart was gezet voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.

De crisis raakte ABN AMRO vorig jaar hard. De bank zette vorig jaar voor het eerst in een decennium een jaarverlies in de boeken. Er moest veel geld naar de stroppenpot. Daarbij leed de bank flinke verliezen op een aantal grote zakelijke klanten. In het eerste kwartaal van dit jaar was opnieuw sprake van rode cijfers. Dat kwam vooral door een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen.

LeasePlan: profijt van verkoop oude leaseauto's op occasionmarkt

Autoleasebedrijf LeasePlan heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van het chiptekort. Doordat de autosector wereldwijd moeite heeft met leveren, kreeg de autoleasemaatschappij goede prijzen voor tweedehands auto's. LeasePlan maakte verder bekend dat autoplatform CarNext zelfstandig verdergaat.

LeasePlan verkocht de afgelopen periode ruim 75.000 auto's, tegen bijna 58.000 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent naar meer dan 2,4 miljard euro. De orderportefeuille van Leaseplan heeft nog nooit zo vol gezeten. De vloot van het leasebedrijf groeide in het tweede kwartaal met 1,6 procent naar 1,9 miljoen voertuigen.

De autoleasemaatschappij sloot het kwartaal af met een winst van 174 miljoen euro. Dat is op jaarbasis een verdubbeling. Het beeld is iets vertekend doordat het bedrijf in het tweede kwartaal van vorig jaar nog wel kampte met tegenvallers. Zo waren de winkels in de maanden april en mei gesloten wegens lockdownmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen.

Occasionplatform CarNext is in juli op eigen benen gezet. De occasionmarktplaats heeft 400 miljoen euro aan investeringen opgehaald om door te groeien. "CarNext heeft een volledig digitaal bedrijfsmodel opgebouwd en beschikt over de technologie, de infrastructuur en de auto's die nodig zijn om de Europese markt voor gebruikte auto's van 400 miljard euro te ontwrichten", zegt topman Tex Gunning van LeasePlan. CarNext heeft een overeenkomst met LeasePlan en mag "voor de lange termijn" de tweedehands auto's van de leasemaatschappij verkopen.

LEES OOK: Spreiden is belangrijk bij beleggen: dit is het ideale aantal aandelen om in portefeuille te hebben, volgens een beleggingsexpert